Ostalo 13.03.2016. 10:18.

"Sportilus" - sportski program

Sportski iskorak Svetog Jurja na Bregu

U Općini Sveti Juraj na Bregu Sanimir Radek i Boštjan Perc napravili su prezentaciju „Sportilusa“ za općinske sportske i druge udruge. Načelnik Anđelko Nagrajsalović istakao je da je program izuzetan i za udruge i za Općinu jer će na jednom mjestu objediniti sve udruge, sportaše, trenere, rezultate i najave istih te ostale zanimljivosti vezane za sportski život Svetog Jurja na Bregu.

Prema riječima Sanimira Radeka u Općini djeluje 15 sportskih udruga, koje većinom nemaju svoj portal, a kako su rekli svi sudionici, prisutni prezentaciji, problem je razina informatičkog znanja, manjak financija, a potrebna je i osoba koja bi se bavila time. „Sportilus“ je jednostavan automatizirani sustav i za njega ne treba velika informatička naobrazba kako bi se njime upravljalo. U suradnji s Općinom udruge imaju priliku koristiti besplatne web stranice, alat im je pripremljen i sada je na njima da ga iskoriste.

U Općini je trenutno „prisutno“ 7 sportova, a korištenjem ovog sustava želja je da na sportskim terenima bude više djece, više navijača, da bude brža i veća protočnost informacija i olakšana komunikacija. „Sportilus“ je prije tjedan dana izašao na tržište u Međimurju i želja je da se dobije povratna informacija o njegovom sadržaju. Među prvima sustav je prihvatila Nogometna škola Međimurje/Čakovec kojoj s njezinim brojnim kategorijama ovaj sustav dopušta lakšu organizaciju i bolju informiranost djece i roditelja.

U bazi udruga na razini Hrvatske trenutno je njih 17 484; za Međimurje je naveden podatak da se prate 124 lige. Postoji još i dio pod nazivom „sportopedia“ u kojem su edukativni članci i osnovne informacije o svakom sportu. Cilj ovog projekta je objediniti sport na jednom mjestu, a ovo je jedinstveni sustav u Hrvatskoj i šire. Klubovi su pozitivno prihvatili inicijativu i u dogovoru s organizatorima održat će se zasebni sastanci s općinskim udrugama kako bi se prebrodio prvi korak i unošenje osnovnih podataka. 

Jednom Kad se krene s popunjavanjem sustava, bit će lakše dopunjavati i unositi svježe informacije. Uz podatke o sportašima, trenerima i klubovima, posebno je zanimljiv dio o objektima gdje su si autori stranice dali truda pa napravili zračne fotografije dronom.