Ostalo 01.02.2018. 08:34. Zadnja izmjena: 01.02.2018. 08:35.

Nezaboravno iskustvo

Treneri velikog srca: Održan sportski kamp za 50 djece iz cijele Hrvatske

Ovoga vikenda (26. – 28.01.2018.) u Zagrebu je održan prvi Orijentacijsko-inovacijski kamp za djecu s teškoćama u razvoju, u sklopu kojeg se okupilo 50 djece iz cijele Hrvatske kako bi se pod vodstvom stručnih trenera i poznatih paraolimpijaca, okušali u plivanju, stolnom tenisu i atletici. Kamp je organizirao Hrvatski paraolimpijski odbor uz podršku dugogodišnjeg partnera paraolimpizma - tvrtku Allianz - čiji su se zaposlenici tijekom provedbe aktivno uključili u vidu volontiranja.

  • Više od 12% hrvatske populacije čine osobe s invaliditetom, uključujući više od 40.000 djece mlađe od 19 godina.

Djeca s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj su suočena s mnogobrojnim izazovima u svom svakodnevnom životu, čemu sigurno ne pridonosi činjenica kako samo 5,9% sportskih klubova u Hrvatskoj organizira programe sportova osoba s invaliditetom. Projekt Allianza Zagreb i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) tome nastoji stati na kraj.

„Sport je izuzetno hrabar i veliki korak za osobe s invaliditetom, a posebno je ključan za djecu s teškoćama. Ulaskom u sport djeca otkrivaju sebe kao optimistične, samouvjerene i hrabre osobe koje se ne boje suočiti sa životom, a upravo im to omogućuje projekt ‘Treneri velikog srca’, izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Djeca koja su u zagrebački kamp doputovala iz Osijeka, Tenje, Varaždina, Čakovca, Slavonskog Broda, Koprivnice, Zadra, Rijeke, Zagreba, Vinkovaca, Petrinje, Matulja, Bjelovara i Slunja odlično su se snašla u svim sportovima kroz koje su ih vodili stručni treneri, predvođeni bivšim paraolimpijcima Anom Sršen, Draganom Rakićem i Goranom Žeželjem.Kako bi se djeca više međusobno družila i upoznala, organizirane su i kino projekcije filmova o paraolimpizmu, motivacijski govori hrvatskih paraolimpijaca Ivana Katanušića, Anđele Mužinić i Kristijana Vincetića te igraonice i razni drugi zabavni sadržaji. Cjelokupnom programu se pridružio i jedan od najboljih hrvatskih gimnastičara – Mario Možnik.

Orijentacijsko-inovacijski kamp nadogradnja je projekta „Treneri velikog srca“ pokrenutog 2013. godine kako bi se djeci s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske pružile ravnopravne mogućnosti uključivanja u sport. U sklopu projekta oformljeno je 20 sportskih škola (atletike, plivanja i stolnog tenisa). Do danas je u programu sudjelovalo više od 450 djece s teškoćama u razvoju, od kojih se 17 uključilo i u natjecateljski sport. 

Izvor: Filip Mott