Ostalo 08.12.2016. 07:01. Zadnja izmjena: 09.12.2016. 09:02.

Uspjeh međimurskog sporta

Mario Vukoja osigurao OI u Tokyu

U Bratislavi se od 29. studenoga do 2. prosinca održao interkontinentalni sudački seminar na kojemu je sudjelovalo 125 najboljih sudaca svijeta. Isti se održava jedanput u četiri godine, na početku novog olimpijskog ciklusa i jedino se na njemu može dobiti prva kategorija, odnosno najviše sudačko FIG Brevet zvanje. Najbolji suci iz cijelog svijeta bore se za ulazak među 25 najboljih, jer naime samo prvih dvadeset i pet mogu zaslužiti prvu kategoriju.

Na istom je prisustvovao i glavni hrvatski sudac, Čakovčanin Mario Vukoja koji je postignuo izvrsne rezultate. Sa prosjekom od 98,12 % svrstao se u Top 25 te će u narednom razdoblju od 2017. do 2020. godine biti sudac najvišeg statusa, prve kategorije. Ispit se sastoji iz tri dijela ( teorija, praktični dio E gdje se sude greške te praktični dio D gdje se sudi). Sva tri dijela Mario je odradio sa ocjenom izvrstan.

Mario iza sebe ima Rio de Janeiro i Olimpijske igre gdje je bio gimnastički sudac najviše kategorije. To mu je bilo treće uzastopno suđenje na najvažnijem gimnastičkom natjecanju, ali po prvi put kao Brevet sudac - sudac najviše sudačke kategorije u gimnastici. U ovom olimpijskom ciklusu sudio je tri svjetska i tri europska prvenstva, uz svjetske kupove i druga međunarodna natjecanja. Dvaput je pohvaljen sa Letter of award FIG - za izvrsno suđenje na SP u Glasgowu te na kvalifikacijama za OI.

Ovim rezultatom možemo reći da Međimurje već ima jednog olimpijca.

Nakon Marija, Tijana Tkalčec, Damir Fotak te Igor Kriajimskii također će (u veljači i ožujku) na sudačke ispite.