Ostalo 29.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

KUGLANJE: RADNI BLAGDANI

Kuglači kao da su odbili uzeti si slobodne dane kroz praznike već su bili aktivni na svim mogućim poljima. „Prisilni“ rad imali su igrači Prosvjetara koji su morali završiti ligašku polusezonu, juniori su imali državno finale, a ostali su nastupali u fakultativnim aranžmanima.

 

•Prosvjetar je u domaćoj utakmici protiv Elektre iz Križevaca, nakon točno mjesec dana suše, ubrao nove bodove koji su ih za kraj godine pozicionirali u sredinu tablice. Nije Prosvjetar odigrao ništa specijalno, čak štoviše jednu ispodprosječnu utakmicu (3161), ali su na najbolji mogući način iskoristili izuzetno loša prva dva bloka kuglača Elektre (prosjek od 505) te poveli sa 4-0 i 77 razlike te praktično riješili susret. U tom dijelu igre najviše se istaknuo povratnik u momčad Nebojša Žnidarić (537), na sličnom nivou pratili su ga Stjepna Čuček (529) i Stjepan Blažek (527), a sva nemoć gostiju očitovala se najbolje u činjenici da je i kombinacija Maček-Šarić sa svega 504 drva uzela duel. Elektra je do kraja  dana ublažila poraz i sa dva rezultata od 560 i 547 zamaskirala ukupno gledano slabi dojam. Sigurnu razdaljinu u čunjevima do konačnih 6-2 i 34 razlike za Prosvjetar su održavali Ilija Višić (520) te Emil Horvat (544) koji je u završnici propustio uspjeh učiniti i uvjerljivijim.

 

•U Koprivnici je održan Božićni turnir u pojedinačnoj konkurenciji na 60 hitaca, a na kojem je sudjelovala i brojna kolonija kuglača Dubravčana i to kako aktivnih tako i rekreativaca. Čak četvorica njih bili su blizu postolja. Najbliži tome bio je Dražen Cenko (278) kojem je treće mjesto kod registriranih igrača izmaklo samo zbog slabijeg čišćenja. Saša Štefić (274) i Zoran Vučenik (273) sa malim su zaostatkom zauzeli osmu i devetu poziciju. Mišel Perenc (209) pa je četvrti bio kod rekreativaca, dok su najuspješnije bile Nina Hrešč (250) i Biserka Friščić (203). Nina Hrešč je bila pobjednica kod rekreativki dok joj je kolegica Biserka Friščić osvojila treće mjesto. 

 

•Turnir je organizirao i Kuglački savez Varaždinske županije i to u zanimljivoj disciplini tandema. Nekoliko međimurskih parova igralo je značajne uloge. Bojan Košak i Stjepan Jagić imali su najbolji rezultat kvalifikacija, a onda se čar tandema pokazala u osmini finala gdje su odmah ispali od igrača od kojih to nikad ne bi očekivali (Majcen-Pintarić). Još interesantnije su na istoj stepenici zapeli Predrag Turk te Zoran Jagić koje su izbacile mlađahne sestre (!) Milak, a daljnji proboj Damiru Grašiću i Franji Gosariću zapriječio je tandem Vrček-Hojski. Posve neočekivano, najdalje su dogurali Ivan Vukoja i Franjo Žarković iz Zanatlije koji su tek u finalu naišli na bolje suparnike. Na putu do pobjede kroz „sudden victory“ stali su im Borčak i Pintarić. 

 

Matija Vikert i Zvonimir Turk sudjelovali su na pojedinačnoj završnici 32 najbolja juniora države. Na kuglanama „Zagreb“ i „Grmoščica“ Zvonimir Turk je sa dva ujednačena nastupa (530+534) na kraju zauzeo 14. mjesto. Dvoznamenkasta brojka ostvarene pozicije možda ne djeluje impresivno, ali svakako predstavlja zalog za optimističnu budućnost koja se temelji na činjenici da je Zvonimir Turk bio među mlađim natjecateljima i još dugi niz godina konkurirat će za visoke domete. Matija Vikert je unatoč ozljedi pokušao igrati, a nakon što je prvi dan protekao apsolutno razočaravajuće (475) najracionalnije je uslijed opasnosti od pogoršanja ozljede bilo odustati od daljnjeg natjecanja. Šteta za Vikerta budući ove jeseni u ligaškim utakmicama često prikazuje zrele partije. 

Izvor: 3062