Ostalo 17.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Kuglanje

2.HKL

RAPSODIJA U PLAVOM

 

Željezničar je kao od šale otpuhnuo još jednu prepreku. Obrtnik iz Krapinskih Toplica stradao je ove sezone najčešćim rezultatom kad je Željo u pitanju: 8-0. A kako bi unatoč toj monotonoj dominaciji koja ne nudi neizvjesnost unutar utakmice ipak zadržali gledatelje na tribinama potrebno je pružiti ekstra partije. Jedna od takvih, ponajboljih u povijesti kluba, bila je ova subotnja u kojoj je čakovečki sastav srušio iznimnih 3545 drva što je čak 309 čunjeva više od protivnika. Zanimljivo, gosti su se relativno dobro držali u igri na pune (samo 53 razlike) da bi domaćini kroz čišćenje (256 prednosti), u kojem nitko pojedinačno nije išao ispod 200, pokazali tko je tko u ovoj ligi. I dok je na prvoligaškoj utakmici u Zaprešiću ludovao Bogdanović, izjednačivši svjetski rekord sa 734 (382 na pola), u Čakovcu je na korak do rezultata karijere bio Bojan Košak. Svojih fenomenalnih 638 drva gotovo je savršeno ravnomjerno rasporedio kroz sve staze te posve zasluženo zaradio ovacije publike i naklon protivnika. No, nije to bila jedina šestotica dana jer je i kapetan Predrag Turk dogurao do 606. Da je trenutno najlakši posao na svijetu biti trener ove ekipe Željezničara, jer koga god pošalješ na staze ne možeš pogriješiti, dokazao je Mladen Grašić. Grašić je tek u sedmom kolu prvi puta ove sezone zaslužio povjerenje stratega, a na tome mu je zahvalio sa 595 čunjeva. Donji dio momčadi ovaj puta je predvodio Stjepan Jagić (577) kojemu je najviše smetala načeta druga staza (127). Slične brojke, 570 ukupno te 126 u zadnjem setu, ostvario je Tomislav Tvarog, dok je Bojan Kuzma (559) zapažene role sa gostovanja napokon prezentirao i na Mladosti pri čemu je drugu dio nastupa odradio sa 296. 

Naredno kolo Željezničar je ponovo domaćin, a na megdan mu dolazi varaždinski imenjak. Ishod je poznat već unaprijed te je jedina enigma koja kombinacija igrača unutar bogatog klupskog kadra će formalno odraditi posao.

 

3.HKL

 

VELIKI POSAO ZANATLIJE

 

Uzlazna putanja forme klubova stigla je do vrhunca prošlog tjedna kada su svi naši predstavnici ubilježili pobjede – i to uvjerljive. Tome je doduše u velikoj mjeri doprinio i povoljan raspored koji im je za suparnike „namjestio“ lakše protivnike, svima osim Zanatliji.

I stoga su upravo bodovi Zanatlije sa gostovanja kod Elektre iz Križevaca najvredniji u ovom izvještaju. Zanatlija je u prvoj polovici susreta ponovio situaciju koju je  koji tjedan ranije protiv istog protivnika prikazao Dubravčan. Startali su sa 3-0 i ogromnih 107 razlike. Učinkom se iznad svih istaknuo Jurica Petković srušivši 578 drva, što je već nekoliko kola u nizu kako Petković drži visoki nivo svoje igre. Uvjerljivi su u duelima bili i njegovih suigrači, Franjo Gosarić (546) te Franjo Žarković (532). Za razliku od Dubravčan, Zanatlija nije Elektri dopustio veliki preokret već je dvoboj kontrolirao do samog kraja. Posebice su im to olakšali i ovom prilikom slabi domaćini kojima je i Ivan Vukoja sa samo 491 na setove uzeo poen. Damir Grašić (526) i Mladen Kovač (514) nisu nakupili preveliki minus tako da je utakmica bila u mirnim vodama sve do konačnog ishoda od 6-2 i 46 razlike za Zanatliju. 

Sa identičnih 6-2, ali nešto većom prednošću od 95 čunja, Prosvjetar je kod kuće svladao Željezničar iz Koprivnice. Čovjek koji je činio razliku u ovom susretu bio je Nebojša Žnidarić oborivši impresivnih 592 (307 na pola) umjesto svojih inače standardnih 520. I kako se tih 70-ak drva viška desilo na samom otvaranju, u ostatku večeri se lakše disalo. Stjepan Blažek (532) i Igor Maček (529) okretali su zaostatak protiv direktnih protivnika i na taj se način pobrinuli za još dva pojedinačna poena, što je u završnici pošlo za rukom i Ivanu Rođaku (504). Održavanje razlike u čunjevima na sigurnom odstojanju uspješno su kontrolirali Emil Horvat (542) i Ilija Višić (521).

Željezničar 2 je u utakmici protiv slabašnog Obrtnika 2011 koristio maksimalno dopušten broj igrača i zamjena, a iako se brojkama nisu proslavili, pamti se pobjeda od 6-2 i 75 plusa. Neizvjesnost je postojala samo kroz prvi blok kada su se momčadi izmjenjivale u prednosti od malih 7 drva, a individualne poene podijelili na 1-1. Već početkom srednje dionice Željo 2 je potpuno preuzeo kontrolu i do kraja dvoboja nije dopustio ugrožavanje svog vodstva. Generatori uspjeha bili su prije svih Luka Štrukelj (544) i Denis Košak (541), a dobivenim dvobojima doprinijeli su i Zvonimir Turk (521) te Stanislav Štrukelj (509). Zabilježiti treba i prvi domaći nastup 14 godišnjeg Manuela Korenta, novog izdanka Željezničarove škole, koji je odigrao uspješnih 30 hitaca.

Teže od očekivanog Dubravčan je protiv najslabijeg sastava lige, Ivančice, došao do nove pobjede. Gosti su iznenadili, čak lagano i šokirali na početku kada su poveli sa 2-1 i tridesetak čunjeva viška. Nije to bila toliko posljedica slabe igre Dubravčana koliko odlične predstave dvojca Rogina (555) – Hojski (573). Kad im se u nastavku priključio još i Matuza (531), Ivančica je već bila na tri poena. No, srećom, ostatak Ivančice je bio miljama iza pa je Dubravčan uzeo preostala tri duela,  a uz to stvorio i visoku razliku u drvima (125) za pobjedu od 5-3 uz okrugli prosjek od 540 po igraču. Zanimljivo, samo je jedan kuglač Dubravčana bio iznad te momčadske granice, dok su svi ostali bili tu negdje. Saša Štefić bio je ključan čovjek dvoboja sa 595 drva (315 na pola) koji je debelo u klub 100 strpao Kuštera (466) i praktično sam donio pobjedu Dubravčanu. Štefića je da prebaci 600 koštao loš posljednji set (124). Njegovi suigrači bili su ponovo vrlo izjednačeni i ovakav obrazac, jedan „ekstrem“ te ostatak solidnih, jako dobro funkcionira u ovoj momčadi. Zoran Vučenik (537) bio je najbliži pratitelj Štefića, a poen je osvojio i Josip Čižmešija (532). Tomislav Hraščanec (261) i Davor Fabić (266) podijelili su nastup po pola, a da nije bilo kiksa od 110 u zadnjoj dionici Dražen Cenko (522) bi uspjeh svog kluba učinio i uvjerljivijim. 

Zanatlija je drugi puta u sezoni preuzeo lidersku poziciju, a branit će je u petak protiv trenutno trećeplasiranog Dubravčana. Dubravčan će imati olakotnu okolnost da se tokom tjedan igra prvi krug pojedinačnog prvenstva MKSa, a koje nastupe na Mladosti njihovi igrači mogu odlično iskoristiti za trening pred ovaj međimurski derbi.

 

PH – U23 – sprint

 

Juniori su imali radnu nedjelju jer se u Varaždinu odigravalo prvenstvo Hrvatske za juniore u kategoriji sprint. Kako je gotovo cijela druga ekipa čakovečkog Željezničara juniorska na tom je prvenstvu nastupilo 5 mladih kuglača ovog kluba. Među 44 prijavljenih prvo je trebalo kroz kvalifikacije izboriti ulazak među 16 najboljih koji su nastavili borbu za najviša mjesta. Od petorice „željezničara“ među 16 su ušla čak trojica i to Denis Košak kao 7., Luka Štrukelj kao 13. i Matija Vikert kao 15. i upravo je najslabiji iz kvalifikacija otišao najdalje, u četvrt završnicu, među 8 najboljih, dok su ostala dvojica ostala među 16. Najprije je uz dosta sreće i izuzetno lošu igru protivnika u doigravanju (14:11) u osmini završnice pobjedio prvaka države u istoj disciplini, ali u kategoriji mlađih juniora, Bornu Bakrana iz Zaboka., a ta sreća koja ga je pratila u prethodnom susretu potpuno mu je okrenula leđa u susretu pred medalju protiv Lea Hercega iz Zaprešića. Uz nekoliko klasičnih grešaka to je pomoglo da protivnik bude bolji, a žal za propuštenim je tim veći što je susret izgubljen na 99 čunjeva, što je u većini slučajeva u ovoj disciplini dobitna brojka.

U cjelini gledano nastup juniora Željezničara može dobiti dobru ocjenu, a ono što zabrinjava je stalno ponavljanje istih grešaka koje dovode do slabijih rezultata. Ono pak što tješi je da su svi ovi mladići ulazna juniorska godina , osim Luke Štrukelja koji napušta ovu kategoriju.

Šansu za popravak igre i rezultata juniori će imati već u nedjelju kada se na kuglani SRC Mladost u Čakovcu igra drugi nastup pojedinačnog prvenstva Regije sjever, a 5 najboljih s tog prvenstva odlazi na prvenstvo države. Očekujemo među njima i člana(ove) Željezničara.

 

TJEDNI VODIČ:

 

Pojedinačno prvenstvo Međimurja:

 

ponedjeljak, 17.11. od 18-21h

utorak, 18.11. od 17-21h

srijeda, 19.11. od 18-21h

četvrtak, 20.11. od 18-21h

ponedjeljak, 24.11.2014. 18-21h

 

petak – 21.11. – 18,00h: Zanatlija ČK – Dubravčan (3.hkl)

subota – 22.11. – 15,30h: Željezničar ČK – Željezničar VŽ (2.hkl)

nedjelja, 23.11. od 10-15h pojedinačno prvenstvo Regije sjever za juniore

 

Izvor: 3108