Ostalo 25.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Međimurski kuglači u Zalaegerszegu

Jubilarno 50. izdanje kuglačkog Göcsej Kupa koji se odigrao u madžarskom Zalaegerszegu ni ove godine nije prošlo bez sudjelovanja klubova iz našeg podneblja. Nekada vrlo respektabilan turnir na kojem su redovito igrale i ekipe iz lige prvaka sa svojim zvijezdama posljednjih se godina rapidno srozava na znatno niže grane pa je tako i u svom slavljeničkom izdanju ponudio vrlo skromnu i konkurenciju i rezultate. Čakovečki Željezničar branio je prošlogodišnje treće mjesto momčadski te naslov u pojedinačnoj kategoriji, no njegovi kuglači ovog ljeta nisu se uspjeli približiti ponavljanju niti jednog od tih uspjeha. Iako su nastupili u donekle šarenom sastavu, imena poput Turka, Mikaca, Košaka i Tvaroga trebala su garantirati učinak bolji od krajnjih 3123 čunjeva. A upravo je potonji, Tomislav Tvarog, u svom neslužbenom debiju za svoj novi klub bio ujedno i njegova najjača karika sa cifrom na razini od 540-ak drva. Nakon pola godine administrativne kalvarije oko registracije, priliku za prvi nastup u Željezničaru dobio je i Bojan Kuzma (527) koji je spojio dva dijametralno suprotna „poluvremena“ (231+296). Rana faza priprema, teške noge i ruke te tradicionalna ljetna sparina kuglane u Zalaegerszegu nisu bili od osobite pomoći ostalima pa su im i brojke neadekvatne njihovim uobičajenim mogućnostima. U znatno boljem izdanju predstavili su se igrači Prosvjetara koji su bili najistaknutiji predstavnici od hrvatskih klubova. Sa 3182 drva ostali su na čunj do najniže stepenice postolja, odnosno jednu postavu do drugog mjesta. Kod Prosvjetara također je novopridošli kuglač prednjačio učinkom. U premijernom izlasku na staze u bojama novog kluba Igor Maček je srušio vrlo respektabilnih 568 čunjeva, čime je i on osobno, baš kao i momčad u kompletu, bio za drvo prekratak da uzme najmanji pehar u pojedinačnoj konkurenciji. Solidnom igrom mogli su se pohvaliti i Stjepan Blažek te Emil Horvat, dok je još jedna akvizicija, Nebojša Žnidarić, zatvorio kvartet najuspješnijih sa 522. Iako je početak prvenstva udaljen još mjesec i pol dana, Prosvjetar je na kvalitetan način izazvao Dubravčan s kojim se predviđa da će voditi glavnu riječ po pitanju naslova prvaka u trećoj ligi. Dečki iz Donje Dubrave treću su godinu zaredom krenuli u brušenje forme na koprivničkoj kuglani gdje će i ove sezone biti domaćini, a prve naznake forme očekujemo tokom rujna kada će i krenuti prijateljski ogledi. Za kraj da dodatno potkrijepimo navode iz naslova ističemo da je na Göcsej Kupu sudjelovao i praktično jedini konkurent Željezničara u ligi, Lepoglava, međutim isto se tako nisu osobito proslavili srušivši ispod 3100, ali je zato njihov novi član, Čakovčanin Bojan Plevnjak, interno klupski dominirao sa 544 drva.

VELIKI INTERES ZA KUGLAČKI KAMP

U sklopu već dobro ukorijenjenog programa Zajednice sportskih udruga grada Čakovca pod sloganom „Svaki tjedan – sport jedan“ i ljetos je zahvaljujući KK „Željezničar“ održan kuglački kamp na koji se prijavilo preko 40 sudionika osnovnoškolskog uzrasta. Kroz četiri dana druženja na stazama klinci su podučavani o osnovnim pravilima i tehnikama kuglanja, a kako bi se osiguralo da prve korake nauče od najboljih, kamp je vodio prošlogodišnji državni viceprvak Bojan Košak uz asistenciju državnog juniorskog prvaka Matiju Vikerta, dok je sve pod budnim okom nadzirao nezamjenjivi Dragutin Ceilinger. Posljednjeg dana tradicionalno je održano natjecanje polaznika kampa koje je pobudilo najviše emocija i užitka kod djece. Igralo se i pojedinačno, a i momčadski narodnim načinom. Najuspješniji je bio Antonio Vuk koji je samo za čunj nadjačao Andrijanu Ignac, dok je treće mjesto zauzeo Bruno Halabarec.
Kuglački kamp glavno je i jedino mjesto na kojem se djeca mogu zainteresirati za ovaj sport, a oni koji su u njemu otkrili radost igre omogućuje se da i nadalje tokom cijele godine polaze redovite treninge u sklopu KK „Željezničar“ Čakovec. Stoga se pozivaju svi koji se žele kuglanjem baviti da se priključe treninzima na čakovečkoj kuglani Mladost u terminima utorkom i četvrtkom od 19 do 20 sati.

Izvor: 3096