Ostalo 21.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 12:27.

Za sportske programe najmlađih odobreno 3,5 milijuna kuna

Međimurska županija uspješno je pripremila projekt i potpisala ugovor s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) za provedbu projekta "On the move" (U pokretu).

Projekt je prijavljen na program Erasmus+ Sport i odabran između čak 334 prijavljena kao jedan od 19 koji će se ukupno financirati na području cijele Europske unije. Program obuhvaća europske i međunarodne programe,  inicijative EU-a u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Partneri Međimurske županije na projektu "On the move" dolaze iz 5 europskih zemalja i to Velike Britanije, Slovenije, Malte, Portugala i Slovačke.

U Međimurskoj županiji u projekt će biti uključeno 200 djece predškolske dobi, a sportski programi odvijat će se tri puta tjedno na 4 lokacije: Čakovec, Mursko Središće, Prelog i Nedelišće. Proračun projekta "On the move" iznosi 462.572 eura, od čega 80 posto sufinancira Europska unija, a 20 posto partneri. Projekt počinje 1. siječnja 2016. i trajat će do 30. lipnja 2017. godine. 

Razlog za pokretanje ovog projekta je potreba suočavanja s izazovima rastuće pretilosti i niske tjelesne aktivnosti među djecom predškolske dobi u zemljama uključenima u projekt. Pritom je ključno djelovati kod roditelja na promjenu životnih navika u smislu intenzivnije fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, jer su upravo roditelji glavni uzor djeci te dobi. Prema istraživanjima, djeca koja se bave sportom od najranije dobi vjerojatno će ostati aktivna i kasnije u životu i manja je vjerojatno da će imati problema s prekomjernom težinom i s time povezanim kroničnim bolestima, a pozitivan je i učinak na razvoj osobina ličnosti.

Projektom će se u svih 6 zemalja partnera organizirati tjedni (besplatni) sportski programi za djecu od 4 do 7 godina, a koji će uključivati gimnastiku, plivanje i atletiku te programi za obitelji (sportska događanja, kulinarske radionice i savjetovanja s nutricionistima). Osmislit će se i video tutorial (set vježbi  za djecu i obitelji), slikovnice za djecu, smjernice za zdrave navike u obiteljima i to sve na 5 jezika.

 

Izvor: 3160