Ostalo 29.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

MLADE AKVIZICIJE

Tradicionalni piknik kuglača Željezničara povodom kraja sezone koji već desetljeće dugo održavaju u šumskom okruženju Balogovca ove se godine terminski poklopio s otvaranjem ljetnog prelaznog roka. Stoga je okupljanje osim za druženje poslužilo i za odrađivanje ozbiljnog posla jer su tom prilikom svoj potpis na pristupnicu klubu stavila trojica mladića – Goran Vrček, Luka Hojski i Igor Kolarić, svi u kompletu pristigli iz varaždinskog Varteksa. Vrčeku je ovo povratak u klub nakon godine izbivanja, dok se za Hojskog i Kolarića u punom smislu može kazati da su nova lica u Željezničaru. Sva trojica će prije svega biti u sastavu druge momčadi Željezničara koju će značajno pojačati te će se kroz utakmice nižeg ranga pokušati nametnuti možda i za poneku priliku među prvoligašima. Interesantno kako je Željezničar još pred koji tjedan kadar u svojoj drugoj ekipi pokušavao popuniti oglasom, da bi sada nakon potpisa varaždinskog terceta čak bio u poziciji da mora odbijati kuglače koji bi mu se željeli priključiti te se time najzornije pokazuje koliko je tanka granica između opstanka i ambicija o nekom od pokala u trećeligaškom društvu. Što se pa tiče prinova koje se ciljaju da osnaže prvoligaški dio momčadi priča je daleko tanja. Za sada je izvjesno tek da dolazi Franjo Gosarić iz čakovečkog Zanatlije kojem će ovo biti debeli kvalitativni skok (ili čak možda i šok) budući da je cijelu dosadašnju karijeru proveo igrajući samo treću ligu te bez i jednog dana staža na drugoligaškim stazama preskače tu stepenicu. Do kraja prelaznog roka preostala su još samo dva dana – da li će u njima biti kakvih transfera koji će se odmah moći označiti kao pojačanja ili će se tek vatrogasnim mjerama krpati rupe u sastavima, izvijestit ćemo u narednom broju.


• U petak je u Vukovaru održana skupština HKS-a koja je donijela radikalne promjene u sustavu natjecanja počevši od sezone 2016./2017. Doduše, uvedene promjene mogu se označiti i kao povratak na staro budući da je u neku ruku slično uređenje već postojalo pred 15-20 godina. Ono najbitnije se odnosi na smanjenje sudionika u najvišem rangu natjecanja – 1.A lige – na 10 klubova, dok se na stupnju niže ustrojavaju dvije 1.B lige – sjever i jug sa po 12 odnosno 10 momčadi. Tek potom slijedi pet regionalnih drugih liga koje će teritorijalno odgovarati dosadašnjim područjima, ali će po novome to biti tek treći rang natjecanja dok naravno ostaje i opcija još nižih liga. Što to konkretno znači za međimurske klubove? Za Željezničar kao prvoligaša to znači da će zasigurno i ostati prvoligaš – samo je pitanje da li kao „A“ ili „B“. Uslijed smanjenja broja klubova s 12 na 10, za opstanak među elitom bit će potrebno osigurati barem osmu poziciju u nadolazećoj sezoni, jer će klubovi s 9. i 10. mjesta odlaziti na dodatne kvalifikacije gdje će im se priključiti još pet prvaka drugih liga. S obzirom da su svi ostali klubovi u Međimurju sada trećeligaši, ovisno o njihovom plasmanu na kraju nadolazeće sezone otvarat će im se mogućnost uvjetno rečeno napredovanja među drugoligaše, iako je upitno tko će od njih eventualno i biti zainteresiran za takvo promaknuće u slučaju ako će im to ujedno donositi i povećanje troškova. 



• U trenucima izlaženja ovog broja u sjedištu HKS-a u Zagrebu odigrava se prvi čin nove sezone – izvlačenje startnih brojeva za 1.HKL. Iako možda naoko djeluje kao beznačajan događaj, raspored utakmica, posebice na samom otvaranju sezone, može znatno usmjeriti tijek čitavog prvenstva. Gledajući iz perspektive Željezničara bitno je da se izbjegne scenarij kakav ih je zadesio one godine kada su i ispali iz te lige. Tada su naime u prva tri kola imali na rasporedu dva gostovanja kod nedodirljivih Zaprešića i Zadra te domaćinstvo kod u to vrijeme još iznimno jakog Osijeka, sve klubova koji su i prvenstvo tada završili na prva tri mjesta. Idealno bi bilo ligu započeti na domaćem terenu protiv slabijih (Kandit) ili barem ravnopravnih protivnika (Bjelovar, Novska, Velebit), a izbjeći Dalmatince i klubove sa zagrebačkog prstena. Kako će se kuglice posložiti znat ćete već kroz tjedan dana. 

Izvor: 3140