Ostalo 04.10.2016. 08:02. Zadnja izmjena: 04.10.2016. 08:38.

Prva i treća hrvatska kuglačka liga

Zaprešić prejak protiv Želje, Zanatlija pokazao zube protiv Prosvjetara

Prva hrvatska kuglačka liga

Državni prvaci iz Zaprešića opet su iz Čakovca otišli s punim plijenom, no, ovaj put za to su se morali i dobrano potruditi jer unatoč konstantnom vodstvu, isto nije bilo izraženo velikom razlikom pa je utakmica bila živa praktično do samog kraja. Iako je još prerano za postavljanje okvirnih mjerila kakve rezultate nova čakovečka kuglana dopušta, dojam je da su subotnji momčadski učinci oba suparnika na prilično visokom nivou, mada nisu svi pojedinci bili na svom maksimumu. 3570 - 3490 u čunjevima za Zaprešić donijelo im je pobjedu od 6 - 2.

Prvi blok donio je najizjednačenije duele i tu se lako moglo dogoditi da Željezničar povede sa 2 - 0. Veliki posao napravio je Tomislav Tvarog koji je zaostatak u setovima od 0 - 2 i čak 25 drva minusa na pola svog nastupa borbenom i kvalitetnom igrom u nastavku iskoristio šansu koju mu je pružio Bolanča (134 + 137 na drugih 60) te je doslovce u zadnjoj kugli Željezničaru donio prvi poen omjerom 579 - 576. Na dobrom putu za sličan rasplet bio je i Predrag Turk. On je nakon početne staze zaostajao a Manevom (158 - 169), da bi potom preokrenuo tijek događanja i u zadnje čišćenje ušao s odličnom pozicijom – vodstvom od 2 - 1 u setovima i 11 dva plusa. Međutim tada Manev (599) u zadnjih 15 kugli ruši tri devetke, Turk (583) forsira da uzvrati istom mjerom, ali probijena tri dura odnose šansu u nepovrat pa je rezultat izjednačen na 1 - 1 uz tek 13 čunjeva za Zaprešić.

Prema predviđanjima, utakmica se prelomila u srednjem bloku. Bogdanović i Mance su za Zaprešić uzeli oba poena te uz 3 - 1 odlijepili svoj klub i na 47 razlike. Naravno, moglo je (i trebalo) biti sve drugačije. Ninoslav Mikac imao je životnu šansu da savlada jednu takvu legendu hrvatskih kuglana kao što je Bogdanović. Da stvar bude gora, Mikac je postigao jači rezultat (569-563), ali je poen izgubio na setove (1-3). Bogdanović se nikako nije snalazio te smo ga u subotu vidjeli u jednom od njegovih najlošijih izdanja, što je ipak još uvijek bilo nedovoljno da Željezničari iskoriste taj moment.

Najviše se žali za trećim setom kojeg je Mikac izgubio za čunj i to na niskih 136-137 uz promašenu kuglu koja bi kako se na kraju ispostavilo donijela duel. Bojan Plevnjak je daleko od igre kakva se od njega očekuje te nije bio u stanju unovčiti šanse koje mu je pružao Mance na samom početku (prvi set 139 - 140), a kad je već poen postao nedostižan onda barem da smanji zaostatak (126 - 133 zadnja staza). Tako je Mance lakoćom odradio duel i omjerom 588 - 548 donio i većinu zalihe u čunjevima.

U tim trenucima, na 1 - 3 i 47 minusa, trener Željezničara Zvonimir Žinić već je htio baciti ručnik u ring i de facto predati utakmicu. Na nagovor momčadi (i publike) ipak u zadnji par stavlja kuglače koji trenutno obojica igraju u životnoj formi pa smo do kraja dvoboja mogli uživati u odličnom i napetom kuglanju svih aktera. Zoran Jagić i Luka Štrukelj ponovno su ostvarili iznimne rezultate, ali je to bilo nedovoljno za kombinaciju gostiju u sastavu Fridl - Uzelac.

Jagić je oborio čak 620 drva, a opet, tek za čunj je uspio nadvisiti iznenađenje dana, Fridla (619). Može se kazati da je Fridl na neki način i dobio susret za Zaprešić jer je njegovo ostvarenje 50-ak čunjeva jače od očekivanog, odnosno od do sada prikazivanog u Čakovcu. S druge strane Štrukelj je razbacivao čunjeve na sve strane i stigao do 591 srušenog drva, ali se namjerio na još snažnijeg bombardera u liku Uzelca koji je sa 625 bio igrač utakmice.

U konačnici zaslužena pobjeda gostiju koja je možda prema događanjima na stazama tek mrvicu izražena prevelikom razlikom kako u poenima (6 - 2) tako i u čunjevima (+80).

Naredni vikend slijedi prvenstvena stanka zbog odigravanja europskih kupova pa se liga nastavlja sredinom listopada kada Željo gostuje kod zagrebačke Grmoščice.

Treća hrvatska kuglačka liga

Svoje natjecanje započeli su i trećeligaši. Odmah na startu dvoboj čakovečkih klubova Zanatlije i Prosvjetara koji je vrlo uvjerljivo, sa 7 - 1 te za ovaj rang velikim ekipnim rezultatom od 3281 čunjeva, pripao Zanatliji. Prosvjetar je uspjevao parirati tek u prvom bloku kuglača kada su uz 1 - 1 imali i 30 drva plusa. Nakon toga gotovo da više nisu bili u stanju ni primirisati poenima. Zanatlija je imao četiri raspoložena igrača uz dvojicu koji su se šlepali, dok je kod Prosvjetara bila obrnuta situacija pa stoga niti ne čudi konačan ishod.

Ivan Rođak ovog je ljeta dres Prosvjetara zamjenio onim Zanatlije – i odmah je protiv svog bivšeg kluba bio igrač utakmice, ali i ne samo to, nego je u direktnom ogledu savladao najboljeg kuglača Prosvjetara napravivši tako dvostruku korist. Do ukupnih 577 čunja Rođaku je veliki udio sačinjavala druga staza na kojoj je oborio nestvarnih 175. Nebojša Žnidarić bi sa 568 dobio baš bilo koga, ali protiv Rođaka u petak nije mogao. Zato je za Prosvjetar izjednačio, a u čunjevima čak i u prednost doveo, Igor Maček (555) protiv Ivana Vukoje (516).

I tu je bio kraj za Prosvjetar jer su već u srednjoj rundi otišli na 1-3 i preko 100 drva minusa, što se do kraja utakmice povećalo do konačnih 1-7 i 140 razlike. Za Zanatliju su susret u mirne vode odveli Franjo Žarković (574) i Mladen Grašić (556), a visoku pobjedu potvrdili Damir Grašić (541) i Jurica Petković (517). Kod Prosvjetara preostali kvartet jedva da je u prosjeku dobacio do kojeg čunja iznad 500.

S identičnih 7 - 1 sezonu je otvorio i Željezničar II. Početne probleme zadavalo je kompletiranje sastava jer je dio igrača (Vrček, Zvonimir Turk, Gosarić) imao radne obaveze, dok je Štrukelj bio posuđen prvoligašima. Srećom protivnik je bila najslabija ekipa lige, Ivančica pa je Željo kako se na kraju ispostavilo lakoćom došao do bodova. Međutim, start nije obećavao. Luka Hojski je u familijarnom duelu zaostajao za ocem Davorom, a Manuel Korent je više promašivao nego pogađao (106+105 u prva dva seta).

Siguran poen držao je tek Nikola Turk (522). U nastavku situacija je krenula na bolje, sin Luka je u samoj završnici nadvisio oca Davora (555 - 550) te donio Željezničaru vodstvo od 2 - 1, a drastično je igru poboljšao i Korent (475) pa je smanjen minus na tek 5 čunja. I na početku drugog dijela igre preslika s početka utakmice. Samo Matija Vikert (551) dominantan u dvoboju, dok se Igor Kolarić i posebice Božidar Igrec (prvi set na 102) jako muče. Vikert je držao pobjedu neupitnom, a Kolarić (526 - 519 protiv Habeka) i Igrec (501 - 492 kontra Matuze) su je učinili izraženijom.

Dubravčan iz Donje Dubrave startao je porazom od 7 - 1 protiv prvog favorita lige Elektre iz Križevaca. Elektra je srušila 3303 čunjeva što je brojka koju u ovoj ligi vjerojatno nitko neće postizati, ali zabrinjava iznimno slabih 3015 Dubravčana. Jedini koji je uzeo poen je na neki način povratnik na staze, Tomislav Hraščanec (535). Uz njega tek se još eventualno Zoranu Vučeniku (520) mogu pripisati kakve takve brojke, svi ostali slabi ili čak očajni.