Ostalo 12.02.2018. 10:26. Zadnja izmjena: 12.02.2018. 10:30.

Sportski ribolov

SRD Som Kotoriba: Za predsjednika izabrali Dražena Kosa

U subotu  27. siječnja je održana godišnja izborna skupština SRD Som Kotoriba. Na mandat od dvije godine, prema odrednicama izmijenjenog Statuta SRD usklađeno sa Zakon o sportu, za novog predsjednika izabran je Dražen Kos. Na toj je funkciji zamijenio Ivicu Jakupaka koji će biti dopredsjednik, tajničke poslove će obavljati Vanja Radmanić, a blagajničke Željko Dolenec. Dražen Kos uz još 18 članova čini novi Upravni odbor. Rad društva će nadzirati Damir Sučić, Mladen Golub i Anđelko Radmanić. Govoreći o lanjskom radu, predsjednik Jakupak je istaknuo kako je njihov rad bio kontinuiran, da je program rada gotovo u cijelosti realiziran. Kada je riječ o aktivnostima mimo ribolova Jakupak je rekao:

- U zacrtanom planu za 2017. godinu bilo je i organiziranje radnih akcija. Organizirali smo ih desetak. Najviše radnih akcija je odrađeno na uređenju i čišćenju naših voda i okolice ribičkog doma te košnje trave i slično. Dio radnih akcija je održan na uređenju ribičkog doma. Zbog odličnih natjecatelja koji svake godine osvoje veliki broj pehara smo postavili nove police. Na prozore smo zbog učestalih provala odlučili postaviti takozvane 'gatre'. Nakon njihovog postavljanja više nismo imali provala. Nadam se da će tako i ostati u buduće. Kao društvo sudjelovali smo u svim manifestacijama u organizaciji općine Kotoriba. U 2017. godini SRD Som Kotoriba broji 141 seniorskog člana od toga 128 sa ribolovnicama, jednog juniorskog i 21 kadetskog člana, kazao je između ostalog.

O natjecateljskim rezultatima opširno je govorio Dragutin Filipašić, predsjednik Natjecateljske komisije. Iz tog izvješća izdvojit ćemo ligaška natjecanja seniora u 2017. godini. - Prva seniorska ekipa natjecala se u Prvoj hrvatskoj ligi  HŠRS-a  u kojoj se natječe 12 ekipa. Od 2015. godine lovi se 12, a ne 8 kola lige, što je dodatno financijsko i organizacijsko opterećenje. Od 2017. godine uvedeno je više novih pravila na koja se trebalo prilagoditi, nema treninga dan prije natjecanja, dirigirano izvlačenje startnih brojeva, a to nama  nije išlo u prilog. Zbog našeg prošlogodišnjeg osrednjeg plasmana,  prvenstveni nam je cilj bio posložiti ekipu i sve natjecatelje uključiti u natjecanja, sigurno i kvalitetno završiti sezonu, ali i  boriti se za sam vrh ljestvice. Stav je Društva i samih natjecatelja da se natječemo sa svojim Somovim kotoripskim natjecateljima bez obzira na rezultate i od toga ne odustajemo. Ekipa se natjecala u sastavu: Ivica Jakupak, Ivica Horvat, Nikola Filipašić, Zoran Lipić, Darko Orehovec, Dražen Kos, Vanja Radmanić i Oliver Pogorelec te kapetan Drago Filipašić, istaknuo je te dodao kako se Druga ekipa natjecala se u Prvoj županijskoj ligi Međimurskog saveza, a tu su za Som lovili: Željko Dolenec, Dražen Kos, Željko Sabolić, Nikola Filipašić i Drago Filipašić. Nakon šest kola lige i lošeg starta, a odličnom završnicom, osvojili su vrlo dobro peto mjesto i time si osigurali i dalje status županijskog prvoligaša.

Filipašić je posebno istaknuo: - Nastavljajući dobrim radom prošle je godine dvoje natjecatelja iz Soma bilo na Svjetskom prvenstvu u sastavu reprezentacije, a jedan je uz to bio  trener. Marko Horvat natjecatelj u kategoriji u-15 mjesec kolovoz pamtit će nastupom s reprezentacijom u Irskoj, kao već stalni reprezentativac. Na jednoj od vrlo teških i za naše pojmove natjecanja nepoznatoj vodi reprezentacija je na svjetskom prvenstvu u Irskoj osvojila 10. mjesto, a Marko je pojedinačno bio odličan 13. Ja sam kao natjecatelj reprezentativac prvi put bio na Svjetskom prvenstvu za veterane. Osvojili smo vrlo dobro deveto mjesto na svijetu.

Dugi niz godina SRD Som Kotoriba posvećuje radu s mladeži i to na nivou kluba i županije. Organiziraju se male škole ribolova te im je ona među prvim upoznavanjima sa osnovama sportskog ribolova i motivacija za natjecanja. - Pokrenuli smo suradnju sa osnovnom školom Jože Horvata iz Kotoribe i niže razrede uključili u Malu školu ribolova što je naišlo na dobar odaziv. Uz predočenje teorijskih smjernica o očuvanju prirode, očuvanju voda kao i naše okoline, a i samog smisla športskog ribolova,  najmlađim ribolovcima predstavljaju se sistemi, pribor i tehnike ribolova, rekao je za kraj Filipašić.
Novi predsjednik Kos je u programu rada naveo kako će on biti program kontinuiteta u kojem će prioritet dati nerealiziranom lani. U svečarskom dijelu skupštine dodijeljene su zahvalnice i priznanja. Priznanje za 40-godišnji rad u Upravnom odboru dobio je Dragutin Horvat, a zahvalnice tvrtke: Muraplast d.o.o., Osiguranje Euroherc, Siladi d.o.o. i Elkos d.o.o. Gosti skupštine bili su članovi brojnih mjesnih udruga i susjednih SRD, dok su Općinu Kotoribu zastupali načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki.