Ostalo 20.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG HRVATSKIH STRUČNJAKA ZA NOVI SUSTAV OLIMPIJSKIH KVALIFIKACIJA

Svjetska gimnastička federacija prihvatila je novi sustav kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020.godine. Na ovu vijest posebno trebamo biti ponosni u Hrvatskoj, jer su plan kvalifikacija izradili naši stručnjaci, treneri naših najboljih vježbača – Mario Vukoja, Tigran Gorički, Vladimir Mađarević i Saša Solar. Tako prema tom usvojenom prijedlogu gimnastičari više neće imati samo jednu priliku kvalificirati se na OI. Neće odlučivati samo posljednje SP-o prije OI, prije OI-a, višebojci će uz dosadašnji sistem da idu tri medaljaša sa SP-a imati priliku otići i ako budu među dva na kontinentalnim prvenstvima . Specijalisti po spravama kvalificirat će se na OI ako osvoje neku od tri medalje na SP-u ili ako osvoje ukupnu pobjedu na SK-u,a najbitnije je što će se pomicati lista. Primjerice ako FILIP UDE na SP bude 4. Na konju s hvataljkama, a netko od prve trojce OI-e izbori kroz momčad ili višeboj, lista se pomiče. Isti je slučaj i sa Svjetskim kupom, odredit će se tri Svjetska kupa i ukupni pobjednici će osigurati vizu, no ako je pobjednik već to ostvario kroz SP ili kontinentalno prvenstvo lista se ponovo pomiče.


-Ovo je veliki iskorak i vjetar u leđa nama kao naciji koja ima dosta specijalista koji su najbolji na svijetu. Šteta da se ovaj sustav neće primijeniti već za Olimpijske igre 2016.godine u Riu, rekao nam je Mario Vukoja, direktor čakovečkog GK Marijan Zadravec-Macan, jedan od trener Filipa Udea, naš najviše rangirani međunarodni sudac i član Tehničke komisije Svjetske gimnastičke federacije. 
-Za nas koji nemamo ekipu na Olimpijskim igrama, ovo je puno bolji kvalifikacijski sustav. Nadam se daće i saživjeti. Ja ću svakako razmisliti da onda prestanem raditi višeboj i da se posvetim samo vježbi konja s hvataljkama, rekao nam je Filip Ude.

Izvor: 3134