Ostalo 09.08.2018. 10:15. Zadnja izmjena: 09.08.2018. 13:47.

Svijet zdravih užitaka

Znate li koja su trenutno tri najbrže rastuća sporta?

Iako su hrvatski nogometaši svojim nedavnim rezultatom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zasluženo odnijeli gotovo sve naslovnice sportskih portala, medijski prostor zaslužuju i 3 sporta koji su u izuzetno kratkom periodu postali sve popularniji. Niste sigurni o kojim se sportovima radi? Saznajte više u nastavku.

Disc golf

Iako je već desetljećima jako popularan u SAD-u, zapadnoeuropskim i Skandinavskim zemljama, disc golf je tek odnedavno na hrvatskoj sportskoj sceni. Tek dvadesetak profesionalnih sportaša u Hrvatskoj svim snagama se trude popularizirati ovaj sport, jer uistinu, može ga igrati svatko. Možda čak i više od fizičke snage, bitna je snaga uma, smirenost i preciznost.

Pravila su gotovo jednaka kao i u standardnom golfu, no razlika ipak ima. Osim u opsežnoj terminologiji, disc golf se razlikuje od golfa prvenstveno u potrebnim rekvizitima. Umjesto palice i golf loptice, ovdje će vam biti potrebni posebni diskovi (podsjećaju na dječji frizbi) te koševi u koje s čim manje bacanja, morate ubaciti disk.

Hrvatski Flying Disc Savez ulaže velike napore u razvoj ove vrste sporta u Hrvatskoj, a tome u prilog ide i domaćinstvo Europskog prvenstva u disc golfu. Do sad su se ovakva prvenstva održavala u Sjedinjenim Američkim Državama i razvijenim zapadnim zemljama, a od 15. kolovoza ove godine i Hrvatska se ponosno priključuje popisu zemalja domaćina. Ovo je odlična prilika za upoznavanje s ovim zanimljivim sportom pa popratite ovo Europsko prvenstvo i od 15. do 18. kolovoza budite u LifeClass Termama Sveti Martin.

CrossFit

Ovdje se radi o vrlo intenzivnom, varijabilnom načinu vježbanja koji se može prilagoditi svačijim potrebama, tjelesnoj spremi i mogućnostima. CrossFit kombinira različita opterećenja i intenzitet vježbi koje se prilagođavaju stupnju fizičkih predispozicija pojedinca. Trenirati mogu i djeca i odrasli, ali i oni u „poodmakloj“ dobi. Ova vrsta vježbanja neće vas specijalizirati za nešto posebno, već će uz razvoj snage i kondicije maksimalno pripremiti na sve što vas u budućnosti čeka.

CrossFit trening obično se održava u tzv. CrossFit boksevima koji su poprilično mali te ne zauzimaju mnogo prostora. Najčešće se vježba sa šipkama, girjama, vijačama i sanducima. Trening CrossFita uključuje rad na čak 10 razina tjelesne spremnosti: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža i preciznost.

MMA

Skraćenica MMA dolazi iz engleskog jezika (Mixed Martial Arts), a kad bismo to preveli na hrvatski jezik sročili bismo nešto ovakvo: mješovite borilačke vještine.

Kombinacijom različitih borilačkih vještina, MMA sportaši pravi su prikaz sportske discipline (kako u treningu, tako i u posebno planiranoj sportskoj prehrani), tjelesne snage i kondicije. Među dvadesetak organizacija mješovitih borilačkih vještina, većini je najpoznatija UFC (Ultimate Fighting Championship). Iako je ovaj sport nerijetko praćen specifičnim epitetima kao što su „krvav“, „opasan“, „životinjski“ i slično, moramo napomenuti da su s prvim danom 2017. uvedena neka sasvim nova pravila borbe, zbog kojih možemo reći da ovim epitetima uistinu nije mjesto kad spominjemo MMA.

Osim što su atraktivne gledateljima, brojni sportaši na MMA borbe gledaju s velikim respektom. Ipak, zbog kombinacije različitih borilačkih vještina i apsolutne posvećenosti sportaša treningu, MMA je često nazivan kraljicom borilačkih sportova.

Izvor: Scribo PR