Ostalo 31.03.2016. 13:37. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 14:19.

Lure Coursing

Hrtovi u lovu na umjetni mamac - međunarodna utakmica u Pribislavcu

U nedjelju, 3. travnja u Pribislavcu (Aeroklub Međimurje, Ulica Zrinskih 2) održat će se četvrta međunarodna utakmica u lovu na umjetni mamac (lure coursingu) u organizaciji KLUBA HRTOVA HRVATSKE, odobrena od Hrvatskog kinološkog saveza i Svjetske kinološke federacije te uz dozvolu i potporu Ministarstva poljoprivrede.

Utakmica CACIL Pribislavec je ujedno i dio EUROCUP-a. Bodovi s utakmice CACIL Pribislavec će se zbrojiti s bodovima utakmica diljem Europe te će se na kraju godine proglasiti pasminski pobjednici kao i ukupan poredak. 

Program

8:00 – ULAZAK PASA I VETERINARSKI PREGLED
9:30 – OTVORENJE I PRVI START 
12:00-12.30 – PAUZA I TRENING
13:00 – DRUGI START
15:00 – PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Suci: Emese Gyollai iz Mađarske & Hannes Krapfenbauer iz Austrije, dugogodišnji uzgajivači i suci s iskustvom i ljubitelji hrtova.

Lure Coursing je novi sport u Hrvatskoj. U ovom sportu hrtovi love umjetni mamac. Mamac od plastičnih traka putuje po livadi i psi trče slobodno, čime se stimulira lov koji je njihova prvobitna namjena. Ovaj sport je humana inačica lova i ispit prirođenih osobina. Sport je priznat od Svjetske kinološke federacije ( FCI ), Hrvatskog kinološkog saveza ( HKS ) te reguliran Pravilnikom Kluba hrtova Hrvatske. Psi uživaju u ovom sportu jer je to mjesto kada mogu ispoljiti svoj nagon i potrčati u punoj snazi.

O suđenju: Suci ocjenjuju rad pasa u timu, agilnost, inteligenciju, brzinu ( koja se ne mjeri i ne pobjeđuje uvijek najbrži pas ), želju za lovom, izdržljivost. Stoga se ne može reći da se radi o utrkama, već o ispitu prirođenih osobina!

Na utakmici će sudjelovati oko 50 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva. Ujedno će između prve i druge vožnje biti ispiti za LC licencu i trening. 

foto: svijetzivotinja.com

Izvor: Klub hrtova Hrvatske