Ostalo 12.05.2016. 11:08. Zadnja izmjena: 13.05.2016. 13:11.

Međimurska županija

Započeo program sportskih aktivnosti projekta "On The Move"

Projekt Međimurske županije „On The Move“, namijenjen djeci u dobi od 4 godine do polaska u školu, započeo je aktivnosti sportskih programa u ponedjeljak, 2. svibnja. U Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu su s djecom provedeni inicijalni testovi i mjerenja njihovih morfoloških, motoričkih i funkcionalnih obilježja. Sportske aktivnosti atletike, gimnastike i plivanja provode se za djecu koja su pretila, preuhranjena i bez tjelesne aktivnosti, a u nedjelju, 8. svibnja provedena je i prva obiteljska rekreativna radionica na ribnjaku Zalešće u Murskom Središću.

Sportske programe atletike i gimnastike s djecom u Čakovcu i Nedelišću provode kineziolozi Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec Macan“, dok je za plivanje zadužen Čakovečki plivački klub (ČPK). Za djecu u Murskom Središću i Prelogu sve sportove vodi Udruga sportske rekreacije „Vitae“. Obiteljska događanja svakog drugog vikenda kao partner projekta organizira MSSR „Sport za sve“ i već najavljuje da će u marini u Prelogu biti održano iduće „On The Move“ okupljanje 22. svibnja od 17 sati.

Preporuka roditeljima

Epidemiologinja Renata Kutnjak-Kiš, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo MŽ ističe da je epidemija debljine, koja je bolest sama za sebe, ujedno faktor rizika preuranjene smrtnosti jer povećava rizik za bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, šećerne bolesti.

"Poželjno je da roditelji djece kod koje su se već javili problemi s viškom kilograma uključe djecu u projekt zato što preuhranjenost i debljina u ranoj dobi imaju posljedice poput povišenog krvnog tlaka, ortopedskih anomalija, probavnih problema, pojave šećerne bolesti tipa II, psihološke probleme poput nižeg samopouzdanja i teže prilagodbe društvu vršnjaka. Djeca vole zabavne i sportske aktivnosti u koje su uključeni njihovi vršnjaci i članovi obitelji, a „On The Move“ je više nego primjeren svemu spomenutom", ističe Kutnjak-Kiš.

Praćenje odvijanja aktivnosti u projektu i najava aktivnosti moguće je na facebook stranici. Roditeljima pretile i preuhranjene djece još uvijek je otvorena mogućnost da djecu prijave u program i to putem prijavnice objavljene ovdje. Za više informacija obratite se koordinatorici projekta „On The Move“ Aleksandri Ličanin putem elektronske pošte: [email protected]. 

Izvor: Aleksandra Ličanin