Ostalo 26.04.2017. 22:25. Zadnja izmjena: 26.04.2017. 22:33.

Zakon o sportu

Tematska radionica Odbora lokalnih sportskih zajednica

Nakon što je u Toplicama Sveti Martin na Muri održano prvo savjetovanje oko prijedloga Nacionalnog programa sporta, Ured za lokalni sport HOO-a drugu je tematsku sjednicu održao u Samoboru. Raspravljalo se o dijelu nacionalnog programa sporta koji se odnosi na sport na lokalnoj razini, a na savjetovanju su sudjelovali članovi lokalnih sportskih zajednica. Međimursku su županiju predstavljali dopredsjednik Zajednice sportova Međimurja Mario Vukoja, a Grad Čakovec tajnik Zajednice sportova grada Čakovca Tomica Jakopec.

Središnji Državni ured za sport pokrenuo je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o pokretanju procedure za izradu Nacionalnog programa sporta kao i prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za važeći Zakon o sportu u kojemu trebaju djelovati svi sudionici sporta i imati mogućnost isticati svoje prijedloge. Sukladno zakonu o sportu propisana je obaveza donošenja Nacionalnog programa sporta koji donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH-e. On predstavlja temeljni, strateški i programski dokument kojim se uređuje razvoj sustava hrvatskog sporta. Obzirom da se Nacionalni program, donosi za razdoblje od osam godina, organizirane su radionice diljem Hrvatske na kojima će sudjelovati svi relevantni sudionici.

Na savjetovanju u Samoboru je istaknuto da cilj nacionalnog programa sporta mora biti isti kao i cilj kojeg je HOO naveo u svom programu od 2014.-2020.godine. To pak znači očuvanje autonomnosti sportskih zajednica u planiranju i praćenju sporta i sportske rekreacije na lokalnoj razini, također i jačanje uloge u planiranju, razvoju i realizaciji javnih potreba sporta, te posebno u planiranju, izgradnji i korištenju sportske infrastrukture i građevina. Nadalje je važno kako upravo na lokalnoj razini treba mladima usaditi vrijednosti sporta i olimpizma, a preporučeno je također određivanje fiksnog iznosa, odnosno postotka proračuna jedinica lokalnih samouprava koji bi se izdvajao za sport.

Sudionicima savjetovanja obratili su se glavni tajnik HOO Josip Čop i pomoćnik glavnog tajnika za lokalni sport Siniša Krajač. A prije nego što nacrt prijedloga Nacionalnog programa sporta ugleda svijetlo dana diljem Hrvatske biti će održano još nekoliko savjetovanja.