Ostalo 26.09.2017. 22:36. Zadnja izmjena: 26.09.2017. 22:36.

Letjelište

ZK Rode: Modelarski aeromiting i adrenalinske utrke dronova

U Prelogu je u subotu i nedjelju, 2. i 3. rujna na letjelištu Zmajarskog kluba Rode održan šesti modelarski aeromiting u sklopu kojeg je organizirano i prvenstvo u utrci dronova. U Prelogu su tog vikenda boravili natjecatelji i modelari iz cijele Hrvatske te iz Slovenije, Austrije, Makedonije, Italije i Srbije. U utrci dronova na međunarodnom je nivou najbrži bio Kevin Trabi iz Austrije, dok je na nacionalnom nivou prvo mjesto osvojio 14-godišnji Fran Kaić iz Zagreba koji će Hrvatsku predstavljati na Europskom prvenstvu u utrkama dronova.

– U inozemstvu je ovaj sport još bolje raširen nego kod nas i održava se više ovakvih okupljanja i natjecanja, a međimurskih predstavnika na današnjoj utrci nema. Natjecatelji upravljaju svojim dronovima koji lete i preko 100 kilometara na sat, pojasnio je jedan od organizatora modelarskog aeromitinga i natjecanja dronova Bojan Lovrek iz ZK Rode. Iako je ove godine, zbog tmurnog i kišovitog vikenda, na letjelištu u Prelogu bio manji broj posjetitelja nego uobičajeno modelari Aerokluba Međimurje predvođeni Leonardom Belovićem i modelari kluba Rode potrudili su se donijeti velik broj aviomodela i svima zainteresiranima pokazati kakvih sve vrsta ima i kako se njima upravlja. Dugo je godina član Aerokluba Međimurje Martin Dodlek (20) koji se modelarstvom bavi već 10 godina.

– Ljubav prema svim vrstama letjelica naslijedio sam od tate avijatičara i već od malih nogu sam u oblacima. S modelima koje izrađujem sudjelujem na brojnim natjecanjima, a prije četiri godine položio sam i tečaj upravljanja jedrilicom, kazao nam je mladi modelar dok je njegov prijatelj Bojan Kranjec (26) dodao kako su se već u osnovnoj školi povezali s međimurskim Aeroklubom gdje su sudjelovali na brojnim radionicama modelarstva. – Modelarski aeromiting Čakovec 2017, na kojem sve zaljubljenike u modelarstvo očekuje puno atraktivnih modela letjelica i razne vratolomije, ove se godine održava 7. i 8. listopada na letjelištu u Pribislavcu. Osim letenja svih prijavljenih modelara koji se mogu prijaviti na web stranici Aerokluba Međimurje posjetioci će vidjeti premijerne nastupe gostiju iz Austrije i Slovenije, a najmlađi će moći sudjelovati na modelarskoj radionici, najavio je iduće druženje modelara voditelj modelarske sekcije Aerokluba Međimurje L. Belović pozvavši sve ljubitelje avijacije i aviomodelarstva na veliki aeromiting u listopadu.