Ostalo 21.12.2016. 08:58. Zadnja izmjena: 28.12.2016. 10:39.

III. HKL

Idealan kraj godine za međimurske kuglače, druga ekipa Želje dva boda ispred Elektre

Blagdansko vrijeme i posljednje jesensko kolo prvenstva donijeli su svakom međimurskom klubu po neki poklon – nekome više, nekome manje, ali svatko ima razloga za veselje.

Najsretniji su mladići iz Željezničara 2 koji su domaćom pobjedom protiv imenjaka iz Koprivnice osigurali doček nove godine s vrha tablice. Čakovečka momčad je tokom cijele utakmice imala zavidnu prednost u čunjevima, ali su poeni bježali te je pobjeda od 6-2 i 150 razlike potvrđena tek u trećem bloku. Najbolje je za kraj godine ostavio Goran Vrček koji je srušio prvoligaških 596 za što mu je (navodno) od presudnog značaja bio novousvojeni stil zaleta.

Riješiti susret na samom startu propustio je Luka Štrukelj (555) koji bi šesticom u zadnjoj kugli odnio poen Buzuku (556). U središnjici slična zbivanja. Franjo Gosarić (568) dominantno donosi drugi poen, dok Zvonimir Turk - Manuel Korent u kombinaciji sa ukupnih 485 dopuštaju na zadnjoj stazi Grotiću (507) poravnanje. Iako se u finišu računalo da će Igor Kolarić imati laganiji posao, a sa strepnjom se očekivao nastup Nikole Turka, desilo se upravo suprotno. Turk je doduše igrao toplo - hladno, ali je odličnim parnim setovima (152+156) dogurao do vrlo pristojnih 551 te lagano donio poen. Neizvjesnije je bilo kod Kolarića (524) koji je i uz nešto slabiji nastup doprinio do ekipno vrlo visokih 3279 čunjeva.

Na pobjedu Željezničara nadovezala se odlična vijest iz Koprivnice gdje je Zanatlija uzeo bod drugoplasiranoj Elektri te tako omogućio Željezničaru da se na vrhu odvoji na dva boda razlike. Tijekom prve dionice ništa nije ukazivalo da bi se nešto takvoj moglo dogoditi. Zanatlija je gubio sa 2-1 i 56 razlike. Slabi su bili Damir Grašić (503) i Jurica Petković (509), a poen nade Zanatliji je donio Mladen Grašić (535). U nastavku obrnuta priča. Franjo Žarković (534) i Ivan Vukoja (527) iskoristili su lošu igru Horvata (488) i Kirina (508), a ključ utakmice držao je Ivan Rođak koji je na setove (3-1) dobio Šimatovića unatoč manje oborenih drva (517-529).

Obje momčadi mogu biti i sretne i razočarane remijem u kojem je Zanatlija dobio četiri duela, a Elektra srušila tri čunja više. Naime, s jedne strane Rođak je do presudnog poena došao na setove koje je dobivao s drvo - dva razlike, a s druge strane da Šimatović u predzadnjoj nije oborio devetku, Zanatlija bi imao pobjedu. Ovako na kraju možda i najpoštenijih 4-4.

Najugodnije iznenađenje polusezone, Dubravčan, u direktnom se okršaju s Obrtnikom iz Oroslavja probio na treće mjesto. Glavnina posla odrađena je na startu. Igrač utakmice Davor Fabić s rezultatom od 557 donosi ne samo poen nego i preko 50 čunjeva prednosti. Josip Čižmešija sa 537 nadodaje još lijepu hrpu od 38 drva na zalihu, a kako je poen uzeo i Zoran Vučenik (505), Dubravčan je sa 3-0 i 97 razlike već imao praktički dobiveni dvoboj. No, kako smo svašta doživjeli od njih kroz prošlost, poučeni iskustvom pričekali smo ipak kraj susreta. Unatoč znatno lošijim učincima u nastavku (483 i Horvat 514), pobjeda Dubravčana nije bila ugrožena. Čak štoviše, Željko Šimunić je i sa vrlo skromnih 490 dobio duel za konačnih 6-2 uz 39 drva viška.

Sa nova dva boda jesen su zaključili i u Prosvjetaru. U utakmici velikog preokreta, svladali su varaždinski MIV sa 5-3 i 27 razlike. Jako loše je počelo. Nebojša Žnidarić (505) i Igor Maček (522) odveli su Prosvjetar u zaostatak od 0-2 i 48 drva minusa. Dodatnih tridesetak minusa nakupio je i Josip Šarić (518) te je Prosvjetar bio na rubu poraza. A onda se posve neočekivano ukazao Stjepan Čuček (?!?) i u svom jedinom nastupu sezone odmah bio najbolji pojedinac momčadi te sa 548 održao kakvu takvu nadu. To je dalo šansu zadnjem bloku u kojem su Emil Horvat (535) i Ilija Višić (527) dobili oba duela te iskoristili kiks kombinacije Kovačić - Božić (461 ukupno) i preokrenuli veliki minus u konačnih 27 plusa za pobjedu od 5-3.

Tomislav Tvarog iz Željezničara nastupio je u finalu državnog pojedinačnog prvenstva za seniore u Rijeci. Nažalost, ispao je u subotnjoj osmini finala od Nedjeljka Jeličića iz osječkog Kandita. Tvarog je odlično krenuo i sa 165 - 160 dobio prvi set. I naredne pune bio je dominantan (102-92), no tada kreće loša serija (dur pa sve po jedan, dva puta rasparenih sedam, torba i promašaj) te Jeličić poravnava na 1-1.

Nakon toga, Jeličić više nije dao nikakvu šansu i do kraja je Tvarogu preostalo samo da ostavi što bolji dojam. Konačni ishod dvoboja bio je 3-1, a u čunjevima 609-582 za Jeličića. Prvak države je postao Mario Mušanić (Osijek), srebrni je Branislav Bogdanović (Zaprešić) dok su broncu podijelili Hrvoje Marinović (Mertojak Split) i Dario Duda (Novska).

Na tradicionalnom božićno - novogodišnjem trofeju Grada Varaždina u konkurenciji mlađih juniora (U-18), članovi čakovečkog Željezničara uzeli su prva dva mjesta. Krajnje uvjerljivo pobjednik je postao Igor Kolarić (558) dok je Manuel Korent (482) bio odmah stepenicu niže.