Ostalo 15.03.2017. 06:56. Zadnja izmjena: 15.03.2017. 06:58.

Kuglanje

Željezničar u prvoj ligi korak bliže opstanku, Dubravčan u trećoj blizu pehara

1.HKL: ŽELJEZNIČAR KORAK BLIŽE OPSTANKU

Željo se ne predaje. Ne toliko kvalitetnim nastupima koliko borbenom i srčanom igrom praćenom glasnim navijanjem publike izborili su pobjedu u prvoj „biti ili ne biti“ utakmici. U iznimno napetom susretu direktan konkurent, osječki Kandit, pao je u samoj završnici sa ukupnih 6-2 uz okruglih 40 drva razlike. Važnost dvoboja stavio je dodatan pritisak na leđa kuglača obiju ekipa – Kandit bi pobjedom praktično osigurao ostanak, a misija Željezničara bila je uvaliti ih u probleme te sebi produžiti nadu u happy end sezone. U takvim okolnostima grč je bio prisutan gotovo kod svakog kuglača pa su brojke očekivano niže nego uobičajeno. Željo nije dobro počeo, a bit problema ležao je pogrešnom odabiru startera – loše stanje i izdanje Luke Štrukelja večer prije za drugu momčad gurnulo je na staze Bojana Plevnjaka koji je tako napokon dočekao šansu na domaćoj kuglani.

Međutim, blago rečeno nije ju iskoristio. U samo 60 kugli loše igre (259) skupio je čak 51 drvo minusa pa je Štrukelj (278) ipak morao ući kao „vatrogasac“ te uz poneku grešku donekle popravio ukupni zbroj. No, to je bilo puno premalo za igrača utakmice Marka Jeličića koji je sa 606 čunjeva donio veliku početnu prednost Kanditu. Istovremeno tešku bitku vodio je Predrag Turk s Rupčićem. Turk se oporavio nakon gubitka prvog seta (138-149) i preokrenuo tijek stvari dobivši preostala tri te sa 588 drva postavio kako se na kraju ispostavilo najjači rezultat dana kod Željezničara, ali što je još bitnije izjednačio stanje na semaforu na 1-1. Veliki korak prema pobjedi učinjen je u srednjoj dionici u kojoj Željo odnosi oba poena. Dok je Zoran Jagić (566) unatoč jednoj slabijom stazi (125) lakoćom savladao kombinaciju Knežević-Vuka (518), Franjo Gosarić bio je u velikim problemima. Imao je Gosarić 291 na pola, ali to mu kraj 301 drva Šipalo nije donijelo ni seta. Zamjena staza i zamjena sekundanata donijeli su preokret pa je do kraja Gosarić uzeo oba seta i sa 569-559 donio Željezničaru velikih 3-1. Ponesena dobrim razvojem događaja, „pohlepna“ publika počela je zazivati i čim uvjerljiviju pobjedu kako bi se poboljšala i poen razlika. Želje su bile jedno, a stvarnost u kojoj je Željo spašavao živu glavu nešto posve drugo. Ninoslav Mikac i Tomislav Tvarog krenuli su zaista loše, imali po 263 odnosno 255 na pola, obojica bili na 0-2 u setovima, a Kandit se u pojeidnim trenucima odlijepio na tridesetak čunjeva plusa. Srećom, gostima se ruka također stegla pa je jedna dobra staza Mikaca i Tvaroga  bila dostatna za razrješenje pobjednika. Predzadnju izmjenu Mikac pronalazi 154, a Tvarog još većih 163 drva i Kandit je doveden na rub poraza. Iskontroliravši samu završnicu, Tvarog s 555 dobiva Biloša (513), a Mikac (554) nije mnogo zaostao za Nedeljkom Jeličićem (564) te Željezničar slavi značajnu pobjedu od 6-2.

Dva kola prije kraja Željezničar ima jednako bodova kao Medveščak iza njega i Kandit mjesto iznad. Još dva boda biti će svakako potrebna i upitno da li će biti dovoljna, dok bi s dodatna tri bili mirni. Barem dio njih pokušati će skupiti u subotu na protiv Velebita. Utakmica se igra na Plitvicama za koje ih vežu lijepe uspomene budući su upravo na tome mjestu 2009. godine po prvi puta se probili među prvoligaše. Poželimo im da i ove sezone po dobrome pamte jedno od najljepših lokacija Hrvatske.

3.HKL: DUBRAVČAN BLIZU PEHARA

Polovičan uspjeh međimurskog trećeligaša – po dva poraza i pobjede. Najveći posao napravio je Dubravčan koji je gostujućom pobjedom kod MIVa stavio već jednu ruku na pehar za treće mjesto u prvenstvu. U utakmici u niti jednom trenutku nije bilo značajnije prednosti za neku od ekipa, a većina duela bila je vrlo bliska pa je tako Dubravčan do jednog poena stigao sa samo tri čunja viška, ali je isto tako s jednakom razlikom jedan poen i izgubio, dok mu je drugi odlepršao za pet drva. Zanimljivo, u čak pet od ukupnih šest pojedinačnih duela setovi su ravnomjerno podijeljeni (2-2). Samo je Zoran Vučenik (532) bio taj koji se istaknuo s tri dobivena, a uz pomoć Davora Fabića (525) donijeli su Dubvračanu početnu prednost koju je u finišu u pobjedu pretvorio igrač utakmice Branko Horvat (537). Lijepo je vidjeti ekipu koju su pred prvenstvo svi otpisali smjestivši je na začelje kako je ugodno iznenadila i baš im želimo da uspiju zadržati ovu poziciju do kraja.

Željezničar 2 odigrao je još jednu zapaženu utakmicu ostvarivši za treću ligu visokih momčadskih 3271 čunjeva. Nažalost, iako je varaždinski Obrtnik 2011 bio skoro 200 drva slabiji, pobjeda je izražena tek sa 6-2 pa Željezničar pomalo gubi priključak u poen razlici sa vodećom Elektrom. Prvi propust desio se odmah na startu kada je Goran Vrček (535) neočekivano izgubio od Puškadije (544). U zadnje vrijeme vrlo pouzdani Luka Hojski (569) držao je utakmicu pod kontrolom. Kroz srednji par pitanje pobjednika je riješeno. Probudio se Zvonimir Turk (548), a Luka Štrukelj (537) unatoč zdravstvenim problemima  dovodi Željo do 3-1 uz već nedostižnu zalihu drva. Prvi ovogodišnji rezultatski boom kroz zadnju rundu priuštio je Igor Kolarić s impresivnih 594 dok su Manuel Korent (356) i Nikola Turk (132) prodali još jedan jeftini poen Puclinu (518).

Prosvjetar je u Koprivnici kod tamošnjeg Željezničara pobjedio sam sebe. Prosvjetari su vodili 2-1 na pola utakmice, čak su trebali imati i čistih 3-0, da bi na kraju izgubili sa 5-3 i 11 razlike. Ponovno je prvo ime bio Ilija Višić (542) koji je s Nebojšom Žnidarićem (525) donio dva poena i 45 plusa. Još 22 čunja dogradio je Igor Maček (515), međutim on je na setove izgubio od slabog Dasovića (493) pri čemu posebno bode u oko staza koju je Maček propustio sa 116-118. U nastavku nevjerojatan rasplet. Od šestorice kuglača obje momčadi samo Buzuk prebacuje 500 i to visoko do 577 te praktično sam dobiva susret za koprivnički klub. Kod Prosvjetara Stjepan Blažek (479) dopušta Grotiću da ga porazi sa samo 489, a Emil Horvat baš kao i Maček uz podosta čunjeva plusa (499-481) gubi poen na setove od Votuca. Kako im se slabom igrom priključio i Josip Šarić (491), Podravci su ni krivi ni dužni došli do pobjede.

Zanatlija je do nogu potučen kod Obrtnika iz Oroslavja. Samo braća Grašić obaraju više od 500 pa glatkih 8-0 i 209 razlike za Oroslavje nije ništa čudno. Mladen Grašić srušio je 526, a Damir 542 pri čemu je potonji jedini bio u poziciji da barem ublaži poraz, ali mu je poen utekao na setove.

TJEDNI VODIČ

  • petak – 17.03. – 19,00h: Željezničar 2 – Obrtnik OR (3.hkl)
  • subota – 18.03. – 16,00h: Prosvjetar – Ivančica (3.hkl)