Ostalo 04.11.2018. 09:44. Zadnja izmjena: 04.11.2018. 09:44.

Nedelišće

Majstori karatea polagali za četvrti dan

Nedavno su se u maloj dvorani Osnovne škole Nedelišće predstavili kandidati za viša majstorska zvanja u karateu. Ocjenjivao ih je Vlado Bošnjak iz Čakovca, majstor karatea sedmi dan i osnivač Karate saveza Međimurske županije.

- Gledale su se znanja i vještine, tehnike udaranja rukama i nogama, jer karate znači "prazna šaka", tehnike čišćenja i rušenja pa kate, što znači prikaz borbe sa zamišljenim protivnikom... Radila se majstorska "unsu" kata za više zvanje - pojasnio nam je Bošnjak kao predsjednik ispitne komisije i licencirani A ispitivač Hrvatskog karate saveza.

Nakon uspješne izvedbe Kristijan Lesjak iz Karate kluba Međimurje postao je majstor karatea četvrti dan. Stigli su i Slovenci pa je Andrej Kolar također dobio četvrti, a Andrej Ostrižnik drugi dan. Ujedno, diploma je dodijeljena i Adrianu Marciušu iz KK-a Međimurje, koji je postao majstor karatea peti dan. Bošnjak nam je pojasnio značenje "dana".

VIŠE NISMO PROVINCIJA

- To je kao i s obrazovanjem, od srednje škole, preko faksa do doktorata i akademika. Za svaki dan potreban je određeni broj godina u karateu i određena dob. E sad, prva dva dana zaslužuju se osobnim postignućima. Treći i četvrti dan pak su nešto više, gleda se rad s djecom i zato je danas s nama mladež iz KK-a Međimurje. Naime, majstorska zvanja su trenerska. Kandidati za četvrti dan morali su nam dokazati svoj trenerski kapacitet. To je kao završeni fakultet. A od petog dana nadalje gledaju se razne zasluge, doprinos karateu, trenerski uspjesi, objavljena knjiga, smišljanje nove kate i slično - kaže Bošnjak, kojemu su se obraćali sa "sensei". U karateu je 45 godina, dobitnik je niza nagrada i priznanja, osvajač niza odličja najvišeg sjaja kao karatist i kao trener.

- U Jugoslaviji smo bili teška provincija. Danas dečki drže međimursku scenu; stariji u nedelišćanskom Međimurju i mlađi u čakovečkom Globusu - kaže Bošnjak.