Ostalo 22.02.2017. 07:14. Zadnja izmjena: 22.02.2017. 07:20.

3. HKL

Željezničaru prva meč lopta

Dubravčan nije uspio izbaciti iz tračnica Željezničar. Na zahtjevnom gostovanju čakovečka momčad slavila je sa 6-2 uz 81 čunj prednosti. Utakmica se lomila u prvom dijelu. Dubravčan je posebice dobro parirao prvih 60 kugli kada su dueli bili su „li-la“. Kako je susret odmicao, kugle Željezničara su postajale preciznije pa je na pola igre bilo čistih 3-0 za Željo uz 66 drva viška. Zvonimir Turk (535) se odlično oporavio nakon katastrofalnog starta (107) te je savladao Josipa Čižmešiju (511). Luka Hojski (548) naoko je lako (dobio sve staze) porazio Tomislava Hraščaneca (525) iako je i domaći kuglač imao svojih prilika. Najveći rezultat ostvario je Goran Vrček (551) koji je sa Željkom Šimunićem (532) vodio izjednačenu borbu (2-2). U nastavku je sve dileme razriješio Luka Štrukelj koji je prve tri staze odradio savršeno igrajući na granici 600 čunjeva da bi na koncu i unatoč slabijoj završnici ostvario najboljim učinak dana od 574 čunja čime je Branka Horvata (500) ostavio miljama daleko. Kraj tako veliko stvorene zalihe u ekipnim drvima nije bilo više zime za Željo pa loša predstava Nikole Turka (475) i ne baš sjajno izdanje Igora Kolarića (522) nisu bile kažnjene. Doduše, Zoran Vučenik (515) i Davor Fabić (541) s hrpom devetki u čišćenje smanjili su za Dubvračan krajnji ishod na 6-2, ali s bodovima čvrsto u džepu kod Željezničara nisu imali razloga za nezadovoljstvo.

U petak se na Mladosti igra derbi koji bi mogao riješiti prvenstvo – vodeći Željezničar dočekuje jedinog konkurenta za titulu Elektru. Dva boda plusa na tablici i domaća tekma nude prvu meč loptu. U slučaju pobjede, četiri kola prije kraja Željo bi se praktički već mogao veseliti naslovu. Niti remi ne bi zvučao loše, ali bi svakako produžio neizvjesnost, dok o eventualnom porazu ne želimo niti razmišljati. No, prvo svakako treba skočiti pa tek onda kazati „hop“.

Zanatlija je u turbulentnoj utakmici protiv koprivničkog Željezničara prošao put od ponora do pobjede. Stvari su na početku bile krajnje zabrinjavajuće. Ivan Vukoja (475) i Mladen Kovač (483) odveli su Zanatliju u veliki minus od 0-2 te što je bilo još bitnije ogromnih 120 drva zaostatka. Dodatne sijede vlasi u srednjem bloku uzrokovao je Franjo Žarković koji je na pola igre također bio daleko od poena (0-2) no potom je iskoristio loš nastavak suparnika te preokretom i ukupnih 528 čunjeva dobio duel. Na 2-2 izjednačio je Mladen Grašić (522), ali momčadski minus nisu uspjeli niti prepoloviti te je Zanatlija u završnicu ušao s deficitom od 69 drva. Damir Grašić i Jurica Petković topili su svakim hicem akumulirani minus, Petković je odličnom igrom (565) sam skinuo 65 čunjeva, a nešto je morao doprinijeti i njegov partner. Damir Grašić se zaista istaknuo. U napetom i što nas još više raduje kvalitetnom dvoboju, prije svega izvanrednim nastupom u pune (394) te impresivnim finalnim stazama (301), omjerom 579-570 pobjedio je Votuca te Zanatliji donio neopodna drva za pobjedu od konačnih 6-2 uz samo 5 čunjeva razlike (3152-3147).

Znatno manje stresa u svom radnom danu imao je Prosvjetar koji je visoko, sa 7-1 i 152 razlike porazio Obrtnik iz Oroslavja. Veliki dio posla odrađen je u samome startu. Stjepan Blažek (539) i Nebojša Žnidarić (513) ne samo da su donijeli oba poena već su i kiks Bivola (454) pretvorili u 87 drva plusa. Kroz srednju dionicu rezultat se tek neznatno mijenjao. Igor Maček s ostvarenjem od 562 praktično u cijelosti je pokrio minus suigrača Josipa Šarića (523) u odnosu na Tojčića (577) pa je Prosvjetar u posljednju rundu ušao sa komotnih 3-1 i 84 fore. A tamo još jedan dobar rezultat od također 562, ovaj puta djelo Emila Horvata i susret je bio riješen. Ilija Višić (529) dodatno je podebljao ishod za Prosvjetar na krajnjih 7-1.

  • Mlađi juniori (U18) igrali su pojedinačno prvenstvo države u Zagrebu. Igor Kolarić (Željezničar ČK) jako se dobro snašao na težoj od dviju kuglana, onoj u Kranjčevićevoj te je tamo oborio vrlo obećavajućih 550. Nažalost drugog dana nije mu baš „legla“ Grmoščica na kojoj je srušio tek 520 pa se na kraju plasirao na deseto mjesto. Klupski mu suigrač, Manuel Korent, bio je u kontra ritmu – neiskustvo je učinilo svoje prvog dana (461) da bi dojam popravio u nedjelju sa 501 te u konačnici 39. pozicijom. Gledajući iz perspektive budućnosti hrvatskog kuglanja u globalu, ohrabrujuće je da je na prvenstvu nastupilo čak 48 mladića.
  • Plasman na završnicu ekipnog državnog prvenstva izborili su juniori Željezničara. Ujednačeni rezultati Zvonimira Turka (535), šepavog Matije Vikerta (532) te Igora Kolarića (529) bili su dovoljni da se i uz samo 477 drva Manuela Korenta ova momčad plasira u nacionalno finale.
  • Isti doseg nije uspio seniorskom paru Željzničara u sastavu Tomislav Tvarog te Predrag Turk. Iako je Tvarog imao treći najbolji pojedinačni rezultat (582), Turkovo čišćenje (165) te posljedično nevelikih 533 čunja uništili su mogućnost za proboj u daljnju fazu. Da stvar bude gora, nakon pola igre i Turk se motao oko 300 da bi potom posve potonuo. Ninoslav Mikac (555) i Franjo Gosarić (552) kao drugi predstavnici na regionalnom natjecanju zauzeli su sedmu poziciju.
  • Za vikend lov na bodove nastavljaju i prvoligaši. Pred Željezničarom su dva iznimno teška gostovanja. U subotu put ih vodi u Osijek kod istoimenog domaćina koji imaju za njihove standarde slabu sezonu i čvrsto se drže sredine ljestvice bez nekih velikih mogućnosti za drastičniji pomak na bilo koju stranu. No, imajući na umu kombinaciju čakovečkim igračima ne baš omiljene kuglane Pampas te dvojice reprezentativaca u redovima Osijeka, za povratak kući pjevajući objektivno bi bilo potrebno pravo malo sportsko čudo.

TJEDNI VODIČ:

petak – 24.02. – 19,00h: Željezničar ČK – Elektra KŽ (3.hkl)