Ostalo 07.03.2017. 14:45. Zadnja izmjena: 07.03.2017. 14:47.

Kuglanje

Željezničar poražen kod vodećeg splitskog Mertojaka

1.HKL: „NULA“ PRED ODLUČUJUĆE DVOBOJE

Kod vodećeg splitskog Mertojaka Željezničar nije išao po bodove, nije išao čak ni skupo prodati kožu već eventualno pokušati ušićariti koji poen, jer razlika u kvaliteti je prevelika. Na kraju dana ostvarena je „nula“. S obzirom na konačnih 8-0 i 219 razlike teško nam je kazati da je Mertojak odradio i malo jači trening. Uzrok tome čak niti ne leži u nekoj ekstra igri Dalmatinaca već u krajnje nekonkurentnom nastupu igrača čakovečke momčadi koji su srušili tek 3222 drva. Gotovo cijela ekipa rezultatski je bila na 530 i kusur. Tek je Predrag Turk malo iskočio izvan tih okvira do 552. Već po završetku igre Franje Gosarića (535), Gorana Vrčeka (530) i Ninoslava Mikaca (535) Mertojak si je i uz ležernu igru Šarkezija (580), Marinovića (584) i Mušea (574) mogao na konto upisati bodove. U nastavku Bojan Plevnjak (539) i Predrag Turk (552) nisu mogli parirati Milanoviću (577) i Kovaču (596), ali je zato utješni poen naprosto trebao osvojiti Tomislav Tvarog kojeg je sa 530-529 porazio Grivičić. Za ilustraciju samo kako je to izgledalo iznosimo podatak o čišćenju od svega 25 nakon što se obori 111 u pune. Neshvatljivo.

Ako Željezničar uspije preživjeti ovu sezonu u elitnom rangu trebati će poslati zahvalnice na nekoliko adresa jer ih na životu održavaju rezultati ostalih utakmica u kojima su u samom finišu padali Medveščak od Osijeka te Kandit od Grmoščice. 
No nešto će svakako morati i sami učiniti. Tri kola do kraja za Željezničar prvenstvo praktično tek počinje. Dvije domaće utakmice protiv suparnika koji su itekako savladivi su „biti ili ne biti“, a niti obje pobjede u ovome trenutku još ne garantiraju opstanak. Prvi odlučujući dvoboj na rasporedu je u subotu kada na Mladost dolazi osječki Kandit. Željo će imati dvostruki zadatak. Prioritet je svakako protiv direktnog konkurenta osigurati pobjedu, makar minimalnu, ali pobjedu. Ako pa se zvijezde poslože i karte otvore na pravi način, Željezničar mora iskoristiti i eventualnu priliku da pobjedu učini što uvjerljivijom jer bi na kraju, ako se zatvori krug od dvije-tri momčadi sa po 10 bodova, mogla odlučivati i poen razlika, a tu također ne stoje baš najbolje. Pozitivno je što Željezničari još uvijek imaju sve u svojim rukama.

3.HKL: ISKRIČAVI DERBI

Prosvjetar je izašao u susret drugoj momčadi Željezničara oko termina utakmice te ga prilagodio potrebama potonjih – međutim, tu sva ljubav prestaje. Sama utakmica bila je napeta, puna preokreta, a i incidentna te su u finišu padale teške riječi. Željezničar je ponovno krenuo s parom Luka - Hojski i Štrukelj. Štrukelj je donio prvu osjetniju prednost sa 556 kontra 512 čunjeva Nebojše Žnidarića, ali je zato iznenadio Ilija Višić koji je sa 579 nadigrao Hojskog (565) te izjednačio na 1-1. U srednjoj dionici Prosvjetar odlazi na 3-1. Josip Šarić (515) na setove odnosi poen Zvonimiru Turku (516), a Stjepan Blažek (528) nije imao problema s kombinacijom Božidar Igrec-Nikola Turk. Potonji su zamjenili svoje prošlotjedne uloge pa je sada startao Igrec (236) te ušao u pozamašan minus (20), dok je Nikola Turk (269) spašavao da se ne otkliže u nedostižni zaostatak. Završnicu su bolje otvorili Željezničari koji su na pola igre držali oba duela te pobjegli na tridesetak čunjeva. Zatim je na scenu stupio operater na automatu iz redova Prosvjetara, Stjepan Čuček, koji je zaboravio svoju funkciju pa si je umislio da je sudac.

Nekorektnim postupcima isprovocirao je kako igrače Željezničara tako i publiku, a uz to je tražio sankcioniranje za tehničke prekršaje koje je on „dosudio“. Tu se nije snašao ni glavni sudac (Mladen Kacun) koji je Željezničarima poništio učinak pogrešnog hica uzevši im tako 5 drva umjesto 2. Sasvim dovoljno da u neizvjesnoj utakmici nastane pravi verbalni kaos kako na stazama tako i na tribinama. Kada se situacija primirila Igor Kolarić (527) je iskontrolirao Igora Mačeka (504), a Goran Vrček (536) se odupreo prijetnji Emila Horvata (530) pa je Željezničar pobjedio sa 5-3 uz 37 plusa. Ovom pobjedom Željezničar je tri kola prije kraja osigurao najmanje drugo mjesto u prvenstvu, ali pošto je njihov cilj nešto viši, čekaju da netko „uzemlji“ Elektru.

Na treće mjesto probio se Dubravčan. Ivančica im je zadavala probleme samo u startu, a kada su i taj dio preko Davora Fabića (540) i Josipa Čižmešije (518) dobili sa 2-1, ostatak dana je bilo puko odrađivanje posla. Branko Horvat (538), Tomislav Hraščanec (530) i Zoran Vučenik (518) u nastavku su gostima prepustili tek jedan set što je još i puno kada se zna da je kod tria Ivančice u drugom dijelu najjača cifra bila 473. Na kraju visokih 7-1 i 183 razlike za Dubravčan.

Neugodno je iznenadio Zanatlija kojeg je u Čakovcu pobjedio varaždinski MIV. Nije slutilo na dobro od samog početka u kojem je Ivan Rođak (532) poen izgubio za tri čunja, a dodatnih 17 minusa „priskrbio“ je Ivan Vukoja (512). Franjo Žarković (519) nakupio je dodatnih 37 drva zaostatka, a kakvu-takvu nadu održao je Mladen Kovač (526) smanjivši na 1-3. Koliko god da je Damir Grašić (551) u trećoj rundi vukao, nije imao dostatnu pratnju u Borisu Ivančiću (493) pa je MIV odnio bodove preko Drave sa 6-2 i 21 čunjem plusa.

Tri međimurska kluba, Prosvjetar, Dubravčan i Zanatlija, ravnopravno se bore za treću poziciju, a tu je uključen i Obrtnik iz Oroslavja jer sve njih dijele samo dva boda. Iako trenutno tek šesti, Obrtnik jedini od nabrojanih ima još dvije utakmice kod kuće i to kako protiv Zanatlije tako i protiv Dubravčana.  

  • Loš dojam ostavili su juniori Željezničara na državnom ekipnom prvenstvu koje se održavalo u Delnicama. Slabo je otvorio Zvonimir Turk (512) koji je imao čak 10 promašaja na prvih 60 kugli (11 ukupno). S 10 „ribica“ nadovezao se Manuel Korent (499) koji je doduše odradio najbolji set u životu (157), ali se ubrzo srozao na 106. Jednaki broj hitaca u prazno odradio je i Igor Kolarić (522) koji u 2017. godini ima tek jedan zapaženiji rezultat te je očito njegova igra u krizi. Matija Vikert nikako da zaliječi nespecificiranu te čak pomalo već i misterioznu ozljedu pa već nakon dvije staze šepa, ali i takav je bio najbolji među svojima sa 548. Sve zajedno na kraju dostatno tek za donji dom. 

TJEDNI VODIČ

  • petak – 10.03. – 19,00h: Željezničar 2 ČK – Obrtnik 2011 VŽ (3.hkl)
  • subota – 11.03. – 15,00h: Željezničar ČK – Kandit OS (1.hkl)