Ostalo 21.07.2017. 12:23. Zadnja izmjena: 21.07.2017. 14:59.

Seoske ljetne igre u Čukovcu

Naviješta li izostanak četiri mjesna odbora kraj tradicije?

Početak srpnja, dobro to znaju u Prelogu i okolici, rezerviran je za seoske igre u Čukovcu. Takva je barem bila tradicija punih 8 godina, no nakon ovih posljednjih, koje su održane u subotu, 8. srpnja, upitno je hoće li se tradicija održati.

Godinama su igre okupljale svih osam ekipa mjesnih odbora Grada Preloga, ili barem veliku većinu, no ove je godine broj ekipa prepolovljen. I to bez čvrstog i opravdanog argumenta.

Snage su međusobno odmjerili tek Oporovec, Hemuševec, Prelog i domaćin Čukovec, a izostale su ekipe Otoka, Čehovca, Cirkovljana i Draškovca. Gdje je zapelo i u kome tražiti krivca, nisu znali ni organizatori iz Turističke zajednice Grada Preloga.

- Možda je nakon svih ovih godina došlo do zasićenja, možda su presudili vrućina ili godišnji odmori, a možda i kombinacija svega navedenog, razmišljao je na glas voditelj TZ-a Ivan Gradečak-Joc.

A i ove se godine maksimalno angažirao oko organizacije pa, između ostalog, sam po kućama sakupljao potrebne - i u domaćinstvima sve rjeđe prisutne - rekvizite poput potkova ili jutenih vreća.

Ogorčenje nisu mogli sakriti ni sami domaćini iz Čukovca, ponajprije članovi i članice NK Čukovec 77 te Udruge žena Žireki, koji su se najviše angažirali oko organizacije. U njihovu malom mjestu seoske su igre sasvim sigurno najveći događaj u godini, i pojedinci ulažu cijele sebe da bi bilo dovoljno hrane i pića, da sve poprate mužikaši, da u spremnosti budu vatrogasci - sve što je potrebno u organizaciji jednog velikog događaja. A na kraju im ne preostane drugo nego zapitati se - komu i čemu.

Zato su već sada organizatori najavili kako bi iduće godine domaćinstvo mogla preuzeti ovogodišnja pobjednička ekipa - ako se odgovornost malo raspodijeli, možda će i oni nemarni ozbiljnije shvatiti trud i ulaganje potrebni da bi se održao kontinuitet igara. Jer, iako je ogorčenje domaćina bilo toliko da su neki čak isticali kako je došlo vrijeme da se igre ukinu, doista bi bila šteta da ova lijepa seoska tradicija, po kojoj je Čukovec doista bio jedinstven, dođe svojemu kraju.

Oporovec nadmoćan

No, usprkos svemu, četiri borbene ekipe pružile su publici i navijačima pravi sportski doživljaj. Nije, kako to sportu priliči, nedostajalo ni sukoba oko sudačkih odluka, no staloženi glavni sudac Mihael Kalšan iz Otoka i pomoćna sutkinja Marija Igrec iz Čukovca brzo su smirili uzburkane sportske strasti. Drugu ukupnu uzastopnu pobjedu odnijeli su složni Oporovčani i čini se da će njihovu ekipu biti teško zbaciti s trona. Već je prva igra bila pokazatelj da su ozbiljno naumili zadržati se na vrhu - kamen je s ramena najdalje bacio Miroslav Vrhaj i hicem od čak 11,40 metara pokazao da je najsnažniji čovjek na cijelome priločkom području. Nakon bacanja kamena s ramena, uslijedilo je hodanje na štulama, skakanje u vreći, nošenje jajeta u žlici, prenošenje vode i bacanje potkove, a najnapetije je, kao i uvijek, bilo povlačenje užeta, disciplina u kojoj su Oporovčani samo potvrdili svoju pobjedu, koju su posvetili svojem teško stradalom sumještaninu i prijatelju Dariju Balentu.