Sport 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Početak međimurskih nogometnih liga 18. kolovoza

Pod predsjedanjem Mate Kljajića, predsjednika Međimurskog nogometnog saveza, u utorak 16. rujna je u općinskoj vijećnici održana 14. sjednica Izvršnog odbora Međimurskog nogometnog saveza čiji je domaćin, kao i prije godinu dana, bio NK Graničar. Dnevni red se sastojao od Izvješća povjerenika za natjecanje, suđenje i disciplinskog suca o natjecanju u Međimurskim ligama u proljetnom dijelu sezone 2012./13., imenovanje povjerenika za natjecanje i suđenje te disciplinskog suca u Međimurskim ligama za sezonu 2013./14., prijedlog propozicija te prijedlog liste sudaca i delegata. Kljajić je izrazio zadovoljstvo okončanim prvenstvenim natjecanjima jer iz njega nije bilo „repova“, te naglasio:
- Do sada smo imali 5 trećih liga s 80 klubova, a sada će taj broj biti smanjen na 48 od kojih će 8 prvoligaških pričuvnih momčadi igrati u tim ligama!? To je van svake pameti. Protiv toga sam bio kao član Komisije za natjecanje u HNS, ali sam bio nemoćan, rekao je Kljajić obećavši nam da će iznijeti viziju koja bi trebala egzistirati. Tome se na IO HNS usprotivio i Stjepan Križarić, koji je nažalost ostao usamljen, dok je Robert Čižmešija naglasio da će to dići veliku „frku“ na Plenumu klubova III. HNL-sjever i da bi njihov stav, identičan sa stavovima ostalih županijskih središta, morao imati neku težinu pri vrhu hrvatskog nogometa.
Tijekom proljetnog dijela sezone 2012./13. u svim seniorskim ligama ukupno je odigrana 481 utakmica. Dogodio se jedan prekid i nekoliko manjih ispada pojedinaca što je disciplinski sudac sankcionirao u skladu s Disciplinskim pravilnikom i Propozicijama o natjecanju. U veteranskoj konkurenciji ukupno je odigrano 156 utakmica. U međimurskim ligama mlađih uzrasta bilo je problema oko vođenja liga zbog velikog broja odgođenih utakmica koje su odigrane u kasnijim terminima. U nekoliko navrata utakmice su prekidane zbog nedovoljnog broja igrača ili pak nedolaska momčadi. U napredovanju sudaca tijekom proljetnog dijela Branko Martan iz Štefanca i Dino Horvat iz Strahoninca položili su ispit za regionalnog suca, a kandidati Petar Ružić iz Strelca i Marko Đurđek iz Turčina na jesen će pristupiti ispitu za suca regionalne kategorije. Na žalost osjeća se nedostatak novih saveznih sudaca.
• Liste delegata i sudaca - u 2. HNL će biti Darko Jamrbović i Mijo Horvat kao kontrolori, a Krešimir Glavina kao delegat. Na listi za III. HNL će biti 10 međimurskih predstavnika, dok je u međimurskim nogometnim ligama taj posao obavljati njih 30. • Na A listi sudaca će biti 14 sudaca, B listi njih 24. • Izvršni odbor je bio jednoglasnog stava da oni ostanu isti. Tako će povjerenik za natjecanje u međimurskim ligama biti Igor Križarić s razlikom da će on umjesto Franje Faisa biti i povjerenik za veterane i mlađe uzraste. Darko Jambrović ostat će povjerenik za suđenje, dok će disciplinski sudac biti Stjepan Talan.
• III. HNL-sjever brojit će 16 klubova sa 7 naših predstavnika. Isti broj momčadi bit će i u i u Prvoj i drugim međimurskim ligama, dok će III. liga-istok imati 11 klubova, a Zapad 12. Veterani će igrati kao i lani, premda je tu bilo dvojbi glede broja klubova od 14, u dvije lige s time da će oni trebati odrađivati i tri četvrtka. Natjecanja u svim ligama će početi 18. kolovoza, a veteranima 19. kolovoza. Mlađim uzrastima će prvenstvena natjecanja početi zadnji vikend u kolovozu.
• Mijenjani su i neki članci propozicija natjecanja,pa je tako određeno da klubovi moraju imati dvije kupaonice sa po 5 tuševa, umjesto 3, koliko je bila obveza do sada.
• Izvršni odbor je stava, temeljem zahtjeva Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, da nositelji kvalitete u nogometu za mlađe uzraste bude Škola nogometa Međimurje, a kod seniora NK Međimurje. Ovo će vrijediti do 31. prosinca 2013.
Mladen Grubić

Izvor: 3039