Ostalo 15.10.2020. 23:22. Zadnja izmjena: 15.10.2020. 23:26.

Sport

Međimurska županija na korak do prestižne titule European Region of Sport 2022

Međimurje po mnogočemu služi kao primjer dobre prakse, a zahvaljujući velikom broju aktivnih sportaša i rekreativaca, razvijenoj sportskoj infrastrukturi, kvalitetnim sportskim programima za svaku životnu dob, stručnom kadru i sportašima koji postižu vrhunske rezultate, Međimurska županija kandidirala se za titulu European Region of Sport 2022 (Europska regija sporta 2022).

„Sportaši iz Međimurja osvajali su medalje na Olimpijskim igrama te na svjetskim i europskim prvenstvima, bili su članovi hrvatskih reprezentacija u raznim sportovima i ostvarivali zapažene nastupe na svjetskoj sportskoj sceni, a takvu praksu nastavljaju i danas. Iznimno važan trag u bogatoj sportskoj povijesti ostavili su Franjo Punčec, svjetski tenisački as, jedan od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davis Cup-a i polufinalist Wimbledona te Branko Zorko, prvi osvajač olimpijske medalje u atletici u samostalnoj Republici Hrvatskoj. U novijoj povijesti možemo izdvojiti osvajača srebrne olimpijske medalje u gimnastici Filipa Udea, perspektivnu tenisačicu Antoniju Ružić, svjetskog prvaka u sportskom ribolovu Alana Perka, svjetsku prvakinju u karateu Luciju Lesjak. Naš kraj uistinu živi za sport i uspjehe svojih sportaša bez čije predanosti, truda i napornog rada ne bismo bili na putu prema tituli Europske regije sporta 2022.“, kazao je župan Posavec te zahvalio svima koji sudjeluju u pripremi kandidature.

Sport kao dio turističke ponude ima sve značajniju i zapaženiju ulogu, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima koji vladaju ovim područjem, Međimurje je pogodno za turizam, posebice sportski te smo pozicionirani kao kvalitetna cikloturistička destinacija. No, kao i u svim drugim područjima, želimo se unaprjeđivati i u pogledu sportskog turizma, a titula „Europske regije sporta 2022.“ pritom će nam uvelike pomoći.

Članovi komisije, predsjednik udruženja ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, generalni tajnik Hugo Alonso, potpredsjednik John Swanson i član ocjenjivačkog odbora Lukas Vorel Adams, Međimursku županiju kao regiju sporta upoznali su putem opsežne i pažljivo pripremljene dokumentacije koju je izradila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, posebno pripremljene prezentacije te promotivnog video filma, a predstavnici Županije uspješno su odgovorili i na sva dodatna pitanja Komisije ACES Europe.

Međimurska županija je prva županija u Republici Hrvatskoj koja se kandidirala za ovaj važan naslov na čemu je čestitao i generalni tajnik Hugo Alonso. „Sportski profil Međimurske županije je na samom vrhu europske ljestvice, a najbolje to dokazuju gradovi Čakovec i Prelog koji već nose titulu Europskih gradova sporta. Cilj kandidature Međimurske županije je promocija tjelesne aktivnosti i sporta za sve kao stil života. Čestitam županiji na izvrsnoj prezentaciji kandidature za Europsku regiju sporta 2022 i veselimo se Vašem skorašnjem ulasku u ACES Europe mrežu“.

Digitalnoj evaluaciji nazočili su pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, stručni suradnik za sport Nenad Ujlaki, tajnik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Tomica Jakopec, dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mario Vukoja te kao vanjski suradnik Međimurske županije na ovom projektu, Berislav Čižmek, europski lobist i direktor konzultantsko – EU lobističke tvrtke CBBS iz Zagreba, koja surađuje s udruženjem ACES Europe na kandidaturama gradova iz Hrvatske i Adriatic regije.

Promotivni video film možete pogledati OVDJE.