Ostalo 15.04.2020. 08:19. Zadnja izmjena: 15.04.2020. 08:21.

Trening u doba koronavirusa

KARATE: Mladi Globusovci treniraju online

Pandemija koronavirusa utječe na sve aspekte života, pa tako i na sport. No, karatisti Globusa i u doba pandemije uspijevaju trenirati. Kako objašnjava trener Dejan Slukić zatvaranje sportskih objekata 13. ožujka ih je usmjerilo da se organiziraju na druge načine.

- Zdravlje članova nam je na prvom mjestu i odmah smo počeli slijediti sve upute nadležnih. Vrlo brzo smo se preorijentirali na treniranje kod kuće putem interneta“ rekao je Slukić dodavši kako je prvo online počela trenirati prva ekipa, a njih su slijedili  i članovi mlađe natjecateljske grupe. „Prva ekipa trenira šest puta tjedno, a treninzi traju po sat i pol. Imaju naizmjenični ritam treninga, jedan dan radimo na snazi, a drugi vježbamo karate. Tu nam pomažu programi poput Zooma i Microsoft Teamsa koji omogućuju live audio i video komunikaciju. Naši članovi su pokazali veliku kreativnost jer oni koji nemaju utege uspjeli su ih sami napraviti. Bučice su im postale plastične flaše napunjene vodom ili pijeskom i slično, poručuje Slukić. Posebnost načina treniranja na daljinu Globusovaca je program – igrica koja je interaktivna vježba bazirana na programu koji daje podražaje za vježbanje reakcije.

- Riječ je o programu kojeg smo razvili vlastitim snagama uz podršku Hrvatskog karate saveza i predsjednika Cipeka i pokazao se jako dobrim. U situaciji kada braća mogu međusobno vježbati to je odlično, ali onaj tko je sam može vježbati putem programa“ kazao je dodavši kako je povratna reakcija na online treninge odlična. „Zaista smo zadovoljni, ali nije to isto kao u dvorani. No i virtualni kontakt im dobro dođe da se barem malo vidi i podruže, ističe. Trenutačno online rade dvojica trenera, Mladen Vizinger i Dejan Slukić, ali kako se situacija s karantenom produžuje uskoro će priključiti i ostale. Natjecatelji i svi ostali članovi kluba mogu koristiti i online treninge Hrvatskog karate saveza koji je čak pokrenuo i nagradnu igru za sve one koji treniraju doma.

Iz Globusa poručuju kako formu članova održavaju koliko je to s obzirom na situaciju moguće. A osim što ne mogu trenirati naši karatisti ne mogu se ni natjecati. Otkazano je državno prvenstvo za mlađe kategorije isto kako i Svjetski kup na Cipru za kojeg su međimurski karatisti već rezervirali smještaj i kupili avionske karte. „Smještaj smo uspjeli otkazati, a vjerujemo kako ćemo dobiti povrat avionskih karti ili barem mogućnost korištenja u nekom drugom terminu“ priželjkuje Slukić i istovremeno izražava nadu kako ova izvanredna situacija neće dugo potrajati te da će se stvari uskoro vratiti u normalu.

Izvor: Karate klub Globus