Ostalo 22.03.2020. 09:16. Zadnja izmjena: 22.03.2020. 09:16.

Šahanje

Šah: Saša Stanković međunarodni sudac

Na kongresu svjetske šahovske organizacije Fide u Abu Dhabiju dodijeljene su titule za šahovske suce. Na tom kongresu potvrđeno je zvanje međunarodnog suca za Sašu Stankovića. Međunarodni sudac je najviša sudačka titula, a može se usporediti s titulom velemajstora među titulama igrača. Veliko je ovo priznanje za Sašu Stankovića koji je tako postao jedini međunarodni sudac u Međimurju i cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Saša Stanković je svoje prve šahovske poteze naučio već s pet godina, a najbolji rezultat ostvario je podjelom 3. – 5. mjesta na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Medulinu u kategoriji mlađih pionira 1980. godine.

Kao igrač napredovao je do titule majstorskog kandidata, bio je član i jedan od osnivača Stridona iz Štrigove, a trenutno je igrač, tajnik i kapetan ekipe Gornjeg Mihaljevca. Uz igračku karijeru Saša je postepeno napredovao i u sudačkoj karijeri. Klupski sudac postao je 2000. godine, sedam godina kasnije županijski sudac, državni sudac 2010., a 2013. godine Fide sudac. Sudjeluje u radu Šahovskog saveza Međimurske županije u kojem je predsjednik Natjecateljske komisije i član Izvršnog odbora te u radu Hrvatske udruge šahovskih sudaca u kojoj je predsjednik ogranka Sjever, predsjednik Nadzornog odbora i delegat u Skupštini. Od 2018. godine postaje glavni povjerenik za sva šahovska natjecanja u Hrvatskoj. Titula međunarodnog suca nagrada je za dva desetljeća rada i odricanja te veliko priznanje i poticaj za daljnji rad.

KUP MEĐIMURJA

Nakon četiri odigrana kola na prvom mjestu uvjerljivo se nalazi Sloboda iz Mihovljana koja nezaustavljivo juri prema četvrtom uzastopnom naslovu pobjednika županijskog kupa. U 4. kolu odigran je derbi između Slobode i Strahoninca. Sloboda uvjerljivo dobiva meč 3,5-0,5 te je nakon četiri kola na prvom mjestu s maksimalnih osam meč-bodova. Na drugom mjestu se nalazi Stridon II koji je s 2,5-1,5 bio bolji od Gornjeg Mihaljevca. Sloboda II je istim rezultatom svladala Miklavec te su probila do trećeg mjesta. U sljedećem kolu igraju: Sloboda II – Sloboda I, Stridon II – Čakovec, Strahoninec – Gornji Mihaljevec, Pretetinec – Almee-Prelog, Stridon III – Miklavec, Sloboda IV – Sloboda III, Strahoninec II -Gornji Mihaljevec II, Mursko Središće – Goran  i Gornji Mihaljevec III - Sveta Marija.

TURNIRI JELENA

Šahovski klub Gornji Mihaljevec organizira niz turnira Jelena koji će se odigrati svakog posljednjeg petka u mjesecu. Prvi u nizu odigran je 28. veljače u Gornjoj Dubravi. Turnir je okupio 14 igrača, a igrano je 13 kola uz tempo igre pet minuta po igraču. Nakon 13 kola najbolji je bio Goran Šegović (Ššk Mladost) s 12 osvojenih bodova. Drugo mjesto je osvojio Saša Vidović (Šk Strahoninec) s 11,5 bodova koliko je imao i Mario Vidović (Šk Strahoninec) na trećem mjestu. 

Izvor: Ivan Novak