Ostalo 17.07.2020. 08:36. Zadnja izmjena: 17.07.2020. 08:39.

Čakovec

Šah: U tijeku je 29. ekipno državno prvenstvo – I. Juniorska liga za 2020. godinu

Šah je nešto što je više od igre, to je najprofinjenija mentalna vježba. Ona razvija koncentraciju i logičko razmišljanje i jedna je od rijetkih igara u kojoj ne možete popraviti grešku. Učinite li grešku, izgubit ćete, ukoliko vaš protivnik ne učini još veću grešku.” – riječi su kubanskog šahista i trećeg svjetskog šahovskog prvaka –Jose Raula Capablance.

Da šah nije dosadan i nezanimljiv, već razvija kreativnost i poboljšava memoriju, trenira najvažniji organ u našem tijelu – mozak, pokazuju i mladi juniori sudionici 29. ekipnog državnog prvenstva – I. Juniorske lige za 2020 godinu koji se po prvi put održava u Čakovcu od 13. do 19. srpnja. Partije šaha igraju se na 20 digitalnih ploča u 11 kola koje se prenose uživo na stranicama Hrvatskog šahovskog saveza

Otvorenju državnog prvenstva prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, direktor turnira Alojzije Janković, međunarodni šahovski suci Eduard Piacun i Saša Stanković. - Prvenstvo je trebalo biti održano u mjesecu travnju ove godine, no s obzirom na situaciju uzrokovanom pandemijom COVID 19 virusa bilo je odgođeno. Ovogodišnje prvenstvo održava se u posebnim uvjetima, a svi sudionici upoznati su s propisanim mjerama držanja fizičke distance i koriste zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, istaknuo je direktor turnira Alojzije Janković.

Župan Matija Posavec čestitao je Hrvatskom šahovskom savezu što je u ovim izmijenjenim uvjetima uspio organizirati državno prvenstvo kada se mnoge manifestacije odgađaju. Pozvao je sudionike da se pobliže upoznaju s gradom Zrinskih te posjete neke od znamenitosti grada Čakovca. Svim natjecateljima zaželio je dobar uspjeh, pažnju i koncentraciju u igri te otvorio 29. ekipno državno prvenstvo.

Pravo sudjelovanja na prvenstvu imaju: ŠK „JUNIOR“ Rijeka, ŠK „LIBURNIJA“ Rijeka, ŠK „SVETA NEDELJA“ Sveta Nedjelja, ŠK „DRAGA“ Rijeka, ŠK „SLOBODA“ Mihovljan, ŠK „ZAGREB“ Zagreb, ŠK „MORNAR“ Split, ŠK „STRIDON“ Štrigova, ŠK „AMATER“ Strizivojna, ŠK „FERIT“ Osijek, ŠK, „PULA“ Pula te ŠK „CASPER“ Zadar, s po 4 igrača u ekipi. Pobjednik prvenstva osvaja titulu Juniorskog prvaka države za 2020. godinu.