Ostalo 30.08.2019. 08:51. Zadnja izmjena: 30.08.2019. 08:55.

Spidvej

Trijumf Žagara, Pavlic na korak do ulaska u svjetsku elitu

Speedway klub „Unia” iz Donjeg Kraljevca prošle je subote bio domaćin utrke završnice kvalifikacija za sudjelovanje u Grand Prix seriji borbi za naslov prvaka svijetu u spidveju 2020. godine. U Donjem je Kraljevcu trijumfirao predstavnik Slovenije Matej Žagar, a uz njega na postolje su stali Niels Kristian Iversen iz Danske i mladi Australac Max Fricke te su njih trojica izborila pravo nastupa u Grand Prixu. Prva su ga dvojica zapravo obranila jer i sada nastupaju u seriji, dok je Fricke ove godine na rubu svjetske elite, kao stalna rezerva u seriji gotovo stalno nastupa umjesto ozlijeđenih vozača, a ovime je samo potvrdio da spada među najbolje.

Ovaj rasplet uglavnom odgovara očekivanjima temeljenim na dosadašnjim reputacijama natjecatelja. Do njega je, međutim, došlo u borbama koje su bile sve prije nego rutinsko odrađivanje posla favorita, utrku tako dramatičnu i neizvjesnu gotovo do samog kraja rijetko se viđa. O neizvjesnosti svjedoči činjenica da su Žagar i Iversen na kraju utrke sakupili po 11 bodova, Ljubljančanin je bio brži u razvažanju, dok je obično barem 12 bodova uvjet za treće mjesto. Prva desetorica smjestila su se u raspon od četiri boda, desetoplasirani Nijemac Martin Smolinski sakupio ih je sedam. Naš predstavnik Jurica Pavlic u svemu tome se našao na najnezahvalnijem mjestu, nadomak uspjeha. Sa devet bodova zauzeo je sedmo mjesto, jedan ga bod dijelio od toga da uđe u razvažanje za treću poziciju, u kojem je Fricke savladao Martina Vaculika iz Slovačke, obojica su završila na deset bodova. Usfalilo je i sreće – Jurin prvi izlazak na start morao je biti ponovljen nakon što su u karakterističnoj gužvi u prvom zavoju pala trojica, uz Juru i Smolinski i Danac Anders Thomsen. Svi su ustali, ali je na Juričinom motoru savijen okvir i upravljač, pa je u nastavku morao skočiti na slabiji rezervni dok prvi ne bude osposobljen. Vjerojatno je i to doprinijelo da u drugom izlasku na stazu izgubi dvoboj s Frickeom svega 120 metara do cilja – taj  se izgubljeni bod pokazao presudnim. Malo utučen, ali ipak čvrstog držanja nakon utrke je rekao:

- Šteta što se i sportska sreća umiješala, ali tako je kako je, sad idemo dalje, iduće godine opet u borbu za ulazak u završnicu Europskog prvenstva i u Grand Prix. Mislim da sam dokazao da imam kvaliteta da odem do kraja, ali će ovu zimu trebati iskoristiti da bi se pripremilo motore, ove godine tu nije sve išlo kako treba, pa će onda sve biti u redu. Od tih glavnih ambicija ne odustajem.

Postoji mogućnost da Juru ipak gledamo u Grand Prixu već iduće godine. Sportski odbor Grand Prixa na kraju sezone dovršiti startnu listu serije imenovanjem četvorice „jokera”, uz osmoricu najboljih iz ove godine i subotnje trojice, a uz njih i stalne rezerve serije koje često dobiju priliku za nastup. Tu će važno, mada ne i propisima striktno određeno mjerilo biti i plasman iz Challengea ispod trećeg mjesta. Jura tu jest blizu, ali ovisi o odluci komisije, u čemu uvijek ima i „političkog” povuci-potegni.