Ostalo 12.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

KUGLANJE

1.HKL: PROPUST DO PROPUSTA

 

Peto kolo Željezničar je odvelo na dobro poznatu kuglanu Zagreb gdje im je domaćin bio nekada veliki klub – Medveščak. Proljetno iskustvo treniranja i igranja kvalifikacija na istim stazama uz kombinaciju sa ne osobito upečatljivim igrama Medvjeda budilo je kod simpatizera Željezničara nadu u moguće dobar ulov. I krenulo je u subotu u željenom smjeru. Predrag Turk (587) izvrsnim nastupom nije dao nikakvu šansu Milivojeviću (549) priskrbivši Želji ne samo poen već i solidnu zalihu čunjeva. Kad je još istovremeno Bojan Košak u šaci držao neprepoznatljivog Bolanču, izgledalo je da će Čakovčani povesti sa 2-0. No nekoliko neopreznih otvaranja odnijelo je Košaku set(ove) te je usprkos identičnom učinku u drvima, obojica po 541, Bolanča Medvjede uspio održati u egalu. Prema postavljenim kuglačima u srednjem bloku očekivalo se da Željo preuzme inicijativu i povede sa 3-1. A ne samo da se to nije desilo, već je nastupio pravi potop. Da „tragedija“ bude veća, nije to zasluga protivničkih igrača već nevjerojatnog nastupa Željezničara kraj kojih su Džepina Bajić (545) i Pavić (559) izgledali kao space shuttle. Od Zorana Jagića kojem je navedena kuglana bila nekoliko godina „dom“ i na kojoj je proljetos bio najbolji igrač kvalifikacija s prosjekom iznad 600 očekivalo se da bude zicer, da bi u konačnici odigrao valjda najlošiju utakmicu u dresu Željezničara srušivši i njemu teško shvatljivih 505. Još nestvarnije djeluju brojke Ninoslava Mikaca (120+116) koji u kombinaciji sa Franjom Gosarićem (263) nije prebacio ni 500. A u prvoj ligi smo! Nakon takvog raspleta drugog bloka, utakmica je bila riješena te se do kraja igralo samo za prestiž. Tomislav Tvarog (546) donio je drugi poen Željezničaru protiv Mrkonjića (538) i šteta što je dobar nastup malo pokvario sa zadnjim setom (119). Stjepan Jagić (536) jedva je izbjegao da ga reprezentativac Kovač (631) ne stavi u „klub 100“. Konačni rezultat bio je 6-2 za Medveščak uz 149 čunjeva viška (3363-3214). Kada stalno vučemo usporedbu s proljetnim dosezima recimo da je Željo na kvalifikacijama rušio 3419 i 3314. I još jedan detalj. Iako su na tribinama bila trojica kuglača druge momčadi Željezničara, trener Žinić u prijavi ekipe imao je tek jednu efektivnu zamjenu (Gosarić). Ne bi se ništa rezultatski promijenilo u nastaloj situaciji, ali…

U subotu slijedi još jedno gostovanje, a s obzirom da će protivnik biti trenutno drugoplasirani Osijek, pogled unaprijed nije nimalo optimističan. Pred par tjedana protiv Kandita Željezničar je na osječkom Pampasu srušio 3287, a nadolazeći suparnik obara iznad 3450. No pustimo se iznenaditi. 

 

3.HKL: PROSVJETARU DERBI I VODSTVO

 

Prošlotjedni naslov vrlo smo lako mogli prekopirat i za ovaj broj – tri međimurska kluba i nadalje drže vrh tablice, jedino što je došlo do smjene na čelu pa je lidersku poziciju preuzeo Prosvjetar. Prosvjetaru je to uspjelo pobjedom u derbiju protiv gradskog rivala Zanatlije čime je ostao jedini klub u ligi sa stopostotnim učinkom. Međutim, koliko god uvod dobro zvučao  tu je ujedno i kraj svega pozitivnog što se Prosvjetara tiče budući ih je na vrh doveo prije svega povoljan raspored i vrlo loše igre njihovih protivnika, a nikako razina kuglanja koja bi bila svojstvena čelnom mjestu na ljestvici. U derbiju protiv Zanatlije Prosvjetar je bio bolji sa 5-3 zbog 27 drva razlike, a koplja su se ukrštavala na otužno niskim nivoima pa je tako Prosvjetaru za pobjedu bilo dovoljno tek 3059 drva. Negledljiva utakmica iznimno slabih rezultata usmjerena je već na samom početku kada je Zanatlijin Franjo Posavec srušio 464 (?!?) što je Nebojša Žnidarić (527) obilato naplatio za Prosvjetar. Razlozi zašto je Posavec unatoč tragičnoj igri ostao na stazama od prve do posljednje kugle poznati su valjda samo stručnom vodstvu Zanatlije. Na 1-1 izjednačio je Ivan Vukoja (514) protiv Stjepana Blažeka (501), ali je prednost od 50 čunjeva bila na strani Prosvjetara. Prosvjetar je utakmicu trebao prelomiti već u središnjem bloku, koji se uslijed nužnosti za popravkom kuglane znatno odužio, no velikodušno su ostavili Zanatliju u igri. Ilija Višić (503) nije imao problema sa Mladenom Kovačem (482), a šanse Zanatliji je poravnanjem na 2-2 očuvao Franjo Žarković (513) prihvativši poklone Dragutina Danilovića (250) i Igora Mačeka (259) koji je u zadnjem setu prosuo naizgled teško dostižno vodstvo (+17). Unatoč 2-2 u poenima, razlika u čunjevima za Prosvjetar je dodatno narasla na 67. U završnici Zanatlija je nade polagao u braću Grašić koji su sposobni nadoknaditi i veće prednosti, ali ovog puta nije išlo. Prvenstveno je zakazao Damir Grašić (511) protiv kojeg je Emil Horvat (533) za Prosvjetar osigurao dobitni poen. Mladen Grašić (548) je kontra Josipa Šarića (486) nagovještavao preokret, posebice na prve dvije staze na kojima je skinuo veliki dio zaostatka (285-234) da bi potom i sam kiksao (115) te je utakmica bila riješena jer se Zanatlija više nije uspijevao približiti ispod 25 čunjeva.  

Dubravčan je hrabro odolijevao favoriziranoj Podravci i tek je u završnici zahvaljujući jednom ekstra rezultatu morao priznati poraz od 5-3 i 68 razlike (3255-3187). Početak je sugerirao veliko iznenađenje. Dražen Cenko (533) je preko „odbjeglog“ Saše Štefića (522) donio prvi poen Dubravčanu, dok je drugi djelo Branka Horvata (529) koji je na setove uzeo duel Česiju (534). Tko zna kako bi susret završio da je kombinacija Zoran Vučenik (255) i Josip Čižmešija-Soso (263) iskoristila priliku i protiv neuvjerljivog mlađeg Betlehema (523) dovela Dubravčan na 3-0. Ovako se u drugi dio igre ušlo sa 2-1 i samo jednim drvom plusa za Dubravčan. U nastavku je Željko Šimunić (524) protiv još jednog „odbjeglog“, Josipa Čižmešije-Čičija (514), Dubravčanu priskrbio treći poen te je još samo jedan nedostajao za remi. Nažalost, Podravkaši su bili prejaki u preostala dva sučeljavanja te Davor Fabić (533) nije mogao protiv Šaška (552), dok je s druge strane Zlatko Betlehem sa prvoligaških 610 praktično sam osigurao bodove za koprivnički sastav.

Željezničar 2 je rutinski odradio formalnost zvanu Ivančica te stigao do pobjede od 6-2 i ogromnih 212 razlike uz kvalitetnih momčadskih 3201 (za usporedbu vidi gornje brojke lidera na istoj kuglani). Čak 161 čunj viška stvoren je već na startu. Dobru igru s treninga na službeni je nastup napokon prenio Nikola Turk (548) dok se Igor Kolarić sa odličnih 570 odmah nametnuo kao igrač utakmice, a obojica su ne samo osvojili poene već i sve setove. Luka Štrukelj (525) je također bio siguran u svom duelu, a isto se ne bi moglo kazati za Luku Hojskog koji je protiv Šoštara (530) izgubio prva tri seta (dva puta za čunj) i proigrao tek na posljednjoj stazi za ukupnih 537. Velika razlika i riješeno pitanje pobjednika omogućilo je da u finišu na stazama paralelno gledamo baku i unuka – Katarinu Rašperger i Manuela Korenta. Rašperger (549) je pokazala najbolju igru dana u pune (379) i tek nešto bolje čišćenje ju je dijelilo do obaranja ženskog rekorda kuglane kojemu je sve do zadnje staze bila nadomak. Svojom igrom posve je zasjenila unuka Manuela (228), koji je ušao umjesto Zvonimira Turka (244), pokazavši mu tako tko je broj jedan u familiji. 

Naredno kolo donijet će otrežnjenje kod Prosvjetara kojemu bez obzira na trenutni položaj na tablici ne dajemo ni najmanje šanse kod Obrtnika iz Oroslavja. Zanatlija bi trebao do bodova protiv oslabljenje Elektre iz Križevaca, dok su domaćinstva zamijenili Dubravčan i Željezničar 2 koji će međusobno utakmicu u kojoj se ne usudimo ništa prognozirati odigrati u četvrtak na čakovečkoj Mladosti.

 

•U nedjelju je odigran prvi nastup regionalnog pojedinačnog prvenstva za juniore (U-23). Igor Kolarić sa 549 drva srušenih u Novskoj drži sedmu poziciju i jedini se može eventualno nadati proboju na državnu završnicu na koju će se plasirati četvorica najboljih. Do toga mu nedostaje dvadesetak čunjeva koje će morati pronaći u drugom nastupu u Zaboku. Matija Vikert plaća danak početku studiranja i neredovitom treniranju pa je sa 511 u sredini plasiranih te gotovo bez izgleda za daljnji napredak, iako, sjećamo se i većih preokreta koje je on uradio na istom natjecanju pred koju godinu. Od Stanislava Štrukelja (506) se uz svu njegovu neozbiljnost niti nije očekivalo nešto značajnije. Zvonimir Turk je uslijed bolesti morao otkazati nastup.     

 

TJEDNI VODIČ:

Četvrtak, 15.10. – 19,00h: Željezničar 2 – Dubravčan (3.hkl)

Petak, 16.10. – 18,00h: Zanatlija – Elekra KŽ (3.hkl)

Izvor: 3155