Sport 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

PLIVANJEM DO SVJETLOSTI PLIVALE 794 OSOBE

Čakovečki Lions club Zrinski organizirao je u petak i subotu petu zaredom dobrotvornu akciju Plivanjem do svjetlosti 2010. Tradicijom same akcije nastavljena je i tradicija obaranja rekorda - od broja sudionika akcije do broja preplivanih dužina u plivačkom bazenu. Sve je počelo u petak u 17 sati, a završilo 24 sata kasnije. Bez prekida se plivalo neumorno, što su nadzirali suci volonteri i sami članovi kluba, zajedno s mladima iz novoosnovanog Leo kluba Zrinski.
U akciju se uključilo 794 plivača, što je za 92 više nego 2009. godine. Najmlađi među njima imao je 5, a najstariji 82 godine. Preplivano je ukupno 1,379.450 metara, a lani 1,230.400. Najbolji rezultat u plivanju ostvarili su najuporniji, redom mladi, plivači. Najviše je preplivao Josip Baksa, čak 43.200 metara, što je rekord u odnosu na sve akcije dosad - čak 10.200 metara više od lanjskog najboljeg rezultata.
Drugi najbolji rezultat postigla je Kristina Turk s 35.850, a potom Sara Brajković s 32.050 preplivanih metara. Evidentiralo se i ekipno sudjelovanje u akciji, pa su tako najviše dužina otplivala tri člana Lions cluba Varaždin - 12.850 metara. Slijede ih dva člana Leo cluba Zrinski Čakovec sa 6.200 i LC Zrinski Čakovec s 3.700 metara koja su preplivala također dva člana.
Najveći broj plivača koji su došli u organiziranim skupinama došao je iz čakovečke Ekonomske i trgovačke škole - njih 208. Plivao je i Karlo Črnčec, polaznik ETŠ-a, inače slijepa osoba. Gimnazijalaca je došlo 136, studenata Međimurskog veleučilišta 36, a učenika Graditeljske škole za jedan manje.
Novčani prihod akcije pristigao s adresa sponzora i donatora te samih sudionika akcije Plivanjem do svjetlosti 2010. bit će upućen na adresu Udruge slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije i Dječje očne klinike Županijske bolnice Čakovec.
- Imamo puno razloga da budemo zadovoljni tijekom i finalom naše akcije. Drago nam je što među građanima širimo dobru vibraciju i pobuđujemo razumijevanje za one koji su u potrebi. Želimo biti aktivni u propagiranju borbe protiv socijalne isključenosti i našim sugrađanima ponuditi mogućnost da pomognu drugima unutar svojih mogućnosti - rekao je u završnici Plivanja do svjetlosti predsjednik LC-a Zrinski Miodrag Novosel.
Brojnim sudionicima akcije pridružili su se i guvener Districta 126 kojem pripada LC Zrinski Darko Angebrandt, viceguverner Nikola Plavec, predsjednik Leo Districta 126 Davor Dujmović, župan Ivica Perhoč, njegov zamjenik Matija Posavec, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Veselin Biševac, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Gordan Vrbanec i brojni drugi akteri javnog života Grada i Županije.
U obilju sadržaja
... koje su Lionsi pripremili u akciji koja je obilježila svoju malu obljetnicu našla se i smotra učeničkih zadruga. Vrednovao se rad u tri kategorije - zadruge koje djeluju u osnovnim i srednjim školama te posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Od deset učeničkih zadruga s područja naše županije, na smotri ih je sudjelovalo osam.
- Prema novim pravilima Agencije za odgoj i obrazovanje, na državnu smotru pozivaju se tri učeničke zadruge iz svake županije - po jedna iz osnovne, srednje škole i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova. Premda se čini da su zbog ovakvih kriterija učeničke zadruge iz SŠ-a i POOU-a u prednosti zato što nemaju konkurenciju na lokalnoj županijskoj razini, situacija postaje mnogo složenija na državnoj razini na kojoj se najbolje vidi vrijednost pojedine učeničke zadruge. Upravo zbog činjenice da učeničke zadruge iz SŠ-a i POOU-a najčešće, iz godine u godinu, predstavljaju svoje županije na nacionalnoj razini, njihov se rad i napredak intenzivnije prate i uspoređuje s predstavnicima drugih županija u tim kategorijama.
Takav sustav ne daje mjesta opuštanju i lošem rezultatu, pa tako treba gledati i ovogodišnje rezultate. U sve tri kategorije maksimum bodova koje učenička zadruga može postići, 50, postigla je zadruga Gospodarske škole i POOU - Centar za odgoj i obrazovanje. Najbolji rezultat u kategoriji osnovnih škola postigla je učenička zadruga Klopotec iz OŠ Gornji Mihaljevec osvojivši 49 bodova - istaknula je Dragica Benčik, članica Izvršnog odbora Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i ravnateljica čakovečkog COO-a.
Zabilježila i snimila
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2872