Ostalo 01.03.2017. 13:35. Zadnja izmjena: 01.03.2017. 13:44.

Kuglanje

Željezničar u prvoj ligi opet na dnu, a u trećoj ligi propustio vrh

1.HKL: OPET NA DNU

Iluzorno je bilo da će se Željezničar vaditi na gostovanju kod Osijeka. Nakon 60 kugli bojali smo se da bi mogla biti prava katastrofa, a na kraju nismo zadovoljni prihvatljivim porazom od 2-6. Objektivno, prilike za bodove u Osijeku nije bilo jer su domaćini imali trojicu jakih aduta koji su otišli debelo iznad 600. Franjo Gosarić i Predrag Turk krenuli su izrazito slabo te su na pola svoga nastupa imali tek po 257 i 256. Iako su potom „došli k sebi“ te završili na 546 i 544, Liović sa 632 i Radoš sa 614 su ih „unakazili“ i praktično sami dobili utakmicu. Neke hipotetske šanse davao je poen Ninoslava Mikaca koji je na kuglani koju ne može smisliti oborio jako dobrih 588. Matematika za nastavak je bila jednostavna – pokušati doći do još tri poena i na taj način eventualno iskamčiti bod. Međutim, sve teorije pale su ubrzo u vodu jer je Mušanić startao sa 314, zadržao visoki nivo igre do kraja (614 ukupno) pa 571 čunj Tomislava Tvaroga uopće nije došao do izražaja. Preostala dvojica kuglača, Bojan Plevnjak i Zoran Jagić, lovili su ublažavanje neminovnog poraza jer na kraju sezone i poen razlika može biti presudna.

Plevnjak je uspio dobiti prvi dvoboj sezone sa siromašnih 537, naravno kroz setove (2,5-15,) protiv Tutnjevića (541), dok je Jagić izglednu poziciju (2-1 u setovima i +15) upropastio sa 67 u pune na zadnjoj stazi čime je otvorio šansu Harkanovcu (555) da ga prestigne (548) i postavi konačni rezultat od 6-2 uz 151 čunj razlike.  

Kako nesreća ne dolazi sama tako su i ishodi ostalih utakmica bili kontra naših želja. Prvo je Velebit dobio na gostovanju Poštar, a onda je i Medveščak savladao Bjelovar što je Željo ne samo bacilo na zadnje mjesto već mu i prilično otežalo daljnju borbu za osmo mjesto. Sljedeća stanica je Split gdje ih dočekuje lider Mertojak koji je u mislima zasigurno već upisao bodove iz predstojećeg susreta.

3.HKL: ŽELJO PREPUSTIO VRH

Najavljenu prvu meč loptu Željo 2 je uprskao. U derbiju ne samo kola već i čitavog prvenstva Elektra iz Križevaca je bila jača sa 5-3 i 78 razlike. Elektra je odigrala susret na vrlo respektabilnih 3258 dok su Željezničari potonuli u prosječnost od 3180 pri čemu su ih boljeg učinka koštala dva izrazito slaba učinka. A sve je tako lijepo krenulo. Nakon prvog bloka Željo je imao idealnih 2-0 i 60 drva plusa. U posljednje vrijeme vrlo raspoloženi Luka Hojski (566) te Luka Štrukelj (547) odradili su svoj dio zadatka kako se od njih i očekivalo. Pad je počeo u srednjoj dionici u kojoj je Elektra izjednačila na 2-2 te se približila na samo 2 čunja deficita. Posljedica je to lošeg dana braće Turk. Zvonimir je dogurao tek do 502, a Nikola je nakon obećavajućeg starta (138) drastično potonuo (108) pa je situaciju spašavao Božidar Igrec koji je u pretežitom dijelu odličnom predstavom izvukao cifru do prihvatljivih 526.

U samo trideset kugli zadnjeg bloka, Elektra se odljepila na 40 drva viška te usmjerila zbivanja na stazama. Željezničari su pokušali pritisnuti, posebice to vrijedi za Gorana Vrčeka (561) koji je na kraju kroz setove i porazio prvog igrača lige Štefoića (568), ali krajnje indisponirani Igor Kolarić (366) razrješio je susret na pogrešan način. Porazom, Željo je čelnu poziciju predao upravo Elektri do koje je dijeli tek nešto slabija poen razlika. U oba ovogodišnja susreta Elektra je protiv Željezničara izašla kao pobjednik pa će čakovečki mladići ako žele osvojiti titulu morati u praksi potvrditi izlizanu frazu da se prvenstvo dobiva na malim utakmicama. Ne znamo baš da li će naredna biti „mala“, jer idu na formalno gostovanje kod gradskog rivala Prosvjetara koji u situaciji kada ima još uvijek šanse za treće mjesto zasigurno neće bodove predati samo tako.

A Prosvjetar pa je kod slabašnog Obrtnika 2011 uhvatio tek bod. Ne znamo zapravo kako bi uopće vredovali taj bod – da li kao osvojeni ili kao izgubljeni. Prosvjetar je poveo sa 2-1, ali uz nevelikih 16 čunjeva plusa. I IlijaVišić (552) i Igor Maček (531) savladali su svoje konkurente sa 2,5-1,5 uz osam odnosno devet drva veće rezultate. Nebojša Žnidarić (523) imao je priliku učiniti start Prosvjetara perfektnim, ali je duel izgubio za čunj. U drugom dijelu još dva izjednačena dvoboja od kojih je po jedan otišao na svaku stranu. Za Prosvjetar je uspješan bio Stjepan Blažek (546), dok isto nije pošlo za rukom Josipu Šariću (518). Ludnicu od igre vidjeli smo na zadnjoj stazi kod Emila Horvata i suparnika mu Tomislava Peršića. Iako je dan završio na vrlo dobrih 549, Horvat je posljednju izmjenu srušio tek 117, dok je Peršiću uspjelo rijetko viđenih 180. Nadoknadivši čak 63 (?!?) drva na samoj jednoj stazi, Peršić je ukupan ekipni zbroj Obrntnika stavio u pozitivu za 8 (3227-3219). Prosvjetaru je za utjehu ostalo što je Horvat donio četvrti poen na setove usprkos značajno manjem učinku u odnosu na Peršića (549-576) pa je utakmicu okončana sa 4-4 i podjelom bodova.

Na papiru najlakši zadatak bio je pred Zanatlijom koji je gostovao kod posljednje Ivančice. Naravno, Zanatlija je kao što je to njemu i svojstveno i u takvom dvoboju morao spašavati glavu. Sve je izgledalo prilično idilično kada je izvrsni Mladen Grašić (583) odmah na početku donio čak 111 razlike, a poenom mu se pridružila kombinacija Vukoja-Ivančić (512). Vjerojatno nitko u tom trenutku nije isuviše kukao nad nepotrebno izgubljenim duelom Mladena Kovača (498) za samo četiri drva koji bi već u ranoj fazi osigurao pobjedu. No kako je susret odmicao, Zanatlija je bivao u sve nezavidnijoj situaciji – drva su bila na sigurnom, ali trećeg poena niti za lijek. Damir Grašić (498) i Jurica Petković (514) se nisu baš proslavili pa je stvar spašavao Franjo Žarković (511) čijih je pola poena  donijelo Zanatliji zaista minimalnu pobjedu od 4,5-3,5 uz 82 razlike.

TJEDNI VODIČ

  • četvrtak: 2.3. – 18 sati: Prosvjetar ČK - Željezničar 2 ČK (3.hkl)
  • petak: 3.3. – 18 sati: Zanatlija ČK – MIV VŽ (3.hkl)