Ostalo 12.04.2017. 22:05. Zadnja izmjena: 12.04.2017. 22:07.

Radionica

Potrebno donijeti Nacionalni program sporta

U Varaždinu je protekli četvrtak /6.travanj/ u sklopu priprema nacrta prijedloga Nacionalnog programa sporta održana „Radionica“ koju je organizirao Središnji državni ured za sport. Sudjelovali su predstavnici sportskih organizacija i nadležnih gradskih i županijskih ureda iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Našu županiju predstavljali su tajnik Zajednice sportova grada Čakovca Tomica Jakopec, tajnik Međimurskog nogometnog saveza Darko Jambrović, tajnik Školskog sportskog saveza Međimurja Marin Horvat, predsjednik Čakovečkog plivačkog kluba Goran Kolarić, predstavnik Grada Čakovca Nikola Dolar, a jedan od sudionika bio je i proslavljeni nogometni reprezentativac Mario Stanić.

Sukladno Zakonu o sportu propisana je obaveza donošenja Nacionalnog programa sporta koju donosi Sabor RH na prijedlog Vlade RH. On predstavlja temeljni i strateški programski dokument kojim se uređuje razvoj i unapređenje sporta u Hrvatskoj. Budući da se Nacionalni program donosi za razdoblje od 8 godina, organizirane su radionice diljem Hrvatske n a kojima će svi relevantni sudionici sustava sporta aktivno sudjelovati. Sportaši i sportski djelatnici iznijeli su svoja razmišljanja i svoje viđenje situacije na tri područja: natjecateljski i vrhunski sport, školski sport, sportska rekreacija i nenatjecatelji.

Pozitivne primjere iz našeg kraja poput obuke neplivača, ljetnih i zimskih sportskih kampova na području Čakovca, školska sportska natjecanja, radno tijelo za izradu Nacionalnog programa sporta ocijenilo je kao oglednom za druge sredine. Zajedničko mišljenje svih sudionika u Varaždinu bilo je da bi po uzoru na vatrogastvo ili Crveni križ trebao biti propisan minimalni postotak kojeg jedinica lokalne samouprave treba izdvojiti za sport na svom području. Valjda će korisne diskusije i razmišljanja sudionika „varaždinske radionice“ biti evidentirana i razmotrena prije donošenja ovog važnog dokumenta za cijeli hrvatski sport.