Ostalo 25.06.2016. 17:00. Zadnja izmjena: 25.06.2016. 17:35.

Polugodišnji osvrt

Pregled uspjeha i problema u međimurskom sportu u prvoj polovici 2016. godine

Kraj službene sezone u gotovo svim sportovima, ali i kraj polugodišta prilika je za kratku „inventuru“ učinka međimurskog sporta i sportaša.

Ukratko, međimurski sport i sportaši i dalje, unatoč problemima uglavnom financijske prirode, postižu evidentne i zapažene rezultate u momčadskoj i pojedinačnoj konkurenciji, a međimurski pak su se sportski djelatnici pokazali kao dobri organizatori i suorganizatori mnogih sportskih događanja u našem kraju.

Da je to tako potvrđuje niz podataka. U Toplicama Sveti Martin na Muri i okolnim terenima i dvorani pripremali su se i pripremaju se mnoge momčadi i pojedinci: nogometna reprezentacija za nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj, košarkaška reprezentacija za kvalifikacije za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, rukometna reprezentacija za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, tu je održano vrlo uspjelo savjetovanje predstavnika svih Zajednica sportova Hrvatske o trenutnoj sportskoj problematici i ostalim važnim sportskim pitanjima ... 

Tijekom prvog polugodišta nogometni su djelatnici uspješno organizirali 2. zimsko dvoransko prvenstvo Hrvatske u malom nogometu ženskih prvoligaških sastava (dvorana Aton Nedelišće), u Čakovcu (SRC Mladost) odigrano je nogometno finale Kupa Hrvatske za žene i kadetkinje, odigrano je nekoliko teniskih turnira i državnih prvenstava (tereni TK Franjo Punčec Čakovec).

Odbojkaši Centrometala Črečan 3. mjestom u 1. ligi postigli su svoj najveći uspjeh i predstavljat će Hrvatsku u CEV europskom kupu. Mladi sastav rukometašica ŽRK-a "ZrinskiČakovec u 2. godini nastupa u 1. ligi zauzeo je visoko 6.mjesto, tenisačice-seniorke TZK "Franjo Punčec" Čakovec treće su u Hrvatskoj, stolnotenisačice Hodošana zadržale su prvoligaški status, to isto vrijedi i za kuglače čakovečkog Željezničara, nogometaši "Međimurja" Čakovec superiorni su prvaci 3. HNL-e istok i šteta da nisu dobili licencu HNS-a za nastup u 2. ligi.

U pojedinačnoj konkurenciji srebrni olimpijac iz Pekinga, Čakovčanin Filip Ude (GK Marijan Zadravec Macan) plasirao se na svoje treće olimpijske igre u Rio de Janeiro i jedan je od glavnih favorita za medalju vježbe konja s hvataljkama. 

Alena Hrušoci (AK Nedelišće) postigla je veliki uspjeh osiguravši nastup na Europskom prvenstvu trke 400 metara s preponama, mnogo je tu odličnih pojedinačnih i momčadskih rezultata mladih na državnim prvenstvima i međunarodnim nastupima iz karate i judo sporta, biciklizma, atletike, plivanja, badmintona... Ukratko, Međimurje je i dalje rasadnik mladih i perspektivnih sportaša.

Svima za postizanje još boljih rezultata treba još veća podrška odgovornih, posebno onih za sport, ne samo onih entuzijasta i volontera njihovih klubova i sportskih saveza. U Zajednici sportova Međimurja maksimalno se trude omogućiti dobre uvjete za djelovanje unatoč nedostatku potrebnih financijskih sredstava.

Nažalost, Međimurje je u prvom polugodištu ostalo i bez nekoliko poznatih sportskih djelatnika. Spomenimo se prerano preminulog prof. Ante Dragića te Stjepka Sorića koji nažalost nije dočekao promociju svoje knjige – "50 godina košarke u Međimurju".