Ostalo 09.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

SPRINTER STANLEY

PH-U18-sprint

SPRINTER STANLEY

 

Stanislav Štrukelj osvojio je još jednu medalju na državnoj razini. U nedjelju je na riječkoj kuglani „Mlaka“ uzeo brončano odličje u disciplini koja mu je očito pisana na kožu – sprintu, jer upravo na istom natjecanju lani postao je i nacionalnim prvakom u kategoriji mlađih juniora. Iako cijelu sezonu u ligaškom prvenstvu ne može odigrati gotovo ništa, Štrukelj je očito uvijek posebno motiviran kada se u jednom danu igra za neki metal. Jutarnje kvalifikacije nisu nudile osobit optimizam jer je na istima završio kao 11. Međutim, čim je krenula eliminacijska faza, duel igrač na igrača, popularni Stanley kao da se preporodio te sa sigurnih 2-0 i preko 30 te čak 40 razlike rješavao svoje suparnike u osmini finala te četvrtfinalu. Nažalost u polufinalu je bio nešto slabiji, a vratio se i starim navikama (tri puta promašen lijevi seljak) koje su ga koštale mjesta u finalu. No, bez obzira na propuštenu priliku za stepenicom više, treće odličje sa državnih smotri u manje od dvije godine za Stanislava Štrukelja osobno te njegov klub Željezničar kao i međimursko kuglanje u globalu sjajno su ostvarenje.

 

TURK I JAGIĆ – DOBITNA KOMBINACIJA

 

Kompletno nedjeljno popodne, uz dvosatnu odgodu početka uslijed remonta električnog sustava, čakovečka kuglana Mladost bila je domaćin prvenstva parova regije sjever. Pravo sudjelovanja na istom izborila su i dva para Željezničara čiji je trener Žinić opet imao dobar nos kada je ispremiješao postave. To mu se najviše vratilo preko para Predrag Turk-Stjepan Jagić koji su u uzbudljivoj borbi natjecanje završili na drugom mjestu, u klinču između dva para prvoligaša iz Bjelovara. Dobar dio dana iznenađujuće je vodio par iz Koprivnice (Pigac 582+575 Šegerec), da bi ih sa vrha skinuli tek predstavnici Lepoglave (Pokrivač 588+587 Turk). Kako je dan odmicao na staze su izlazili sve kvalitetniji parovi, a kako se pokazalo najjači od njih bio je par Bjelovara Kasumović (625) i Betlehem (597) koji su letvicu postavili izrazito visoko. Igrajući kraj njih nije im mogla parirati kombinacija Bojan Košak-Zoran Jagić koji su obojica srušili po 573 drva. Vrhunac dana svakako je bila satnica u kojoj su nastupali s jedne strane Željezničarovi Predrag Turk i Stjepan Jagić, dok su na susjednim stazama bombardirali Košutić i Šantek iz Bjelovara. 

Oba para neprestano su se izmjenjivala u vodstvu, a istovremeno opasno su ugrožavali i lidere. Na koncu Košutiću (604) i Šanteku (609) nije pomoglo niti pola šlepera gratis drva jer su ih Turk i Jagić svejedno prestigli za šest čunjeva. Predrag Turk bio je lokomotiva sa 615 dok je jednako vrijednog partnera imao u Stjepanu Jagiću (604), međutim tri drva ipak im je nedostajalo do pobjednika Osim samog uspjeha para Željezničara, koji su time nesumnjivo osigurali i državnu završnicu, raduje i visoka kvaliteta prikazane igre, posebice među dobitnicima pehara koji su u prosjeku išli debelo preko 600. Rezultat je to ne samo raspoloženih kuglača već i (napokon) dobro pripremljene kuglane koja bi u ovakvom izdanju trebala biti ne češće već uvijek. 

 

2.HKL

DVOSTRUKI „BREAK“

 

Drugoligaški derbi vodećih i neporaženih momčadi, Zanatlije iz Kutine i čakovečkog Željezničara, ponudio je gotovo sve što se od jednog derbija traži – grč, nervozu, neizvjesnost, preokret. Nedostajala je samo kvalitetna igra. Međutim, kako je i pored takvog slabijeg izdanja Željezničar na kraju večeri bio onaj koji je slavio, postignute brojke gledat ćemo kroz perspektivu nove pobjede. Oba sastava odigrali su svoju daleko najslabiju utakmicu sezone, a posebno iznenađuje blijedo izdanje domaćina iz Kutine (3176), kraj kojih i skromnih momčadskih 3269 drva Željezničara izgleda kao ozbiljna cifra. S obzirom na krajnju razliku od 93 čunja pa i 6-2 u poenima, lako bi se mogao steći dojam da je Željo do pobjede stigao gotovo rutinski. No to bi bila posve pogrešna predodžba jer bilo je vrlo čupavo. Na samom startu, Pradrag Turk i Zoran Jagić zadali su glavobolju svojim suigračima i simpatizerima budući su obojica izgubili duele pa je Zanatlija poveo sa 2-0 i 34 plusa. Ne bi toliko bolio taj zaostatak da on nije ostvaren na vrlo niskim razinama, što se posebice odnosi na Predraga Turka koji je poen izgubio od Bedića sa 525-531 pri čemu je u zadnjem setu srušio tek 117. Zoran Jagić (530) je odmah na početnoj stazi otišao na minus 23, da bi potom okrenuo setove u svoju korist (2-1), ali nije mogao ispratiti Podvaleja (558) u završnici. U srednjoj dionici nikakvih dilema nije bilo kod Ninoslava Mikaca koji je sa 550 donio i poen te poplatio dugovanja svojih suigrača okrenuvši čunjeve na stranu Željezničara. Ključnim se pokazao duel koji je dobio Stjepan Jagić (546) protiv De Bone (545) i to nakon što je baš poput svog sina već po 30 kugli bio na minus 20. Pred zadnji blok rezultat od 2-2 i samo 10 razlike za Željo nudio je napeti finiš. I bilo je tako, ali svega dvije staze, da bi se potom razmahao Bojan Košak odigravši završnicu (166+162) u maniri velemajstora te je sa 587 čunja praktično sam riješio pitanje pobjednika večeri. Za konačnih 6-2 pobrinuo se Bojan Kuzma (531). 

 

Pobjedom protiv direktnog konkurenta i to na njihovim stazama Željezničar je stekao prvi „break“, a kako je istovremeno prvi poraz sezone doživio i drugi Zanatlija, onaj iz Siska, Željo je ostao usamljen na vrhu. Iako gledajući tablicu dva boda prednosti ne bismo možda mogli označiti kao nedostižnu razliku, igra kako Željezničara tako možda još više i ostalih konkurenata odaje dojam da se na pehar polako već može gravirati ime prvaka.

 

3.HKL

KOLO REMIJA

 

Ne proteklo bodovno mršavo kolo, nadovezalo se ono u kojem niti jedan međimurski klub nije poražen. Prosvjetar i Željezničar 2 su na varaždinskoj Dravi remijima uzeli po bod, dok je Zanatlija bio uvjerljiv protiv Oroslavja. Dubravčan je bio slobodan.

 

Prosvjetar je protiv varaždinskog Obrtnika 2011 srušio ukupno 10 čunjeva više (3223-3213), ali je pritom osvojio samo dva individualna poena pa je susret završio sa 4-4. Vrlo uvjerljivi i igrom kvalitetni bili su prvi i posljednji igrač Prosvjetara. Ilija Višić sa 579 ubilježio je jedan od najboljih nastupa u karijeri, a s obzirom na 564 drva Ivana Rođaka može se postaviti pitanje zašto u dosadašnjim utakmicama nije bio češće korišten. Razlog zbog kojeg Prosvjetar nije utakmicu dobio leži u čak tri duela koja su izgubili na zadnjim stazama. Igor Maček (523) poražen je za tri čunja, pri čemu je posljednji set zaostao za 17. Emil Horvat (528) imao je veći minus (12) u odnosu na suparnika, međutim i on je završnu stazu odradio s -18. Stjepan Blažek (529) bio je kratak za šest drva koja je također prokockao u finišu (-11). Dragutin Danilović opet je nastup upropastio s jednim užasnim setom od 109 te ukupno 11 promašaja. S obzirom na sve, Prosvjetar mora biti zadovoljan bodom, a s do sad prikazanom igrom nikako ne opravdavaju šampionske ambicije koje su se s obzirom na kadar nametale pred početak sezone. 

Remizirao je i Željezničar 2 u dvoboju protiv Varteksa. Susret dviju najmlađih momčadi lige protekao je u izjednačenoj igri te obilovao kardinalnim grešaka i propustima. Za razliku od Prosvjetara, Željo je dobio četiri duela, ali je na kontu na kraju dana imao šest drva manjka. 

 

Tih par čunjeva minusa prije svega su posljedica nevjerojatnog broja „ribica“ (46!!!!) pri čemu su i oni najbolji imali u statistici po barem pet kugli bačenih u bunar. Od tolikog broj promašaja najpamtljiviji su uvijek oni u predzadnjim hicima s potencijalom prelaska na punu postavu, a kojih si je baš svaki igrač priuštio barem po jedan-dva. S druge strane, Varteks može žaliti nad neshvatljivim potezima Luke Hojskog koji je u zadnje tri kugle svog nastupa, igrajući na punu postavu, trebao svega sedam čunjeva za poen da bi ih u konačnici uspio srušiti tek pet. Kuglači Željezničara na ovoj su se utakmici podijelili u dvije grupe – onu vrlo vrlo dobru (3x 550+) i onu slabašnu. Ujednačenu trojku pozitivno istaknutih predvodio je Luka Štrukelj (554), a u stopu su ga pratili Matija Vikert (551) i Denis Košak (550). Uz njih poen je uzeo i Stanislav Štrukelj, ali sam niskih 511. Braća Turk još za koje drvo lošiji, uz raritetnu pojavu posljednju sezonu i pol da je Nikola (510) bio ispred Zvonimira (502). 

 

Zanatlija je visoko, sa 6-2 i 184 razlike porazio Obrtnik iz Oroslavja, a mogao je rezultat biti izražen i većim omjerom da Damir Grašić (536) nije poen unatoč većem broju čunjeva prepustio na setove. Iako su u većini duela bili osjetno bolji, Zanatliji je put prema pobjedi otvorila razlika koja se stvorila na samom početku kada je gostujući igrač Kordej srušio svega 469 što je obilato iskoristio Franjo Posavec (521). Kada se tomu pridodaju tri visoka pojedinačna ostvarenja igrača Zanatlije, konačni ishod nije ni mogao biti drugačiji. Franjo Gosarić (572) je nakon nekoliko kola kreativne pauze ponovo pokazao da je najozbiljniji kuglač Zanatlije kako proteklih tako i tekuće sezone. Njemu su se dobrim partijama i identičnim ciframa od po 559 drva svaki priključili Mladen Kovač te Jurica Petković. 

Zanatlija bi mogao ponovno preuzeti čelnu poziciju ukoliko skine na gostovanju skalp Elektri iz Križevaca. S druge strane dodatno mogu zgusnuti tablicu Dubravčan i Prosvjetar koji će imati mnogo lakše zadatke kao domaćini protiv posljednjeplasiranih klubova – Ivančice odnosno Željezničara iz Koprivnice. Željezničar 2 pa ima protivnika po mjeri, Obrtnika 2011, s kojim se mogu ravnopravno potući za bodove. 

 

TJEDNI VODIČ:

 

srijeda – 12.11. – 18,00h: Prosvjetar – Željezničar KC (3.hkl)

petak – 14.11. – 19,00h:  Željezničar 2 – Obtnik 2011 (3.hkl)

subota – 15.11. – 15,30h:  Željezničar – Obtnik Krap.Topl. (2.hkl)

Izvor: 3106