Ostalo 29.06.2016. 13:08. Zadnja izmjena: 29.06.2016. 13:09.

Vrhunski rezultati

Karate centar Šenkovec: Treninzima i napornim radom do novih pojaseva u karateu

Karate centar Šenkovec sekcija je Karate kluba Globus koja djeluje već tri godine. Tada su započeli s treninzima s djecom u maloj dvorani SRC Gorčica u Šenkovcu čiji kapacitet je bio 15-ak učenika. Dvorana je bila opremljena i uvjeti za treniranje su bili dobri no s porastom zainteresiranih, ona je postala premala. – Kada je bilo najpotrebnije u pomoć nam je priskočila Općina Šenkovec te nam omogućila novu, veću dvoranu koja u potpunosti zadovoljava naše uvjete, opremljena je s tatami strunjačama te imamo više termina treninga koji odgovaraju polaznicima, kazao je trener Tihomir Grgić. Trogodišnji rad centra urodio je plodom pa ostvaruju vrhunske rezultate na državnim prvenstvima.

Ove se godine iz Samobora s državnog prvenstva nisu vratili praznih ruku. Njihova Inga Grgić državna je prvakinja u katama u konkurenciji učenica, dok je ekipa mlađih kadetkinja obranila prošlogodišnji naslov državnih prvakinja, a natjecale su se u sastavu - Stela Horvat, Sabina Petković i Inga Grgić. Iz redova Karate centra Šenkovec dolaze i viceprvaci u kategoriji ekipa mlađih kadeta– Adrian Fajfar,  Filip Balent i Roko Štokić, a Fajfar je i u katama pojedinačno osvojio treće mjesto u kategoriji mlađih kadeta. Centar radi svakodnevno i danas ima oko 35 aktivnih članova koji redovito vježbaju. – Kad se natječu u kategoriji ekipa, svi skupa moraju sinkronizirano raditi. Zadani su brzina i ritam u kompletnoj koreografiji. Sve je strogo definirano i treba svaki pokret točno napraviti da bi bio među najboljima, dodao je trener Grgić uz kojeg su u Centru treneri još i Vlado Bošnjak i Nebojša Bošnjak.

Puno truda za novi pojas

U srijedu, 8. lipnja učenici Karate centra Šenkovec polagali su za nova zvanja (kyu) u karateu koja se kreću od bijelog pojasa prema crnom. Djeca su po skupinama pred trenerima te okupljenim roditeljima i prijateljima morala pokazati školsku tehniku karatea (kihon), borbenu tehniku, slobodno borbu (kumite) i kate. Iz svakog elementa potrebno je bilo dobiti pozitivnu ocjenu, kako bi zadovoljili za novo zvanje, za jači pojas. Od 32 učenika to je pošlo za ruku svima te su svi redom pozitivno ocijenjeni uz komentare što je dobro i što moraju popraviti. Karate nije lagani sport, svaki potez u katama ima svoj naziv, način kako disati prilikom izvedbe, ima svoj uzvik…

Sve to treba dobro naučiti kako bi se postigli što bolji rezultati. Kod mladih natjecatelja i osvajača državnih medalja ne vidi se da je sport kojim se bave težak, svi od reda obožavaju karate i vjeruju da će se njime još dugo baviti. Sabina Petković dolazi iz Prhovca, a karate su trenirale njezine sestre pa je i ona počela. – Imam 14 godina, treniram već četiri godine. Ne odustajem tako dugo dok ne dođem do crnog pojasa, pa ni onda, kazala je nakon prve vježbe dok je Inga Grgić, 12-godišnjakinja iz Šenkovca za sebe rekla kako se u karateu vidi i u budućnosti kao trenerica, po uzoru na svog tatu Tihomira.

- Prije nego sam se počela baviti karateom hodala sam na ples, a zatim sam vidjela prijateljicu kako vježba karate. Odmah sam taj sport i sama isprobala, shvatila da mi dobro ide pa sam nastavila trenirati, navodi Stela Horvat iz Šenkovca dok njen klupski kolega, 14-godišnji Adrian Fajfar iz Selnice, kaže kako se prvo bavio gimnastikom od koje je odustao te ubrzo zavolio karate. Noa Jambrović na sve to dodaje da je svakom učeniku cilj crni pojas i da treba redovito i naporno vježbati kako bi se do toga došlo.

Najstarija skupina učenika: Roko Štokić, Adrian Fajfar, Filip Balent, Sabina Petković, Stela Horvat, Inga Grgić i Noa Jambrović