Ostalo 29.12.2017. 12:18. Zadnja izmjena: 29.12.2017. 12:20.

Rezime godine

MEĐIMURSKI SPORT U 2017. GODINI: Rezultati, unatoč još uvijek teškim uvjetima

Kraj godine prilika je da se kratka inventura napravi i za međimurski sport u kojem je tijekom 2017. godine kao i ranijih godina postignuto niz evidentnih rezultata i uspjeha - kako na natjecateljskom tako i na organizacijskom planu gdje se posebno planski radi s mladima.

• NOGOMET je i dalje najmasovniji i najpopularniji međimurski sport, okuplja 80 klubova s više od 4500 registriranih igrača i gotovo isto toliko volontera, velika se pažnja posvećuje radu s mladima, uz klubove tu je i 16 škola nogometa, najpoznatija je ona u Čakovcu, šteta da Međimurje koje to zaslužuje nema još uvijek bar drugoligaša. Nogometaši Međimurja za to tri sezone unatrag imaju po rezultatima pravo, no odgovorni u HNS-u nikako da im daju potrebnu licencu pa se očekuje da u 2018. godini i taj problem bude povoljno riješen. A u narednom četverogodišnjem mandatu međimurski nogomet će u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza konačno imati svog predstavnika - Matu Kljajića.

• RUKOMET bilježi dobre rezultate. Rukometašice čakovečkog Zrinskog stabilne su prvoligašice, rukometaši Čakovca aktualni viceprvaci 2. HRL-sjever, rukometaši Preloga jesenski prvaci, a Nedelišća novi članovi iste lige. Tijekom godine međimurski rukomet ostao je bez dvojice izuzetnih stručnjaka i entuzijasta, prerano preminulih Željka Golika i Antuna Bukovca.

• ODBOJKA je sport gdje se i dalje redaju uspjesi, gdje se dobro i stručno radi s mladima, sve je više ženskih klubova. Kako treba raditi primjer su odbojkaši Odbojkaškog kluba Centrometal Črečan, stabilni premier prvoligaši, momčad iz samog vrha hrvatske odbojke.

• SPORTSKI RIBOLOV je nakon nogometa najmasovniji međimurski sport s 36 klubova i preko 4000 aktivno registriranih članova. Međimurski sportski ribolovni savez dokazano je najbolji Savez u Hrvatskoj domaćin Svjetskog prvenstva veterana i invalida.

• GIMNASTIKA je i dalje jedan od stožernih i bazičnih međimurskih sportova, a čakovečki Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan među najboljim je hrvatskim klubovima kako na natjecateljskom, tako i organizacijskom planu. Klub je poznat po odličnom radu s mladima, okuplja u svojim redovima preko 200 mladih, već sada se posebno ističu Marko Sambolec i Lea Ružić.

• STOLNI TENIS je sport koji je i dalje poznat po velikoj masovnosti, s mnogo mladih talenata s kojima se dobro radi u klubovima. Valjda će konačno iz te masovnosti proisteći toliko željena kvaliteta po kojoj je nekad međimurski stolni tenis bio poznat ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

• TENIS je sport koji je u našem kraju cijenjen zahvaljujući Teniskom klubu Franjo Punčec Čakovec. Niz međunarodnih turnira iz kalendara Svjetske i Europske teniske federacije, državnih prvenstava i turnira na nivou regije i županije čakovečki je klub odradio i protekle godine bez pogreške. 

• KUGLANJE je jedan od najstarijih međimurskih sportova. Nosioci kvalitete kuglači čakovečkog Željezničara s pravom se nadaju povratku u 1. ligu, dobro je i saznanje da mladi kuglači postižu zapažene rezultate na nivou Hrvatske i da postoji interes, upravo mladih za bavljenje ovim sportom.

• SPIDVEJ - atraktivan sport s dobrim uvjetima za djelovanje na funkcionalnom stadionu Milleniuma D. Kraljevec, Jurica Pavlic i dalje je naš najbolji vozač.

• KOŠARKA je primjer dobrog rada s mladima i dobre organizacije. U 2018. godini košarkaši čakovečkog Međimurja imaju velike izglede konačno postati prvoligaši. Međimurska košarka ove je godine dobila veliko priznanje, predsjednik Međimurskog košarkaškog saveza Saša Repalust izabran je za predsjednika Udruge košarkaških trenera Hrvatske.

ATLETIKA i djelatnici ovog bazičnog sporta vrlo su poznati po dobrim rezultatima, natjecateljskim i organizacijskim na nivou sjeverne Regije i Hrvatske. U Čakovcu, Nedelišću, Murskom Središću... U klubovima se dobro radi s mladima. U 2018. godini očekuje se postavljanje nove podloge na atletskoj stazi SRC-a Mladosti Čakovec čime bi se znatno poboljšali uvjeti.

• PLIVANJE, bilježi tijekom godine niz evidentnih uspjeha, posebno onih mladih i perspektivnih plivača i plivačica Čakovečkog plivačkog kluba..

• BICIKLIZAM je sve popularniji i prepoznatljivi sport, sve je više članova međimurskih biciklističkih klubova.

• ŠAH i dalje s dobrim rezultatima, nositelj kvalitete je ŠK Stridon Štrigova čiji je predsjednik Roland Tomašić od ove godine i predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza. Tu su i evidentni rezultati šahista čakovečkog Međimurja, mihovljanske Slobode.

BORILAČKI SPORTOVI tijekom cijele 2017. godine bilježe izuzetne rezultate u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno u karate sportu u klubovima u Čakovcu, Nedelišću, Maloj Subotici, Prelogu, Kotoribi... Niz državnih prvaka i reprezentativaca u seniorskoj i mlađim kategorijama (Lucija Lesjak, Filip Novak, Leon Marciuš...). Evidentni su rezultati i u judu, kickboxingu, tu je i novoosnovani Boksački klub Čakovec.

• STRELJAŠTVO s dobrim uvjetima za treniranje i natjecanje postiže isto tako dobre rezultate na natjecanjima zračnim i malokalibarskim oružjem (puškom i pištoljem). Zahvaljujući brojnim volonterima koji rade u klubovima u Brezju, Mihovljanu, Čakovcu, Mačkovcu sve se više mladih bavi ovim atraktivnim sportom.

• STRELIČARSTVO je tijekom godine prepoznatljivo kao sport s mnogo dobrih rezultata, državnih rekorda, naslova prvaka posebno u mladim kategorijama, tu je i nekoliko reprezentativaca, a posebno treba naglasiti odličnu organizaciju niza međunarodnih natjecanja i državnih prvenstava. Sve pak to zahvaljujući entuzijastima jedinog Streličarskog kluba u Međimurju - SK Katarina Zrinski Čakovec.

• BADMINTON Zahvaljujući Badmintonskom klubu Međimurje Čakovec bilježe se vrhunski rezultati, a osim u Hrvatskoj po dobrim ga rezultatima pamte i u inozemstvu. U.

• ŠKOLSKI SPORT I REKREACIJA - i dalje prepoznatljivi u Hrvatskoj po organizaciji i rezultatima. Njihov rad cijenjen je na nivou cijele Hrvatske njihovi „recepti rada“ traženi su u nizu sredina, nema im premca u Hrvatskoj, s pravom su proglašeni kao najbolji posebno oni u sportskoj rekreaciji žena.