Ostalo 23.03.2017. 07:15. Zadnja izmjena: 23.03.2017. 07:45.

Kuglanje

Željo i dalje visi o niti, Dubrovčan slavi broncu

1.HKL: ŽELJO I DALJE VISI O NITI

Nakon pretposljednjeg kola Željo se nije pomaknuo niti za milimetar – niti je napravljen korak prema željenom osmom mjestu, ali što je još važnije niti pa je u najmanjoj mjeri ugroženo ostvarivanja tog cilja. Željo je gostujući kod Velebita tražio barem bod, remi je bio realna opcija, sastav je bio postavljen vrlo ofenzivno, ali stvari se na Plitvicama, gdje Velebit igra svoje utakmice, nisu rasplele prema zamislima čakovečkih kuglača. Domaćin je slavio sa minimalnih 5-3, a iako je razlika u čunjevima bila pozamašnih 110, Željo je bio u igri za remi gotovo do samog kraja. Željo je dobio tri izjednačena duela, a onaj koji se prema konačnim brojkama sam nudio kao na pladnju izmaknuo je krivnjom samih igrača Željezničara. Već nakon uvodnih šezdeset kugli Velebit se odvojio na 40 drva plusa i Željo više u niti jednom trenutku nije bio blizu po ekipnom učinku, iako domaćin nije ostvario toliko kvalitetnu momčadsku cifru (3424) kao što to čini u zadnje vrijeme. Zoran Jagić (573) uspio se borbenom igrom obraniti od završnog pritiska Zrileta (567) za prvi poen Željezničara dok je Vidak (596) lakoćom ne samo izjednačio protiv kombinacije Gosarić (258) + Štrukelj (253) već i stvorio kapitalnu prednost za Velebit. Gosarić je obećavajuće krenuo (139), ali igra nije ulijevala povjerenje što se uskoro pokazalo u vidu tek 119 drva na sljedećoj stazi. Štrukelj je imao u rukama veće brojke, ali serija neshvatljivih promašaja (3 puta na kralja u nizu) odnijela je barem petnaestak čunjeva. Srednju dionicu obilježio je Tomislav Tvarog koji je unatoč skromnijem ulasku (131) do kraja oborio 575 drva te nadjačao Juričevića (550) za drugi poen Željezničara.

Tvarog je u drugom setu (113 u pune) kuglao maestralno, a njegovu koncentraciju te posljedično i još veći učinak upropastio mu je suigrač. Predragu Turku u subotu nije ništa polazilo za rukom, no dok se loš nastup svakome može desiti ono što svakako nije na nivou kapetana je neprestano nepotrebno gestikuliranje (mahanje) i stvaranje nervoze uslijed tehničkih problema s kuglanom (učestali prekidi zbog zaglavljivanja kugli) čime je najviše naštetio vlastitoj ekipi. Jer, ne samo da je takvim ponašanjem izbacio iz takta Tvaroga, već je zasigurno i sam sebi „pucao u nogu“. A to se najbolje ogledalo u rezultatu – Butorac je na pola igre imao 254, a vodio je uvjerljivih 2-0 jer je Turk oborio skandaloznih 236. Zamjena? Naravno, bila je neophodna pri takvoj igri, međutim ponovno se trener Žinić neshvaltjivo odlučio ne voditi sa sobom drugu rezervu (Vrček, Kolarić, Hojski…) pa Željezničar nije imao manevarskog prostora. Tako je Butorac sa nevelikih 532 i čistih 4-0 u setovima posramio Turka (503) i duel koji se je sam nudio i koji je trebalo ovako ili onako dobiti otišao je u vjetar. Željo se unatoč takvom šoku nije predavao, Ninoslav Mikac i Bojan Plevnjak pokazali su se kao najjači međimurski par na utakmici, ali su s druge strane naletjeli na isto takve protivnike. Plevnjak je odradio ponajbolju tekmu od povratka u klub, ostvario zapaženih 569 drva no Mesić (603) je naprosto bio presnažan. Mikac je grizao do samog kraja i za to je bio nagrađen ne samo najvećim rezulatatom svoje momčadi od 583 već i što je puno bitnije tijesno izborenim poenom protiv Zubčića (576).

Prije posljednjeg čina prvenstva tri ekipe na dnu imaju jednaki broj bodova i kombinacija je mnogo. Teoretski, Željezničaru niti pobjeda, ma koliko visoka bila, ne jamči ostanak, ali istovremeno se paradokslano čak i porazom može uspeti na ljestvici te dohvatiti osmo mjesto na temelju bolje poen razlike. Primarni zadatak Željezničara biti će pobijediti Bjelovar. Utakmica potencijalno vrlo opasna jer Željo će nastupati pod pritiskom, dok Bjelovar realno ne može ni gore ni dolje, konačni ishod im nije od presudnog značaja pa će im i ruke biti opuštene, a znamo da su u takvoj situaciji protivnici uvijek najteži. Pošto ne ovise samo o sebi, simpatizeri Željezničara paralelno će pratiti i dva gradska dvoboja u kojem će navijati za Osijek protiv Kandita te za Grmoščicu protiv Medveščaka. Trzavice unutar momčadi u ključnom tjednu treba staviti pod tepih, glave skupa, a onda će i Bog da čuva Želju svog.

3.HKL: DUBRAVČAN SLAVI BRONCU

Kolo prije kraja Dubravčan je osigurao treće mjesto na tablici. Prvo su dočekali poraz Obrtnika iz Oroslavja, a zatim su se i sami pobrinuli da osvoje bodove.

Prvo je u petak čakovečki Željezničar 2 rutinski savladao Obrtnika iz Oroslavja. 6-2 i 103 razlike ne dočarava u najboljoj mjeri činjenicu koliko je Željo bio dominantan. Luka Štrukelj (565) i Luka Hojski (535) donijeli su sigurnih 2-0 i 78 drva plusa. Zvonimir Turk (553) podebljao je razliku za dodatnih 55 čunjeva da bi u zadnjoj rundi Igor Kolarić (559) „stavio točku na i“. Jeftino, za tri čunja uz 112 u završnom setu, izgubljen poen Božidara Igreca (515) te izrazito slab učinak Manuela Korenta (465) nisu bili kažnjeni osim u pogledu činjenice da Željo prvenstvo ne može osvojiti na poen razliku, ali ta opcija je ionako već i ranije otpala.

Pošto su igrali dan kasnije, Dubravčan je znao da mu pobjeda donosi pehar. No i Zanatlija je imao još uvijek teoretske izglede za isto pa je susret bio sve samo ne puko odrađivanje posla. Shodno važnosti dvoboja bila je prisutna i nervoza koja je donijela skromne rezultate kod dobrog dijela kuglača. Iako ovako na oko pojedinačne brojke Zanatlije izgledaju bolje, Dubravčan je slavio uslijed većeg ekipnog zbroja za 7 drva. Ključnim se pokazao duel Josipa Čižmešije protiv Mladena Kovača koji je otišao na stranu Dubravčana na niskih 492-481. Uz njega poen je momcima iz Donje Dubrave na startu donio i Davor Fabić (539) protiv Franje Žarkovića (529), dok je za Zanatliju smanjio Ivan Vukoja (526) kontra neprepoznatljivog Zorana Vučenika (476) koji je kao najbolji klupski igrač sezone na kraju lako mogao postati tragičar. U drugom dijelu Jurica Petković (520) protiv Franje Misera (493) i Mladen Grašić (541) protiv Branka Horvata (522) dovode Zanatliju u dobitnu poziciju. Spas Dubravčanu donosi pravi mali podvig Tomislava Hraščaneca koji odigrava debelo iznad svojeg godišnjeg prosjeka (523) i sa 564 drva (tek 120 u početku pa onda 143 i čak 301 u drugih 60) velikom razlikom pobjeđuje Ivana Rođaka (482) te Dubravčanov zbroj povećava na dobitnih 7 čunjeva plusa.

Prosvjetar se održao na četvrtom mjestu laganom pobjedom nad Ivančicom. Za nju su bila dovoljna praktično samo dvojica raspoloženih kuglača – Emil Horvat (579) i Nebojša Žnidarić (563) su se vrlo pozitivno istaknuli, a uz njih su poene uzeli i Igor Maček (510) te Josip Šarić (495). Nakon serije dobrih nastupa Ilija Višić je srušio tek 498, a Dragutin Danilović samo 455 pa su gosti tu ugrabili duele za konačnih 6-2 uz 131 razlike.

Zadnje kolo odlučuje o prvaku. Pole position ima križevačka Elektra čiji kiks željno iščekuje druga momčad Željezničara, a oba kluba odlaze na gostovanja. Da bi uopće mogli maštati o tituli Željezničar prvo mora savladati svog koprivničkog imenjaka. Ako se ispuni taj osnovni preduvjet sve će oči biti uprte u zbivanja na Mladosti gdje će Zanatlija biti posljednja prepreka Elektri. Ako će Zanatlija igrati u punom sastavu te motivirano, nije nemoguće da se Elektra „popikne“ i kući otiđe sa za njih „tek“ drugim po veličini pokalom. Dubravčan pa kod Oroslavja može na izlet jer ga ništa ne može pomaknuti sa zacementirane pozicije. Prosvjetar četvrto mjesto brani kod varaždinskog MIVa.

TJEDNI VODIČ

  • petak – 24.03. – 18 sati: Zanatlija ČK – Elektra KŽ (3.hkl)
  • subota – 25.03. – 15 sati: Željezničar ČK – Bjelovar BJ (1.hkl)