Ostalo 29.08.2019. 13:49. Zadnja izmjena: 29.08.2019. 13:50.

Dvorana Graditeljske škole

Jedan od najjačih karate turnira u regiji – Međimurje Open u subotu, 31. kolovoza

U svim istraživanjima koja se posljednjih 10-tak godina provode na razini planeta, karate se svrstava među tri najpopularnija individualna sporta. U mnogim anketama čak je i ispred nekih bazičnih sportova, poput gimnastike i plivanja. Izuzetak nije ni Hrvatska, karate je kod nas iznimno zastupljen i jako popularan. Posljednji uspjesi Ivana Kvesića malo boljim poznavateljima sportskih prilika u nas nisu nikakvo iznenađenje. Aktualni svjetski prvak samo je posljednji u nizu zbog kojih se trobojnica sa šahovnicom vijorila na brojnim karate natjecanjima. Iz široke baze karatista s kvalitetnim trenerima rezultati ne izostaju. No, i bez velikih rezultata ovaj sport zauzima posebno mjesto u Hrvata. Iako se njegovi korijeni vežu uz Daleki istok „zarazili“ smo sve vrlo brzo i vrlo lako.

Poznato je da dio svoje popularnosti karate duguje činjenici da odlično razvija pozitivne psiho – fizičke aspekte kod djece, stvara im osobine kao što su disciplina, poštovanje i samokontrola. Idealan je za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Kroz karate djeca će poboljšati svih sedam motoričkih sposobnosti – brzinu, snagu, koordinaciju, izdržljivost, ravnotežu, fleksibilnost i preciznost. Kada se svemu tome doda kvalitetan trenerski kadar i već poznata međimurska organizacija, onda nikoga ne čudi što je interes za karate veliki i u Međimurju. Upravo naš klub, Karate klub Globus slovi za jedan od najboljih hrvatskih. No, osim što imaju fenomenalni trenažni proces, o kojemu najviše govore brojne medalje osvojene na različitim natjecanjima, u čakovečkom klubu vični su i organizaciji. Naime, kraj kolovoza ili početak rujna termin je kada se održava jedan od najjačih karate turnira u regiji – Međimurje Open. Ove godine turnir će doživjeti svoje 23. izdanje, a predsjednik KK Globus Mladen Vizinger 10-tak dana prije početka kaže kako pripreme za njega idu prema planu.

- Očekujemo dolazak preko 1.000 karatista iz 15 država svijeta. Bit će to najveće natjecanje koje smo do sada realizirali i svrstava se ne samo među najjače u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe“ izjavio je Slukić. Govoreći o rezultatskim očekivanjima svojim natjecatelja rekao je kako je kod domaćinstva ovako značajnog turnira fokus ipak na organizaciji, ali da svejedno očekuje dobre rezultate članova kluba. „Imamo nekoliko odličnih karatista i slovima za izrazito kvalitetnu karate sredinu te se nadam kako ćemo taj status i opravdati, poručio je.

23. Međimurje Open bit će održan 31. kolovoza u Dvorani Graditeljske škole. Ljubitelji karatea sigurno će doći na svoje, ali prilika je to i za sve druge da saznaju zašto je ovaj sport toliko popularan. 

Izvor: Tomica Jakopec