Ostalo 18.04.2018. 07:23. Zadnja izmjena: 18.04.2018. 07:28.

Kuglanje

Održano prvenstvo Hrvatske za seniorske muške parove, za podmladak i za veterane

PRVENSTVO HRVATSKE - MUŠKI PAROVI: Ugodno i neugodno iznenađenje

U Osijeku je održana završnica prvenstva Hrvatske za seniorske muške parove na kojem su pravo sudjelovanja izborila 32 najbolja para Hrvatske, a među njima čak 2 para čakovečkog Željezničara. Za jednog od tih očekivalo se da će biti ozbiljan konkurent i za najviše plasmane, a za drugi se vjerovalo da može ugodno iznenaditi.

Prvi je nastupio par Ninoslav Mikac-Franjo Gosarić i odigrao upravo onako kako se i očekivalo. Ninoslav Mikac bio je konstatan cijelo vrijeme nastupa i srušio 575 čunjeva, a njegov partner Franjo Gosarić malo je rezultatski „šetao“ od seta do seta, ali je svejedno srušio solidnih 558 čunjeva. Ukupno gledajući to je bio ujednačeni nastup i odmah se znalo da će plasman biti vrlo dobar jer ukupnih 1.133 čunja je to jamčio. Na kraju osvojeno je vrlo dobro 8. mjesto što je jedan od najboljih plasmana međimurskih parova na državnim prvenstvima.

Poslije ovako dobrog nastupa s posebnim se zanimanjem očekivao nastup drugog, nominalno jačeg para Željezničara. A taj nastup donio je na jednoj stazi oduševljenje, a na drugoj nevjerovatno neugodno iznenađenje. Tomislav Tvarog je iz hica u hitac, iz seta u set, oduševljavao i srušio ukupno 617 čunjeva, a istovremeno njegov partner Predrag Turk igrao je početnički, s nevjerovatno mnogo tehničkih pogrešaka i srušio 487 čunjeva, sigurno njegov najslabiji rezultat u posljednjem desetljeću, ako ne i dulje. To je za posljedicu imalo znatno slabiji plasman ovog para od očekivanog jer je 1.104 čunja bilo dovoljno za 14. mjesto.

PRVENSTVO HRVATSKE ZA PODMLADAK: Uspješan debi

Ove subote najmlađi kuglači Željezničara, oni do 12 godina, imali su prvi službeni nastup i to na prvenstvu Hrvatske za podmladak koje je održano na novoj kuglani u Zaprešiću. Nastupilo je 5 mladih kuglača i to jedan u konkurenciji 11 godišnjaka te četvorica u konkurenciji 12 godišnjaka. Prvenstvo se igra u dva nastupa. Ovo je bio prvi, a rezultat iz njega zbrojiti će se s rezultatom drugog nastupa koji će biti za 3 tjedna na kuglani Grmošćica u Zagrebu. U ovom prvom nastupu najbolje rezultate postigli su Leon Igrec koji je u konkurenciji 11 godišnjaka zauzeo 6. mjesto sa srušenim 401 čunjem (4x20 hitaca u pune), te Konrad Vikert koji je sa 425 srušenih čunjeva (4x 25 (15+10) hitaca) u konkurenciji 12 godišnjaka zauzeo 8. mjesto. Grgur Međimurec je srušio 345 čunjeva i bio 23., Neo Loparić je s 326 čunjeva bio 27., a Martin Zadravec s 310 čunjeva 28.

PRVENSTVO HRVATSKE ZA VETERANE

Tradicionalno pri kraju sezone pojedinačno prvenstvo Hrvatske igraju kuglači veterani, oni stariji od 60 godina. Ovogodišnje održano je ovog vikenda u Ozlju, a na njemu je nastupilo i 8 kuglača čakovečkih klubova Zanatlije (3 kuglača) i Prosvjetara (5 kuglača). Na prvenstvu je nastupilo ukupno 65 kuglača, a od kuglača međimurskih klubova najbolji plasman ostvario je Ilija Višić iz Prosvjetara koji je sa srušenih 547 čunjeva zauzeo 16. mjesto. Isti broj čunjeva srušio je njegov klupski kolega Josip Šarić pa je bio mjesto iza njega. Zanimljivo samo čunj manje (546) srušio je Dragutin Horvat iz Prosvjetara pa su se njih trojica poredala na tablici jedan za drugim.

Najbolji zanatlija je Mirko Cimerman koji je s 528 čunjeva 37., a Franjo Žarković (525) je 39. Između njih s 528 čunjeva smjestio se Stjepan Čuček (Prosvjetar), a zajedno se drže i preostala dvojica Dragutin Danilović iz Prosvjetara (519) je bio 42., dok je Ivan Rođak (518) zauzeo  43. mjesto. Kao interesantnost spomenimo da su dva međimurska kuglača, ali koji nastupaju za Lepoglavu, u samom vrhu poretka prvenstva. Zlatko Turk je srušio sjajnih 613 čunjeva i time postao veteranski prvak Hrvatske, a Zvonimir Plevnjak je sa 585 brončani.

Izvor: Anđelko Crnčec