Ostalo 09.11.2016. 08:20. Zadnja izmjena: 09.11.2016. 08:28.

Kuglanje

Matija Vikert i Igor Kolarić državni prvaci

PH – U23 – tandem

VIKERT I KOLARIĆ DRŽAVNI PRVACI

Juniori čakovečkog Željezničara Matija Vikert i Igor Kolarić jedina su svijetla točka kluba minulog tjedna. I to kako svijetla – zlatnog sjaja. Na državnom prvenstvu u disciplini tandem koje se održavalo u Zaboku Vikert i Kolarić su suvereno osvojili najvrednije odličje. Prošle godine u istoj konkurenciji uzeli su srebro – sada su se popeli stepenicu više. Kvalifikacije su okončali na četvrtom mjestu, a onda su bili izuzetno sigurni kroz razigravanje ne izgubivši ni seta. Redom su padali zagrebački klubovi Grmoščica i Ponikve, u polufinalu Goranin iz Delnica, a kao šećer na kraju savladani su kuglači Zaboka na njihovoj domaćoj kuglani – i to svi sa po 2-0.

Titula bez mrlje u kojoj je posebni obol serijom oborenih teških pozicija dao Matija Vikert uz zadovoljavajući doprinos Igora Kolarića. Vikert i Kolarić tako su na najbolji način ponovno istaknuli kandidaturu za još jedno priznanje najboljeg para Grada Čakovca. Na korak do medalje zapeo je drugi tandem Željezničara u sastavu Zvonimir Turk i Manuel Korent. Nakon desete pozicije u kvalifikacijama napravili su dodatan iskorak pobjedivši u osmini finala drugi par Goranina. U četvrtfinalu namjerili su se na dečke iz Zaprešića od kojih su doduše izgubili sa 2-0, međutim unutar svakog seta Turk i Korent su do dvije-tri kugle prije kraja bili ne samo poravnati već čak i u vodstvu da bi u finišu do izražaja došlo prije svega neiskustvo Manuela Korenta.   

1.HKL

SLOBODAN PAD

Pred nepuna dva mjeseca Željezničar je na otvaranju sezone ostvario pobjedu i „kočoperio“ se s drugog mjesta na ljestvici. U tom trenutku sasvim sumnjamo da je itko mogao zamisliti da će mu to biti jedini uspjeh kroz dulje razdoblje. Jer zaredali su porazi, silazna putanja forme koji su kulminirali minulog vikenda kada je Željo dotaknuo samo dno. Doslovce. Od subote, Željezničar je fenjeraš u prvoj ligi. Nadamo se samo privremeno, tješimo se da je veliku ulogu u tome imao raspored prema kojem su do sada igrali većinom s momčadima koje streme ka vrhu, očekujemo da se vrate negdje propuštene prilike, ali prije svega da momčad pronađe osjećaj za kuglu i staze. Željo je kod osječkog Kandita izgubio sa 7-1 i 139 razlike. Kako nakon takvog konačnog rezultata objasniti da je Željo imao svoje šanse, da je bio „u igri“ za bodove?!? Teško. Ali pokušati ćemo.

Na polovici prvog bloka kod Željezničara je Tomislav Tvarog praktično već imao osiguran poen, Bojan Plevnjak je držao 2-0 u setovima, a u izglednoj poziciji je bio i Predrag Turk. Gotovo da bi u tom trenutku dali ruku u vatru da će Željo povesti barem sa 2-1, ako ne i čistih 3-0. Kao što je očito iz uvodno prezentiranog rezultata, sve se odvilo posve suprotno. Jedini koji je zadržao kontinuitet kvalitetne igre tokom cijelog nastupa bio je naravno Tvarog (601) koji je nadvisio Kneževića (568). Predrag Turk (532) potonuo je protiv neuvjerljivog Marka Jeličića (558), a situaciju je u negativnom kontekstu preslikao i Plevnjak (535) kontra Rupčića (564). 1-2 i -49 na „poluvremenu“ još je držalo utakmicu otvorenom. Ali vrlo kratko. Jer već u narednih 30 kugli Kandit je izgradio dodatnih  76 plusa i priči je bilo kraj. Do završetka utakmice Bojan Košak (538), Ninoslav Mikac (530), a ovaj puta iznimno čak i Zoran Jagić (541) samo su gledali u nebo, križali se, molili, psovali, nervirali se – ali pomaka ni igračkog ni rezultatskog više nije bilo.

Begović (561), Nedeljko Jeličić (592) i Biloš (572) nisu dali da im se priđe ni blizu. Rijetko se, da ne kažemo nikada, Željezničaru događalo da mu paktično cijela momčad bude na 530, čim napuste Mladost međimurski kuglači se više ne snalaze na stazama, izuzev Tvaroga koji je konstanta gdje god se igralo. Posebno zabrinjava što pola momčadi čisti oko 160, neki jedva da stignu do 170, a to su brojke glede kojih poludi i trener rezervne momčadi kod svojih juniora.

Da subota ispadne još i gora pobrinuo se Bjelovar koji je napravio iznenađenje prvenstva pobjedivši do sada neporaženog Zaprešića, a onda je još i Velebit otkinuo bod Grmoščice i eto nama Želje na dnu. Takav rasplet naprosto nameće imperativ pobjede kada u subotu u Čakovec dođe Velebit. Jedina dobra vijest je da su bodovne razlike male, s jednom pobjedom već si u sigurnoj zoni. A i na Mladosti se Željezničari osjećaju ugodnije.

3.HKL

STRUJNI UDAR

Sudbinu starijih kolega dan prije proživjeli su kod Željezničara 2. U derbiju dosadašnjeg dijela sezone gostovali su kod pojačane Elektre iz Križevaca te izgubili sa 6-2 i 45 razlike čime su vodeće mjesto prepustili ekipi Obrtnika iz Oroslavja. Kolika je bila želja kod čakovečke momčadi da se već u direktnom dvoboju s glavnim konkurentom prvenstvo usmjeri na Željezničarov mlin vidljivo je iz činjenice što su specijalno za ovu prigodu angažirane i usluge prvotimca Franje Gosarića koji je trebao dati sigurnost i čvrste brojke (dan ranije na kvalifikacijama pojedinačnog prvenstva MKSa debelo je popravio osobni rekord na impresivnih 630), a isto je kod igrača Elektre izazvalo prilično ogorčenje i revolt. Željo je odlično otvorio.

Jednu od najboljih partija u dresu Željezničara odradio je Luka Hojski koji je s 583 drva posve deklasirao Knapića (523). Poen se osvojio i tamo gdje se nismo nadali – odlični Goran Vrček (559) u potpunosti je nadigrao nekadašnjeg prvoligaša Štefoića (518) čije je ponašanje na susretu podosta neprilično. A problemi su nastali tamo gdje se to nije smjelo dogoditi. „Pojačanje“ Franjo Gosarić bio je posve izgubljen kuglajući poput početnika (250) pa se pribjeglo posve neplaniranoj zamjeni u kojoj ulozi se nije snašao Zvonimir Turk pa je Cenko s 561 lakoćom nadvisio zbroj spomenutog dvojca od slabih 497 i vratio Elektru na podnošljiv zaostatak. U nastavku potpun raspad sistema kod Željezničara. Matija Vikert neshvatljivo očajan (234), a Nikola Turk kao još jedna izvanredna zamjena jedva za čunj jači pa je Kirin unatoč za njega slabom učinku od 532 ne samo izjednačio već donio i zalihu čunjeva Elektri. Kako su i Igor Kolarić (521) i Luka Štrukelj (525) izgorjeli uslijed važnosti susreta, unatoč ne osobitim brojkama Horvat (536) i Šimatović (529) odveli su Elektru do pobjede.

Posve drugačijeg raspoloženja vladalo je kod svih drugih međimurskih klubova. Posebno je vrijedna pobjeda Dubravčana. Ako smo ih ranijih godina znali prozivati da upropaste visoke prednosti, ovaj puta su učinili nešto sasvim suprotno. Dubravčan je na pola igre protiv koprivničkog Željezničara gubio čistih 3-0 i 53 razlike. Pri tome je Željko Šimunić (509) ostao kratak za osam čunjeva, a Branko Horvat (515) je donio momčadi tri drva plusa, ali je poen otišao na setove. Pretpostavljam da su mnogi u tom trenutku utakmicu već lagano zaključili, voditelj lige upisivao nove bodove koprivničkom klubu te smještavao Dubravčan prema dnu. Preokretu se vjerojatno nitko ili u najmanju ruku malo tko nadao. A generatori istog su bili Zoran Vučenik (550) i u dosadašnjem dijelu prvenstva često osporavani Davor Fabić (548). Obojica su ne samo postigli odlične brojke već su uvjerljivo dobili duele sa velikim razlikama. Priključio im se poenom i Josip Čižmešija (516) što je značilo pobjedu Dubravčana od 5-3 i na kraju komformnih 60 razlike.

Prosvjetar je sa 6-2 i 113 drva pobjedio Obrtnik 2011. Prosvjetar je stalno bio u određenoj prednosti s čunjevima, ali se kroz dva bloka nije uspjevao odvojiti u poenima pa je utakmica prelomljena tek u zadnjoj rundi. Unekoliko je kod Prosvjetara iskočio tek Stjepan Blažek (535) dok je ostatak ekipe krajnje izjednačen – svi unutar pet čunjeva. Pritom su duele dobili Igor Maček (513) te Emil Horvat i Ilija Višić s identičnih 515, dok su Franjo Božak (512) i Nebojša Žnidarić (510) bili daleko od tog ostvarenja.  

Bodove je bez stresa uknjižio Zanatlija, a razlog takvom komotnom radnom danu leži u podatku da im je protivnik bila Ivančica kod koje je samo jedan igrač prebacio 500, a drugi nitko ni 490. To je rezultiralo sa maksimalnih 8-0 i 258 plusa za Zanatliju kod koje je najistaknutiji pojedinac bio Jurica Petković (559). Solidnom partijom pridružio mu se Mladen Grašić (545) uz podršku brata mu Damira (529) i Mladena Kovača (525). Ivanu Vukoji je za poen bilo dovoljno i 514, a debitantu u redovima Zanatlije Stranislavu Štrukelju 481. 

TJEDNI VODIČ

  • petak – 11.11. – 19,00h: Željezničar 2 ČK – Prosvjetar ČK(3.HKL)
  • subota – 12.11. – 15,00h: Željezničar ČK – Velebit OT (1.HKL)