Sport 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Plivanjem do svjetlosti

Na Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu Lions klub Zrinski i ove je godine organizirao humanitarnu akciju Plivanjem do svjetlosti, održanu u subotu i nedjelju, od 17 do 17 sati. Akciji koja u sebi nosi i sportsku notu te upućuje na potrebu bavljenja fizičkom aktivnošću i očuvanja zdravlja, provedena je po osmi put, a okupila je oko dvije stotine plivača.
- Sudjelovalo je 211 plivača, što je više nego protekle godine. Uključile su se i mnoge ekipe, od sportskih klubova, preko udruga građana, sve do Facebook grupe Čakovčanke i Čakovčanci. Možemo biti jedino zadovoljni, očekujući da ova akcija i dalje raste, oplemenjuje ljude i život u našoj sredini čini ljepšim, rekao je idejni začetnik i tajnik Lions kluba Zrinski Miodrag Novosel Cico.
Najbolji rezultat ove godine postigla je Kristina Turk koja je preplivala 35 kilometara. Slijedi je Sara Brajković s preplivanih 27.500 metara, a treću dužinu od 23.500 metara isplivao je Marko Zidarić. Plivačice Kristina i Sara stare su 21 godinu, a Marku je 15. Najstariji plivač bio je Andria Balog, star 86, a najmlađi Žan Posavec star 3 godine.
Rudolf Branko star je 71 godinu, a preplivao je 2.500 metara.
Kako smo već najavljivali, Plivanjem do svjetlosti akcija je prepoznata među istomišljenicima u cijeloj Hrvatskoj, pa je dobila i nove okvire. Tako se pod imenom Noć bazena istovremeno u osam hrvatskih gradova moglo 24 sata kupati i plivati. Početak akcije plivanja u dobrotvorne svrhe u Čakovcu je označio gradonačelnik Stjepan Kovač. Osim što je podržao aktivnosti Lions kluba Zrinski Čakovec, naglasio je da svi koji se uključuju u akciju od nje mogu jedino profitirafi. Također, potvrdio je da su bazeni jedan od kapitalnih sportskih objekata u gradu
Višegodišnja akcija Kluba sada je uvrštena u program obilježavanja Dana Međimurske županije, pa je tako na njezino zaključenje pristigao i župan Matija Posavec. Izrazio je zadovoljstvo odazivom i količinom ukupno preplivanih 465.150 metara, odnosno više od 465 kilometara.
Uz humanitarnu svrhu, Plivanjem do svjetlosti u sebi nosi poruku da određene skupine osoba s invaliditetom, u ovom slučaju slijepi, u svakodnevnom životu imaju cijeli niz specifičnih potreba. Sugrađani im te potrebe mogu pomoći realizirati odazivom u akcijama Lionsa koji su u svom radu diljem svijeta odavna okrenuti upravo slijepima i slabovidnima.
- Od prve akcije 2006. godine, do danas, plivači su isplivali tisuće kilometara, a prikupljenim su novcem nabavljeni medicinska oprema i uređaji koji slijepima umnogome olakšavaju život, rekao je predsjednik Kluba Gordan Vrbanec. Prihod akcije ići će na adrese Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec za proširenje Kutka za slijepe i slabovidne te nabavu CD playera Plexstar, potom Udruzi slijepih Međimurske županije za nabavku Tomboy uređaja i tiskanje Turističkog vodiča Čakovca na Brailleovom pismu.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3079