Ostalo 21.11.2016. 09:38. Zadnja izmjena: 21.11.2016. 10:34.

I. i III. HKL

Zanatlija s vrha treće lige skinuo lidera, Željezničar pretrpio osmi uzastopni poraz

1. HKL

Napokon je gotovo. S obzirom na jesenska događanja, hvala bogu da je stigao kraj prvoligaške polusezone. Koliko god smo prošli tjedan prizivali mogućnost da se u jednoj tekmi poklopi sve ono dobro, nismo uspjeli. Željezničar je pretrpio osmi poraz u nizu, a lokacija novog horora bila je u Bjelovaru. Nije problem kada se izgubi, ali način na koji se do toga došlo opet peče. Bjelovar je srušio samo 3326 drva, ali i to mu je bilo i više nego dovoljno za komotnu pobjedu od 6 - 2 budući su Željezničari uspjeli pronaći tek 3265 čunjeva. Bjelovar je imao igrače na 480, 536 i 540 – a Željezničari nisu bili ni blizu pobjede. Kraj samih takvih brojki, daljnja priča gotovo da više nije ni potrebna.

Trener Žinić ponovno je iznenadio priuštivši si luksuz da na klupi za rezerve ostavi tijekom tjedna svježe okrunjenog prvaka (Gosarić) i viceprvaka (Kolarić) Međimurja odigravši s drugim kartama među kojima kako se pokazalo nije bilo as(ev)a. Tek što se krenulo, dva šokatna seta i oba od strane bjelovarskih kuglača. Kasumović pogađa 30 savršenih kugli i ruši 181, dok istovremeno Mijić obara smiješnih 109. Protiv prvoimenovanog, čakovčanin Bojan Plevnjak nije mogao ništa, iako je čak i solidno krenuo sa 140. Uzimajući u obzir činjenicu kako je u jednom trenutku izgledalo, konačnih 604 – 532 u tom dvoboju za Kasumovića još je bio i prihvatljiv minus. S druge strane, Tomislav Tvarog imao je probleme s masnim kuglama pa su njegove dobre dionice bile kraće nego inače. No, budući je kombinacija Mijić - Grof (480) bila očajno loša, Tvarog je sa 560 drva ne samo poništio zaostatak Plevnjaka nego čak Željezničaru uz 1-1 priskrbio i osam čunjeva viška.

Dobro ozračje u tom trenutku dodatno je potpirio Predrag Turk nakon čijeg starta (165) se očekivalo da napokon odigra cijelu tekmu kapetanski, posebice kada se činilo kako je već u samo jednom setu slomio Šanteka (116). U tom periodu Željo je pobjegao na otprilike 60 razlike, no, blagdansko raspoloženje je bilo kratkog vijeka. Turk (554) do kraja više ne uspjeva odraditi ozbiljniju stazu te mu Šantek (536) uzima preostala tri seta, a samim time i već uračunati poen čime je susret posve usmjeren na stranu Bjelovara jer na pokrajnjim stazama Ninoslav Mikac (528) nije uspio ugroziti Vokšana (556). Iako je Željo pred zadnji blok bio tek 2 drva u zaostatku, Turkov gubitak poena posve je poremetio taktičke planove za posljednju rundu te dodatno demoralizirao suigrače.

Bojan Košak (546) je u izjednačenom duelu dobio Nikolu Košutića (540), ali razlika je bila premala da pokrije minus drugog dvoboja. A u njemu je Zoran Jagić (288 na pola) još jednom stisnuo zube, no uzalud. Željko Košutić (610) nije dopuštao bilo kakvo iznenađenje, a duel i utakmica su definitivno prelomljeni u trećem setu koji Željko Košutić dobiva sa 159 - 126. U situaciji kad je prednost već bila nedostižna, ubačen je Igor Kolarić (131) koji je prema prikazanom minulih tjedana šansu trebao dobiti i ranije.

2017. godinu Željo će dočekati na pretposljednjem, devetom mjestu s odmakom od 3-4 boda za zonom spasa. Za kraj jedan zanimljiv statistički podatak koji potiče na razmišljanje – jedinu pobjedu i jedine bodove Željezničar je uspio ostvariti kada je igrao u svom daleko najmlađem sastavu, čak štoviše, drugom najmlađem ukupno koji je neki klub tokom polusezone poslao na staze. Prvenstvo se nastavlja nakon 6. siječnja.

3. HKL

Svi međimurski klubovi minulog su vikenda poboljšali stanje na svom kontu. Zanatlija je stigao do pete pobjede jesenas, a da ista bude vrednija, ostvarena je protiv u tom trenutku vodećeg Obrtnika iz Oroslavja. Konačnih 7-1 zapravo je nerealno visok rezultat, jer se radilo o puno ravnopravnijem susretu što može potvrditi završna razlika od 40 čunjeva. Na početku podjela poena – Damir Grašić (537) nadjačava Andrijanu Hršak (513), dok za Oroslavje izjednačuje igrač utakmice Tuđa (557) koji je baš na svakoj stazi bio bolji od Ivana Rođaka (531). Obostrana slaba igra u srednjem paru iz koje je Zanatlija izvukao oba poena. Jurica Petković jedva je sa samo 492 dobio kombinaciju Kordej - Bivol (487), dok je Franjo Žarković (519) preokrenuo 0-2 i 30 drva minusa za pobjedu kontra Ljubića (505). U finišu Ivan Vukoja (535) je iz staze u stazu protiv Boromise (505) skupljao zalihu čunjeva za momčad, dok je Mladen Grašić (524) potvrdio pobjedu dobivši na setove Tojčića (531).

Željezničar 2 bio je na sto muka kod naoko bezopasnog Obrtnika 2011. Utakmica malih brojki dobivena je sa 5-3 i svega četiri čunja plusa stečenih, naravno, u zadnjoj kugli. Problemi su se vukli od početka do kraja. Luka Hojski (512) neplanirano gubi od Puškadije (520), a Zvonimir Turk dovodi mladu momčad u daljnju dubiozu sa samo 468 drva. Goran Vrček kraj njih se sa 526 činio kao svemirski brod te je održavao Željo iznad površine. I u drugom dijelu jedan Turk komplicira dvoboj – Nikola Turk krajnjim se naporom izborio za 489 pa su drva opasno visjela. Njih su teškom mukom sakupili Luka Štrukelj (531) i najbolji pojedinac dana Igor Kolarić (553) čija je devetka u 118. hicu bila ključna za pobjedu. Treba priznati da su i Turk i Štrukelj očistili stazu u predzadnjoj odnosno 118. kugli za prelazak na pune postave kojima se preokrenula već praktično izgubljena utakmica.

Autor najuvjerljivije pobjede je Prosvjetar koji je sa 7-1 i 201 razlike nadvisio koprivnički Željezničar. Gosti su bili izuzetno loši (2995), što kraj nekolicine raspoloženih Prosvjetara nije moglo proći nekažnjeno. Put ka bodovima utabali su Igor Maček (553) i Nebojša Žnidarić (516), vodstvo je utvrdio Ilija Višić (534), a pobjedu potvrdio Josip Šarić (562) uz asistenciju Emila Horvata (526) koji je uzeo poen s valjda najvećom razlikom u svojoj karijeri ostavivši nedoraslog protivnika za 109 drva.

Dobro kroz prvenstvo gura i Dubravčan. Do pobjede od 6-2 i 103 razlike došli su protiv MIV-a, ali unatoč visokoj prednosti, utakmica nije bila baš lagana šetnja. U prvom dijelu sva tri duela mogla su pripasti bilo kome, no Dubravčan je ipak bio spretniji. Branko Horvat je sa 503-499 dobio Božića, a tek mrvicu komotnije bilo je kod Davora Fabića (511) u odnosu na Rožmana (493). Tomislav Hraščanec (498) nije se nametnuo protiv Dumbovića (512). U nastavku kod MIV-a dva loša ostvarenja (Kovačić 462 i Jurinić 487) pa su Josip Čižmešija (505) i Željko Šimunić (538) donijeli odlučujuću prednost Dubravčanu. Konačni ishod mogao je biti i jače izražen da Zoran Vučenik (523) nije na setove izgubio od Klineca (522).

Prvenstvo iznenađenja

Franjo Tkalčec - priznanje HKS-a za 50 godina kuglačke aktivnosti

Kroz minula tri tjedna, u isto toliko nastupa, kuglači su između sebe tražili službeno najboljeg u Međimurju. Potpisnik ovih redova ne pamti je li ikada prvenstvo podarilo takva iznenađenja kakva su viđena ove godine. Posve neočekivani prvak je Franjo Gosarić (1764) koji je na prvo mjesto zasjeo već nakon vanserijskog uvodnog nastupa (630) te prednost bez poteškoća sa još dvije solidne igre (570+564) očuvao do samog kraja, ne dopustivši bilo kome da ga i najmanje ugrozi. Gomilu simpatija pokupio je i viceprvak – Igor Kolarić (1691) koji još uvijek spada u mlađe juniore. Tri podjednaka ostvarenja (569+560+562) donijela su mu do sada najveću seniorsku lovoriku.

Tomislav Tvarog (1678) spustio se stepenicu niže u odnosu na lani, a ganjajući Gosarića ispustio je iz vida Kolarića koji ga je dva puta nadvisio stazu do staze pa se morao zadovoljiti najmanjim peharom. Deveterostruki prvak, Predrag Turk (1668), okončao je prvenstvo na četvrtom mjestu što mu je prvi puta nakon 2008. godine da ostaje potpuno praznih ruku. Dominaciju Željezničara u nekoliko je razina razbio Emil Horvat (1648) koji je kao petoplasirani također stekao pravo nastupa na regionalnoj završnici dok je prva rezerva njegov suigrač Nebojša Žnidarić (1638).

Kod proglašenja pobjednika upriličena je i svečanost uručivanja posebnog priznanja Franji Tkalčecu, vječnom alfi i omegi čakovečkog Zanatlije. Hrvatski kuglački savez nagradio je Franju Tkalčeca prigodnom plaketom za pola stoljeća kontinuiranog rada u kuglanju.