Ostalo 07.11.2020. 22:33. Zadnja izmjena: 07.11.2020. 22:33.

Veliko priznanje

Međimurje proglašeno Europskom regijom sporta 2022.

Međimurska županija proglašena je Europskom regijom sporta 2022. godine te je prva županija u Hrvatskoj koja se kandidirala i osvojila ovu prestižnu titulu. Veliko je to priznanje svim međimurskim sportašima, rekreativcima, volonterima, sportskim djelatnicima i entuzijastima za njihov trud, predanost, rezultate i dugogodišnji rad u sportu.

„Međimurje je dom brojnih sportskih talenata. Ponosimo se dugom i bogatom sportskom tradicijom te mi je zadovoljstvo istaknuti da na površini od 729,58 km2 djeluje više od 400 sportskih udruga i oko 16 000 sportaša.“, ponosno je kazao župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši samo neke od brojnih sportaša, klubova i udruga koji su ostavili trag u bogatoj sportskoj povijesti Međimurja - Franjo Punčec, svjetski tenisački as, jedan od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davis Cup-a i polufinalist Wimbledona, Branko Zorko, prvi osvajač olimpijske medalje u atletici u samostalnoj Republici Hrvatskoj, Filip Ude, osvajač srebrne olimpijske medalje u gimnastici, Antonija Ružić, najbolja europska tenisačica do 16 godina, Alan Perko, svjetski prvak u sportskom ribolovu, Lucija Lesjak, svjetska prvakinja u karateu.

U Međimurju postoji više od 6000 registriranih nogometaša u više od 70 aktivnih nogometnih klubova uz svu sudačku i trenersku organizaciju, što znači da na svakog 18. stanovnika dolazi 1 nogometaš. To je samo jedan u nizu podataka koji svjedoče da Međimurje zaista živi sport i to svakodnevno, kako je naglasio Mato Kljajić, predsjednik Zajednice športskih saveza i udruga Međimurske županije, ujedno predsjednik Međimurskog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza: „Čak jedna trećina naših građana aktivno se bavi nekim oblikom sporta, a to je rezultat sustavnog ulaganja i rada desetljećima. Možemo se pohvaliti i činjenicom da na području Međimurja imamo sportske udruge sa stoljetnom tradicijom.“

Put od ideje do realizacije, odnosno proglašenja Međimurske županije Europskom regijom sporta 2022. godine od strane Udruženja europskih prijestolnica i gradova sporta ACES Europe, pojasnio je dopredsjednik Zajednice športskih saveza i udruga Međimurske županije Mario Vukoja, spomenuvši da je proces trajao skoro godinu dana: „Zahvaljujući malom, ali pravom timu, uspjeli smo pokazati Europi sportske vrijednosti Međimurja, a ovom titulom želimo još više približiti sport Međimurcima, stvoriti nove projekte i dodane vrijednosti u sportu.“

„Ova prestižna titula velika je prilika za Međimurje, a prilike stvaraju ljudi koji su proaktivni, koji imaju kvalitetnu viziju pozicioniranja Međimurja tamo gdje pripada, među predvodnike, uspješne, prepoznate regije u svim područjima.“, zaključio je župan Posavec zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi kandidature, a uz predsjednika i dopredsjednika ZŠUIS MŽ Matu Kljajića i Marija Vukoju, u opsežni proces uključeni su bili i pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport MŽ Maja Odrčić Mikulić, stručni suradnik za sport MŽ Neno Ujlaki, tajnik ZŠUIS MŽ Tomica Jakopec te Ana Kralj iz REDEA-e.

Kao što je u enogastronomiji naša županija dvostruka europska destinacija izvrsnosti, a naša kulturna naslijeđa uvrštena su na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, tako i u sportu Međimurje opravdano zaslužuje nositi titulu Europske regije sporta.