Ostalo 07.03.2016. 09:26. Zadnja izmjena: 07.03.2016. 11:17.

Prva i treća Hrvatska liga

Kuglanje: Željezničar propustio prvu "meč loptu", Zanatlija dobio Dubravčan

1.HKL

Prva meč lopta propuštena

 

Ne toliko kvalitetnu koliko rezultatski izjednačenu te pomalo ludu utakmicu odigrao je Željezničar u subotu u Gospiću protiv direktnog konkurenta Velebita. Po tko zna koji put, jer više ni ne brojimo sve propuštene prilike, Željezničar se sa gostovanja vratio pognute glave iako im je pobjeda ili barem remi cijelo vrijeme bio nadohvat ruke. Velebit je u konačnici pobijedio sa visokih 7-1 u poenima, ali 49 čunjeva ukupne razlike vjerodostojnije dočarava kako su dueli bili bliski. Iako možda nakon ovakvog poraza zvuči nevjerojatno, lako se moglo dogoditi da Željo i pobjedi pa čak i sa sa maksimalnih 8-0. Koliko sreće je Željo imao jesenas protiv istog protivnika, pobjedom u zadnjoj kugli, toliko je isto sada imao nesreće ili vlastite nespretnosti jer je kod praktično svakog dvoboja odlučivao po jedan ili dva hica. Krenulo je krivo od samog početka. Zoran Jagić (549) vodio je 2-1 u setovima, da bi izbijanjem dama par kugli do kraja odlučujući set (134 -139) te samim time i poen prepustio Zriletu (561). Ninoslav Mikac sa tri je ribice poklonio drugi set Vidaku, dok je u trećem propustio kapitalizirati +9 kroz pune i devetku u 16. hicu. Kad je predzadnjom kuglom svoga nastupa Mikac srušio još jednu devetku, činilo se da će biti 1-1, međutim, Vidak u istom hicu uzvraća jednakom mjerom, devetkom te na kraju sa 568-565 donosi i drugi poen domaćinu. Ako je već bilo 2-0 za Velebit, barem je razlika bila na samo 15 drva. U srednjem paru katastrofalno je krenuo Tomislav Tvarog (112) te je tokom igre zaostajao i po 40 drva da bi vrhunskim finišom (166) gotovo kreirao senzacionalan preokret. Butorac je ipak na kraju Velebitu upisao i treći poen omjerom 564-553. U tim je trenucima Željo na životu održavao kapetan Predrag Turk (555) koji je od početka do kraja vodio protiv Juričevića (547) te uz manje nesigurnosti rezultat smanjio na 3-1. Nevelikih 18 čunjeva minusa još je uvijek pružalo mogućnost za sva tri kladioničarska znaka. Franjo Gosarić snašao se iznad očekivanja na zahtjevnoj kuglani te je sa 284 na pola igre bio u egalu s Mesićem (286). Drastičan pad igre u nastavku te mnogobrojnim promašajima ispušten treći set (128-131) pokolebali su Gosarića koji do kraja obara još samo 110 i predaje duel Mesiću na niskih 537-522. Bojan Košak (553) je protiv starog poznanika, Zubčića (568), odigrao četiri ujednačena seta (od 137 do 140), a do poena i barem ublažavanja poraza dijelila su ga dva čunja kojima je na zadnjoj stazi mogao na setove dobiti dvoboj. U par trenutaka na utakmici je zaiskrilo, kako među igračima, tako i među navijačima obiju ekipa koji su zdušno bodrili svoje pulene. Imali su u Željezničaru prigovore na određene tehničke aspekte (temperatura debelo ispod minimalno dopuštene, prekratko trajanje zagrijavanja, toleriranje nesportskog ponašanja domaćih kuglača, bezobrazan i agresivan nastup glavnog suca), ali isti nisu utjecali na konačan ishod.

Ako su već izgubili, Željezničaru barem nisu naštetili ostali rezultati koji su u ovom kolu bili svi u granicama očekivanog. Tako Željo još uvijek drži osmu poziciju, a nova meč loptu koju ne smiju upropastiti dolazi za par dana kada u goste stiže posljednja Novska. Potreban je, međutim,  maksimalan oprez jer Željezničar nikada nije na svojoj kuglani savladao nadolazećeg suparnika, a k tome je Novska izgubila sve šanse za spas pa će igrati opušteno i bez presinga što može biti najopasnije. Mala bojazan postoji i vezano za Zaprešić koji je u ovome kolu osigurao novi naslov prvaka pa je za sljedeće kolo i gostovanje kod Kandita, još jednog direktnog suparnika Željezničara za poziciju na tablici, najavio juniorski sastav.

 

3.HKL

Zanatliji po poraz i pobjeda

 

Najzaposleniji trećeligaši minulih dana bili su kuglači Zanatlije. Oni su prvo unaprijed odigrali utakmicu zadnjeg kola protiv MIV-a u kojoj su doživjeli treći uzastopni poraz. Zanatlija kao da je upao u letargiju nakon gubitka trećeg mjesta koje su držali dobar dio sezone, a vrhunac te negativne serije bio je upravo protiv MIV-a kada su na svom terenu izgubili sa 5-3 i 50 razlike, ali na momčadskim rezultatima od 3015-3065. Zanatlija je čak preko Damira Grašića (538) te Jurice Petkovića (533) i poveo sa 2-0 i 85 drva viška da bi zatim slijedila crna rupa Franje Žarkovića (475) i Borisa Ivančića (450). Iako je u finišu Mladen Grašić sa 542 donio novi poen Zanatliji, još jedan strašan podbačaj, ovaj puta Ivana Vukoje (477), nije mogao biti pokriven. Lošu seriju Zanatlija je prekinuo protiv Dubravčana kojeg je u sklopu redovitog kola pobjedio sa 7-1 i 77 razlike. Dubravčan je svoj jedini poen uspio izvući u uvodnom paru kada su i držali 1-1. Zoran Vučenik (534) dobio je Juricu Petkovića (525), a Ivan Vukoja (513) Mihajla Žinića (499). Kao što su ova dva dvoboja odigrana unutar deset-petnaest čunjeva, slično je bilo i sa većinom ostalih, s jednom razlikom – svi su otišli na stranu Zanatlije. Tako je Radovan Leskovar (509) nadjačao Željka Šimunića (494), Franjo Žarković (524) Dražena Cenka (520), a Damir Grašić (520) kombinaciju Miser (261) - Čižmešija (240). Jedini koji je Zanatliji donio osjetniju razliku te potvrdio pobjedu bio je Mladen Grašić (553) protiv Davora Fabića (519).

Prosvjetar se neobično dobro držao na gostovanju kod vodeće Podravke. Zasluga je to Igora Mačeka (559) koji je u začetku naplatio katastrofu mlađeg Betlehema (466) pa je Prosvjetar unatoč gubitku poena Emila Horvata (510) i Ilije Višića (526) nakon prvog dijela držao prednost od 10 čunjeva. U nastavku kuglači Prosvjetara su ponovili gotovo do u čunj identične brojke svojih suigrača od ranije – Stjepan Blažek (510), Josip Šarić (526) i Ivan Rođak (560) pri čemu je potonji uzeo i pojedinačni duel. Kako kod Podravke u tom dijelu nije bilo slabe točke, Prosvjetar je izgubio sa 6-2 i 46 razlike.

 

Kup regije

Jedna prepreka manje

 

Prvi krug regionalnog kupa odveo je Željezničar u Kutinu kod tamošnjeg Zanatlije. Za razliku od ligaških utakmica, specifičnost kupa je ne samo što se igra na jednu utakmicu u kojoj je niže rangirani klub uvijek domaćin, nego još i više u tome što je dopušteno igrati na bilo kakvoj vrsti kuglane. Za kuglanu u Kutini ne da možemo kazati da je specifična, već ju bez imalo grižnje savjesti možemo kolokvijalno okarakterizirati kao „oranicu“ ili čak i „groblje“. Ušminkano je tek zaletište koje ima zaista odlične daske položnice, ali preostalih dvadesetak metara više nalikuje na lokalne seoske ceste nego na ravnu kuglačku stazu. Kraj takvih uvjeta važno je savladati protivnika pa makar to bilo i lošim rezultatima. Protiv domaćeg drugoligaša Zanatlije Željezničar je imao problema tokom prva dva bloka u kojima su poeni razdijeljeni, a razlika u čunjevima je bila neznatna. Ninoslav Mikac doveo je Željo u dominantan položaj sa 568 protiv Batkovića (520), a Zoran Jagić (533) nije previše zaostao za Brozovićem (560). Srednja dionica donijela je sumrak po jednog igrača u svakoj ekipi. Tako je Predrag Turk (525) imao lagani posao protiv Horvata (229) i Jakovljevića (254), dok je Željo u minus bacio Stjepan Jagić (214, 6 uzastopnih promašaja istog čunja?!?) kojeg nije mogao izvući Franjo Gosarić (259).Stvar su u trećem bloku rauriješili Bojan Košak (538) i Tomislav Tvarog (566) dobivši oba duela te donijevši priličnu razliku u čunjevima za pobjedu od 6-2 i 84 razlike. U sljedećoj rundi Željezničar opet gostuje, ovaj puta u susjednom Varaždinu kod Ceste, a pobjednik tog dvoboja plasirati će se u osminu finala državnog kupa.

 

Tjedni vodič:

ponedjeljak – 07.03. – 18,00h: Prosvjetar – Željezničar 2 (3.hkl)

petak – 11.03. – 19,00h: Željezničar 2 – Elektra KŽ (3.hkl)

subota – 12.03. – 15,00h: Željezničar – Novska (1.hkl)