Ostalo 17.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Kuglačke vijesti…

• Tradicionalni kuglački kamp u sklopu programa „Svaki tjedan sport jedan“ ove je godine okupio dvadesetak sudionika. Osnovnoškolci, među kojima su za promjenu dominirale djevojčice, u nekoliko su dana manje ili više uspješno svladali osnove kuglanja. Najviše veselja ponudilo je završno interno natjecanje narodnim načinom između formiranih ekipa kroz koje je do izražaja posebno došao natjecateljski duh i međusobno bodrenje. Onima koji su se kroz prvi doticaj s ovim sportom zainteresirali za aktivno bavljenje istim, upućen je poziv da se pridruže treninzima čakovečkog Željezničara utorkom i četvrtkom od 20 sati. Ovogodišnji kuglački kamp predvodio je bivši državni viceprvak Bojan Košak, a asistirali su mu Katarina Rašperger te Božidar Igrec. 


• Nakon gotovo mjesec dana treniranja u rijetko zahtjevnijim vremenskim uvjetima kuglači Željezničara su sudjelovali na prvoj provjeri koja se odvijala u sklopu međunarodnog turnira Goscej Kup koji se održava u madžarskom Zalaegerszegu. Čakovečki je sastav osvojio ekipno drugo mjesto, odmah iza neprikosnovenog domaćina koji već godinama spada u europski kuglački vrh sudjelujući redovno u ligi prvaka. Željezničare je u Zalaegerszegu baš kao i lani rezultatski vukao Tomislav Tvarog (566) koji je ujedno bio 6. u pojedinačnoj konkurenciji. Odličnim zadnjim čišćenjem (četiri devetke) pratio ga je Bojan Kuzma (563) dok je Predrag Turk dodao 548 drva. Goran Vrček srušio je 523, a oba predstavnika familije Jagić bila su vrlo samozatajna – Zoran 517 i Stjepan 515. Željezničar je nastupio u kombiniranom sastavu budući da nije mogao računati na usluge Ninoslava Mikaca i novopridošlog Franje Gosarića, a najveću glavobolju predstavlja Bojan Košak koji uslijed ozljede uopće još ne trenira. Na istom turniru sudjelovao je i čakovečki Prosvjetar osvojivši osmu poziciju. Njihovi najistaknutiji pojedinci bili su Stjepan Blažek (555) i Emil Horvat (552).



Željezničar ulazi u završnu fazu priprema koje u cijelosti odrađuje na čakovečkoj kuglani s povremenim kontrolnim „izletima“ od kojih će sljedeći biti nadolazećeg vikenda na turniru u Slovenskoj Bistrici. Do početka prvenstva koje starta već za tri tjedna upitno je da li će se odigrati i kakva pripremna utakmica budući u bližoj okolici nema adekvatnih suparnika, posebice imajući u vidu da momčadima iz nižih liga prvenstvo počinje znatno kasnije pa samim time nisu niti odmakli u brušenju forme. Trener Žinić uglavnom je zadovoljan onime što mu puleni prikazuju kroz treninge te jedino iščekuje vraćanje u pogon Bojana Košaka. Spomenimo i da je po završetku prelaznog roka došlo i do značajnih pomaka u omjerima snaga prvoligaških konkurenata pa tako prema konačno prijavljenim sastavima kvalitativno odskaču tek splitski Mertojak i Zaprešić s kojima Željo ujedno i otvara ligašku karavanu. Međutim, oslabljeni su prije svih Zadar (Marinović, Jeličić, Totić), Medveščak (Muše, Galjanić, Špiljar) i Osijek (Šarkezi) te samim time raste broj potencijalnih „žrtava“ u međusobnim ogledima, prije svega u domaćim utakmicama, kao što se i proširuje krug kandidata koji će međusobno voditi izjednačeniju borbu za mjesta na prvenstvenoj tablici. 



Kuglana Mladost prolazi blagi facelifting – izvršeno je bojanje zidova, na putu su novi čunjevi, planirana je promjena istrošenih dasaka položnica, a igračima je napokon na raspolaganje stavljen i davno nabavljen komplet kugli atraktivne žute boje koje čini odličnu kolorističku kombinaciju s plavim stazama. Međutim sve to su minimalnih zahvati koji u ovom trenutku ne mogu garantirati da će čakovečka kuglana tijekom cjele sezone biti domaće prvoligaško borilište. Međunarodnoj licenci rok važenja ističe u siječnju 2016. godine, uvjete za njeno produljenje nije realno da će se moći ispuniti, a niti najavljena kategorizacija kuglačkih objekata od strane nacionalnog saveza ne nudi previše optimizma. Naime, prema posve novom tehničkom pravilniku Mladost ima nekoliko ozbiljnih nedostataka kojih su svi korisnici već odavno svjesni. Glavne točke spoticanja su neadekvatna tehnologija (nedostaje automatski pisači rezultata te internet veza), nepostojanje zasebnih svlačionica i zasebnih sanitarnih čvorova za ekipe te činjenica da je zagrijavanje igrača moguće jedino izvan same kuglane na otvorenom. Ukoliko će se kontrolori striktno pridržavati slova pravilnika utoliko će Mladost biti svrstana u niže kategorije (3. ili čak 4.), čime bi ujedno bilo zabranjeno održavanje prvoligaških susreta na istoj. No, istini za volju, postoji vjerojatnost da bi tako iz upotrebe bilo izbačeno nekoliko objekata koje koriste klubovi u elitnom rangu pa držimo fige da se novo izglasana pravila u početku fleksibilnije tumače i primjenjuju. 

Izvor: 3147