Ostalo 26.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Kuglanje

2.HKL

 

ŽELJO OBRAO VRHNJE

 

Subotnje prohladno popodne nije bilo preveliki mamac da se čakovečki stadion osobito napuni ni izvana ni iznutra. Bjelovarska Sirela nije se pokazala niti kao magnet za gledatelje, a još manje pa kao dostojan protivnik Željezničaru koji je ubilježio još jednu maksimalnu pobjedu od 8-0 uz 184 razlike. U uvodnih pet kola Željo je čak tri puta svoje protivnike ostavljao na nuli, a u dva u navrata gubili tek po poen. Teško da može biti impresivnije pogotovo kad se tome pridoda prosjek od preko 3400 (točnije 3425), dok s druge strane niti jedna ekipa u ligi do sada tim brojkama nije  bila ni blizu, a kamoli da bi držala tako visoki prosjek. Cijelog dana samo dva zanimljiva duela, sve ostalo kuglači čakovečkog kluba dobivali su lakoćom. Zoran Jagić (578) i posebice Ninoslav Mikac (579) svoje su direktne suparnike, Rosandića (558) i Spahića (575) slomili tek u posljednjem setu ne dopustivši tako bilo kakvu eventualnu neizvjesnost. Kompaktni domaći kvartet po učinku činili su još Bojan Košak (578) i Predrag Turk (573), dok je posljednji blok iznjedrio dva uvjetno rečeno ekstrema. Stjepan Jagić sa 592 čunja ponovo je na zidu kao igrač utakmice, dok je Tomislav Tvarog unatoč vrlo dobroj igri i 566 drva neznatno zaostao za suigračima. Nakon što su s „magna cum laude“ apsolvirani klubovi sa samog dna tablice, Željezničaru po blagdanskoj stanci predstoji prvi pravi izazov. U subotu 08. studenog put ih vodi na megdan drugoplasiranoj Zanatliji iz Kutine, koja također ima do sada stopostotni učinak, no ne i tako uvjerljivu igru. Eventualnom pobjedom Željezničar bi napravio dobre temelje da već do Božića pitanje prvenstvene titule stavi „ad acta“. 

 

3.HKL

 

DUBRAVČAN NA VRHU

 

Tri kola bila su potrebna da se među trećeligašima stvari poslože na mjesto, da Dubravčan zasjedne na lidersku poziciju i bodovno se odvoji od svih pratitelja. I to su učinili zaista u stilu pobijedivši Obrtnik iz Oroslavja sa 6-2 i 83 čunja viška, pri čemu su za pojmove ove razine natjecanja srušili iznimnih 3303 drva, pogotovo ima li se u vidu da je to ostvareno na ne baš najlakšoj kuglani u Koprivnici. Svjetlosnim godinama ispred svih bio je Josip Čižmešija sa svojim prvim rezultatom u karijeri iznad 600. Njegovih 608 drva uz 534 Saše Štefića donijeli su već u startu vodstvo od 2-1 te što je još bitnije više od 100 čunjeva prednosti. Takva partija Čižmešije kao da je povukla i dobar dio ostatka momčadi pa su visoke brojke upisali i Dražen Cenko (560) te Branko Horvat (559), uzevši još dva pojedinačna poena kraj čega kiks Zorana Vučenika (490) nije došao do kobnog izražaja. 

 

Do vikenda vodeći Zanatlija igrao je gradski derbi protiv Prosvjetara u kojem je izvukao deblji kraj jer je Prosvjetar slavio sa 5-3 uslijed 64 drva većeg ekipnog rezultata. Kroz sva tri bloka individualni poeni su ravnomjerno odlazili po jedan na svaku stranu, a ključnu zalihu u čunjevima Prosvjetar je stekao kroz srednju dionicu. Prvi par bio je iznimno izjednačen. Franjo Žarković iz Zanatlije pobjedio je Emila Horvata omjerom 535-532, da bi jednakom mjerom s malom razlikom za Prosvjetar uzvratio Nebojša Žnidarić (518) protiv Mirjane Kukovec (509). Kroz centralni dio igre pratili smo duel te večeri najboljih pojedinaca svoje momčadi. Jurica Petković srušio je 566 drva, a usprkos činjenici da je Dragutin Danilović s 580 imao jači rezultat, Petković je Zanatliji donio poen sa 2,5-1,5 u setovima. Identičnim ishodom u setovima na 2-2 je poravnao Igor Maček (551) protiv ovom prilikom skromnog Franje Gosarića (524). Međutim, unatoč egalu od 2-2, Prosvjetar je pobjegao na 47 drva plusa, a koju razliku su Stjepan Blažek i Ilija Višić praktično poduplali u prvih 30 kugli zadnje runde iskoristivši prije svega katastrofalan ulazak Zanatlijinog Mladena Kovača (112) te time ne samo usmjerili utakmicu na Prosvjetarov kolosijek već je možemo slobodno kazati uveli u mirne vode. Pri tome je glavni kormilar bio Stjepan Blažek koji je sa 555 nadjačao Damira Grašića (520). Do kraja je Radovan Leskovar kao zamjena značajno popravio ostvarenje Kovača pa ne samo da je njihov zbroj kraj onakvog početka izgledao sasvim pristojno (530) već je u duelu protiv Višića (512) za Zanatliju ublažio neminovni poraz na konačnih 5-3 čime je Prosvjetar ujedno preskočio Zanatliju na prvenstvenoj tablici.

 

Prve bodove ubilježili su i kuglači Željezničara 2 te se odmah lansirali u sredinu ljestvice. Sa 6-2 i 149 razlike stradala je na gostovanju posve nekonkurentna Ivančica. Izrazito niske brojke u prvoj polovici utakmice pa je tako Katarina Rašperger poen uzela sa 474 (Hudoletnjak 463), dok je Nikola Turk (504) izgubio od Rogine koji je unatoč tek 516 čunjeva bio i najopasniji igrač Ivančice. Kraj takvih cifri 529 drva Stanislava Štrukelja djelovalo je kao ozbiljno ostvarenje, u svakom slučaju i više nego dovoljno za vodstvo Želje od 2-1. U nastavku sva tri igrača Željezničara u čunjevima su bila jača od protivnika, ali se Denisu Košaku (530) omaklo da od Šoštara (511) izgubi na setove. No, pitanje pobjednika nije bilo upitno jer je napokon prvu (i jedinu za sad) pravu partiju odigrao Luka Štrukelj (556), donijevši sam pola ukupne razlike. Iako konačne brojke možda ne bi tako sugerirale, u duelu je maksimalno uvjerljiv bio i Zvonimir Turk (524). 

Trećeligaši neće pauzirati već će kroz tjedan odraditi četvrto kolo, a iz naše perspektive najzanimljiviji će biti susret Željezničara 2 i Zanatlije. Do nove pobjede pokušat će stići Prosvjetar protiv Varteksa te Dubravčan kao formalni gost kod Elektre iz Križevaca.

 

PAROVNO PRVENSTVO MKSa

 

PUNA VREĆA MEDALJA ZA TURKE I JAGIĆE

 

Prvenstvo parova MKS-a obilježili su predstavnici Željezničara koji su zauzeli sva vodeća mjesta. Članovi familije Turk i Jagić odnijeli su ukupno četiri medalje i to sve tri boje, a da pritom nitko nije nastupao sa svojim ocem odnosno sinom. Igrajući zbog poslovnih obveza u specijalnom terminu prije svih, Predrag Turk (613) i Zoran Jagić (571) unaprijed su postavili letvicu previsoko za sve protivnike te im se već po njihovom nastupu mogao uručiti pokal pobjednika. Stepenicu niže, ali u brojkama miljama daleko, ostali su Stjepan Jagić (579) i Tomislav Tvarog (546). Iznenađenje su Matija Vikert (561) te Zvonimir Turk (537) koji su se kao juniori popeli na najniže postolje i postali koliko pamtimo unatrag nekoliko desetljeća najmlađi seniorski nositelji nekog lokalnog odličja. Za samo čunj viška nadjačali su četvrtoplasirane Bojana Košaka (558) i Ninoslava Mikaca (539) koji su ujedno i razočarenje ovog natjecanja. Vikert i Turk junior do uspjeha su došli srušivši brdo čunjeva u zadnjih nekoliko kugli (Vikert devetka u predzadnjem hicu, Turk osmica). Za razliku od njih, par Dubravčana u sastavu Dražen Cenko (551) i Saša Štefić (544) u posljednjim je kuglama ispustio najmanji pehar kada se Štefiću zatresla ruka pa je promašio predzadnju kuglu za prijelaz na punu postavu koja bi im anulirala tih tri drva minusa. 

Nekoliko čunjeva prekratki u borbi za postolje ostali su još i Mladen Grašić (555) te Bojan Kuzma (538).Na regionalnu završnicu plasirala su se prva dva para.

 

 

 

U nedjelju su juniori odradili prvi nastup svog regionalnog pojedinačnog prvenstva. Od naših predstavnika kuglanu u Bjelovaru najbolje je svladao Zvonimir Turk (556), a slijedili su ga Denis Košak (540) i Matija Vikert (537). Njih trojica trenutno drže 5., 6. i 7. mjesto, a šansu za dodatni napredak i proboj prema vrhu imat će kroz mjesec dana kada je na rasporedu drugi nastup koji se održava na čakovečkoj kuglani. Zbog mizernih 488 u Bjelovaru, Luka Štrukelj nažalost neće konkurirati za neki ozbiljniji plasman. 

 

Na fotografiji: Josip Čižmešija na rukama svojih suigrača iz Dubravčana

 

TJEDNI VODIČ:

 

srijeda – 29.10. – 18,00h: Prosvjetar – Varteks (3.hkl)

petak – 31.10. – 19,00h: Željezničar 2 – Zanatlija (3.hkl)

 

Izvor: 3104