Ostalo 09.08.2016. 11:01. Zadnja izmjena: 09.08.2016. 11:35.

Prijelazni rok

U Prvoj kuglačkoj ligi samo deset klubova, prvenstvo nikad kraće

REKONSTRUKCIJA DUBRAVČANA

Glavna ljetna aktivnost kod kuglača je iza nas. Ove godine izuzetno kasni prijelazni rok je okončan, a u njemu su na opće iznenađenje najaktivniji bili u Dubravčanu iz Donje Dubrave. Nažalost, ta aktivnost nije bila u pozitivnom smjeru jer su i ove godine ostali doslovce bez pola momčadi. Dok se gubitak Davora Fabića i Mihajla Žinića opravdava poslovnim obavezama, odlazak Dražena Cenka u konkurentsku Elektru iz Križevaca došao je iz vedra neba.

Elektra doduše okuplja momčad za napad na vrh lige (stigli još Kirin i Štefoić iz prvoligaša Bjelovara te Šimatović) pa se objašnjenje prelaska može pronaći u sportskim ambicijama. Njih bi trebali nadomjestiti kuglači koji su kao juniori stigli na dvojnu registraciju (posudbu) iz koprivničke Podravke. Među njima je svakako najpoznatiji Ivan Betlehem, dok su Ivan Bečeić te Matija Benotić još posve neafirmirani. Trenersku palicu preuzima Zlatko Ružman koji se aktivnog kuglanja morao ostaviti pred koju godinu uslijed pretrpljene ozljede.

Dubravčan je tako u samo godinu dana (lani otišli Štefić i Čižmešija) ostao bez cijele ekipe koja je 2013. godine osvojila prvenstvo, pa ako se zateknete na kojoj njihovoj tekmi, lako je moguće da novo lice Dubravčana nećete moći niti prepoznati, a pitanje je koliko će se u ovakvom izdanju moći ravnopravno nositi sa suparnicima.

Drugi po uknjiženom prometu je čakovečki Zanatlija. Njegove boje ponovno će braniti povratnik Ivan Rođak koji je proteklih nekoliko sezona proveo u Prosvjetaru te još ranije u Željezničaru. Iz potonjeg kluba Zanatlijinom treneru Ivanu Vukoji stiže i jedna juniorska akvizicija – na dvojnu registraciju pristigao je Stanislav Štrukelj koji će korak naprijed pokušati učiniti kroz potencijalno veći fond utakmica u slabijoj momčadskoj konkurenciji.

Iako se možda po završnoj bilanci to ne bi činilo na prvi pogled, burne mjesece u kadroviranju momčadi imao je prvoligaš Željezničar. Najveće brige zadavala je za kuglačke prilike vrlo izdašna ponuda koju je na stolu imao najbolji pojedinac prošle sezone Zoran Jagić, a čijim ostankom su bili uvjetovani i dolasci potencijalnih pojačanja. Jagić je na kraju odolio i materijalnom zovu pa i pritiscima sa strane te ostao u krugu Željezničarove obitelji čime se stvorila mogućnost dodatnog osnaživanja tima.

Godinama su lomili odbjeglog sina da bi konačno ljetos i uspjeli – nakon avantura u Zaboku i Lepoglavi Bojan Plevnjak vraća se korijenima te će se u klubu u kojem je napravio prve korake i razvio do juniorskog reprezentativca pokušati ponovno približiti tim razinama. Kao opcija pojavio se i Ivan Silić, ali je on, ne mogavši se dočekati raspleta prednje opisanih situacija, na kraju dogovorio angažman u Lepoglavi.

Unatoč tome što su deklaratorno umirovljenje od aktivnog ligaškog nastupanja najavili Stjepan Jagić i Katarina Rašperger (iako poznavajući ih ne sumnjamo da će se i nadalje neprestano motati oko kuglačkih staza pa i uskočiti na ispomoć u slučaju potrebe), Željezničar je na papiru napravio odličan posao te se već radujemo jeseni i novim prvoligaškim uzbuđenjima.

PRIPREME U EGZILU

S prvim danima kolovoza bačene su kugle u predsezonskom pripremnom razdoblju koji su za sada započeli kod Dubravčana i Željezničara. Dubravčan unazad par sezona domaćinske utakmice igra u Koprivnici pa su naravno tamo krenuli i s treninzima. S druge strane, Željezničar odlazi na varaždinsku Dravu i tamo će tri puta tjedno stvarati kondiciju do druge polovice kolovoza. Razlog zbog kojeg su Željezničari primorani trenirati kod susjeda je nikad slađi – utroba čakovečkog stadiona Mladost trenutno je veliko gradilište.

Nakon 30 godina tehnološki zastarjela i tehnički jedva na rubu regularnosti kuglana odlazi u prošlost. Na njeno mjesto ovih dana ugrađuje se potpuno nova suvremena četverostazna kuglana koja će zadovoljavati sve uvjete međunarodne kuglačke organizacije. Na proljetnoj javnoj nabavi kao najpovoljniji ponuđač izabran je njemački Funk International čiji djelatnici su ovih dana prionuli zahtjevnom poslu.

Do trenutka pisanja ovog izvješća stara Schmidova aparatura kao i segmentne ploče staza su demontirani i uskladišteni čekaju kupca putem javnog nadmetanja kako bi se prodajom vratio dio uloženih sredstava. Nakon neophodnih manjih građevinskih preinaka slijedi faza montaže novog objekta. Predviđeno trajanje radova je negdje do 20. kolovoza kada bi Mladost iznutra trebala zasjati u posve novom, atraktivnijem ruhu.

Priprema za montažu nove opreme

NAJAVA PRVENSTAVA

Izvlačenjem startnih brojeva te slaganjem rasporeda prvenstava nova sezona svakim danom sve je bliža.

Prvoligaši će uslijed smanjenja lige na samo deset klubova te dvokružnog sustava natjecanja igrati nikad kraće prvenstvo. Prvo kolo zakazano je za 17. rujan da bi jesenski dio završio već 19. studenog. Željo ligu otvara protiv Medveščaka koji je doživio značajne promjene u igračkom kadru. Tako u njihovim redovima više nema reprezentativaca Bolanče i Kovača te pouzdanog Čote koje su zamijenili Šebalj i Filipančić. Bolanča je pojačao Zaprešić koji će i ove godine biti najozbiljniji kandidat za titulu, a glavnog konkurenta imati će u splitskom Mertojaku koji se osnažio spomenutim Kovačem i nekadašnjim juniorskim svjetskim rekorderom Šarkezijom.

Grmoščica je dovela iskusnog Fučkara te Matića, dok su ostali klubovi ostali na manje-više istom kadru kao i lani. U ovom trenutku svako predviđanje gdje bi se u toj konkurenciji mogao smjestiti Željezničar je krajnje nezahvalno. Igrački potencijal postoji za sredinu tablice, ali treba vidjeti kako će se u svega mjesec dana do prve utakmice uspjeti prilagoditi na novu kuglanu te da li će im ona u odnosu na protivnike biti saveznik ili unutarnji neprijatelj.

Trećeligaši startaju dva tjedna kasnije, a ždrijeb je u uvodnom kolu odmah spojio čakovečke momčadi Zanatlije i Prosvjetara. Dubravčan pa će se namjeriti da jednog od favorita prvenstva, križevačku Elektru iz čijih redova će im prijetiti njihov dojučerašnji član Cenko. Druga momčad Željezničara, koja gaji šampionske ambicije, ima lagani početak na gostovanju kod daleko najslabije momčadi lige – Ivančice.