Ostalo 10.07.2019. 10:13. Zadnja izmjena: 10.07.2019. 10:14.

Ribolov

Od 15. do 21. srpnja u Prelogu 39. svjetsko prvenstvo u ribolovu za klubove

Najbolji klubovi sportskog ribolova iz Europe i svijeta okupit će se početkom sljedećeg tjedna u Međimurju, točnije na području grada Preloga gdje će se održati 39. svjetsko ribolovno prvenstvo za klubove, kako je najavljeno na konferenciji za medije održanoj u Hotelu Panorama Prelog. „Za sada je prijavljeno 30 klubova iz cijelog svijeta, a očekujemo oko 500-njak natjecatelja koji će svoje vještine testirati upravo u našem malom Međimurju koje je prepoznato kao jedna od najboljih destinacija sportskog ribolova. Do sada smo skupili neprocjenjivo iskustvo u organizaciji velikih događaja te nam je ovo 5. svjetsko prvenstvo, a nadam se da će mlade snage nastaviti našu tradiciju ulaganja u razvoj sportskog ribolova.“, poručio je predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije Zoran Pfeifer.

Svjetsko prvenstvo u Prelogu bit će održano od 15. do 21. srpnja, a organizatori su Hrvatski športsko ribolovni savez i Savez sportskih ribolovnih društava Međimurske županije. Stožer svjetskog prvenstva bit će u Hotelu Panorama, dok će se samo natjecanje održati uz kanal HE Čakovec – Orehovica koje nudi bogatstvo ribljeg svijeta pa će ribiči moći uloviti nosare, mrene, deverike, uklije, podust, klen i brojne druge ribe.

Predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever istaknuo je da je ovo najjače svjetsko prvenstvo u ribolovu do sada po brojnosti i kvaliteti natjecatelja: „Hrvatska je prepoznata kao ribolovno središte u koje ljudi rado dolaze zbog sadržaja, sigurnosti i uvjeta koje nudimo. Moram iskazati zadovoljstvo suradnjom i sinergijom međimurskih institucija i aktera uključenih u organizaciju, posebice Međimurskoj županiji, Gradu Prelogu i Turističkoj zajednici Međimurske županije, koje su spremno ušle u ovaj zahtjevan projekt i pokazale organizacijsku ozbiljnost. Međimurje je prihvatilo ribolov kao sport i pokazalo se u najboljem svijetlu jer će natjecatelji imati odlične uvjete te će moći uživati u dobrom ribolovu.“

Međimurska županija u Hrvatskoj je najrazvijenija po broju klubova, infrastrukture i ulaganja u sportski ribolov, no da se kvaliteta želi podići na još veću razinu potvrdio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je kazao da se Međimurje uvijek pokazalo kao dobar domaćin te da je siguran da će ovo svjetsko prvenstvo biti odlična promocija našeg kraja i turističkih potencijala. „Međimurska županija i Turistička zajednica Međimurske županije od samog su početka uključene u razvoj sportskog ribolova u našoj županiji koji je postao dio naše turističke ponude. Sport i rekreacija posebice su važni za razvoj turizma donjeg Međimurje te očekujemo da će zahvaljujući ovom događaju biti ostvareno dodatnih 7 000 noćenja.“, naglasila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije.

Službeno otvorenje prvenstva održat će se u četvrtak, 18. srpnja u centru grada Preloga, a gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuo je da je ovo najvažniji sportski događaj ove godine na području Preloga: „Ribolovno prvenstvo poklopilo se s manifestacijom Ljeto u Prelogu te nas čeka niz bogatih i raznolikih sadržaja koji pridonose razvoju turističke ponude Međimurja. Svega toga ne bi bilo bez dobre suradnje institucija, udruga i pojedinaca zahvaljujući kojima smo u našu županiju doveli ovakav veliki događaj.“