Ostalo 08.05.2017. 22:00.

Mihael Sirc i Alen Zagorec

Talenti karate kluba Međimurje iz Nedelišća: U borbama nismo samo ojačali tijelo, nego i duh

Karate klub "Međimurje" iz Nedelišća njeguje talentirane mladiće i djevojke, osvajače najsjajnijih odličja. Među njima su mlađi kadeti Mihael Sirc iz Turčišća i Alen Zagorec iz Vidovca, obojica 13-godišnjaci.

Mihael je počeo trenirati sa šest godina, u Maloj Subotici, a prije dvije godine došao je u Nedelišće. - U karate me 'gurnuo' tata, sto posto. Kad sam bio predškolac bio sam malo strašljiv. Nisam išao u vrtić, uvijek me netko čuvao doma i malo mi je to falilo. Danas, nakon toliko godina, imam samopuzdanje, karate me izgradio i fizički i psihički - kaže Mihael. Njegov otac Zlatko Sirc kaže da im je u Nedelišću odlično, jer se trenira u skupini koja ide na natjecanja.

- Treninzi su profesionalni. Istina, to je četiri ili pet puta tjedno, treba se potpuno posvetiti. Djecu na treninge vozimo ja ili još češće prijatelj Josip Murković - kaže Zlatko Sirc. Mihael se počeo natjecati 2012. godine, a 2013. je već postao državnim doprvakom u uzrastu učenika. Godinu poslije bio je treći, da bi 2015. godine opet bio treći među učenicima, ali i državni prvak među mlađim kadetima!

- Dan prije tog naslova potrgao sam ligamente palca. Nandažirali su palac, stavili leda i stisnuo sam zube, kaže dječak, koji u slobodno vrijeme igra i nogomet. Lani nije bio u natjecateljskoj formi zbog ozljeda koljena, ali sad se ponovo "zalaufava".

STRELOVIT NAPREDAK

No, ako je Mihaelov put karatista dobar i očekivan, što onda reći za Alena Zagorca? Dječak je počeo trenirati prije 16 mjeseci, a na međunarodnom turniru u rujnu 2016. godine u Čakovcu bio je treći! U Nedelišće je iz Varaždina stigao prije nekoliko mjeseci i već je uspio biti treći i na državnom natjecanju u kategoriji mlađih kadeta! - Alen je predano trenirao, nije zabušavao i brzo je sve shvatio - kažu za njega Mihael i mlađi kadet Dominik Murković.

- Izgleda da sam se našao u karateu. Nisam mogao naći koji sport bi mi odgovarao. Tata je tražio po internetu i tako me pitao za karate. Probao sam i dopalo mi se. Tu se radi, treninzi su ozbiljni i vidim napredak. Imam želju dostići ostatak ekipe. Fizički sam ojačao i smršavio pet-šest kilograma. Nekad sam i ja bio plašljiv; više nisam - kaže Alen Zagorec, koji također u slobodno vrijeme igra nogomet. I njegov otac Marko Zagorec ulaže mnogo truda, jer ovom sportu posvetili su gotovo svaku večer u tjednu. No, kaže, isplati se.

Mladiće treniraju glavni trener Kristijan Lesjak te trener i predsjednik kluba Adriano Marciuš. Osim njih, mlađe dobne skupine treniraju Mladen Vizinger, Adisa Gergić i Leon Marciuš.