Ostalo 29.01.2018. 21:20. Zadnja izmjena: 29.01.2018. 21:21.

Baby gym

I bebe gimnasticiraju u Macanovom domu: Isplati se malo 'pomučiti' naše mališane

Počelo je lagano, mirno, "bebači" su u majčinu naručju mudro promatrali situaciju... No, kad su se oslobodili, krenuli se valjati, grabiti za loptom i drugim igračkama, počela je cika. Tako je to ponedjeljkom u Gimnastičkom klubu Marijan Zadravec Macan u Čakovcu. 

Pod budnim okom kineziologinje Tanje Mesarić Novak i "po notama" fizioterapeutkinje Marice Tomšić provodi se program nazvan Baby gym. - Mislimo da je bitno da naš sin odmalena vježba. I starije dijete nam ide na univerzalnu sportsku školu u Nedelišću - kazala nam je Gordana Ivanek Jović, majka malenog Leona. 
Do Leona vježbao je njegov "kolega" Juraj . - Odmah smo se odlučili za gimnastiku za bebe, zbog njegovog motoričkog razvoja. Kad postanemo majke još ne znamo pravilno podizati dijete - kazala nam je njegova majka Sanja Posavec. 

'SAME NE BI DOŠLE DO TOGA...'

Ivana Modlic stigla je sa sinom Arsenom. Kaže da im je zabavno, djeca su se počela družiti, a vježbe su odlične za Arsenov motorički razvoj. S time se slaže i Milena Tomašek Drk, majka malenog Evana.  - Starija kći Doris morala je vježbati u bolnici pa smo shvatili koliko je to dobro. Pokazuju nam pravilno držanje i kako jačati Evanove mišiće. Vrijedi malo pomučiti bebe, za njihovu dobrobit. Mi mame ne bismo same došle do toga - kaže.

Pored nje, Branka Tarandek vježbala je sa sinom Jurajom. Kaže da i stariji Jakov trenira gimnastiku. - Učim se kako pravilno "rukovati" s Jurajom i kako da se što bolje motorički razvija - kaže. Martina Gradišer dodaje da je njena Lucija imala "zaležani" vrat i ove im vježbe mnogo znače. Bojana Horvat kaže da njena Miriam ima blago povišeni mišićni tonus, što je osnovni razlog njihova dolaska; i starijeg Samuela vodila je na Baby gim. Sve su nam majke složno kazale kako njihovi mališani uživaju u druženju te se socijaliziraju.

BAVIT ĆE SE SPORTOM

- Učimo pravilno podizanje i okretanje beba te razvijamo njihovu spontanu motoriku. To je važno kako bi djeca bile što sigurnija i razvila stabilne obrasce puzanja, podizanja i hodanja te obrane od padova. Djeca poslije Baby gima prohodaju bez pomagala i vođenja za ruku, jer ovdje samostalno rade pokrete koje im majke inače blokiraju - kazala nam je fizioterapeutkinja Marica Tomšić. 

Program je osmislila Tanja Mesarić Novak i ovo je treća "sezona". Kaže da joj je ideja pala na pamet kad je shvatila koliko su mnoge majke nesigurne. - Mame često nisu sigurne kako pravilno uhvatiti, okrenuti ili posjesti dijete. Ovo je oblik najranijeg usmjeravanja na sport, kojim će se ta djeca i poslije baviti - ispričala nam je, dočekujući drugu skupinu, od šest do 12 mjeseci života.